Pauli Virta oli Olavi Virran ainoa poika – ”Pauli oli koko elämänsä kuin koditon, hän oli isän kaltainen”, kuvailee Ilse Hammar veljeään, joka seurasi isäänsä viihdealalle

Pauli Virta oli ainoa, joka Olavi Virran neljästä lapsesta asui Suomessa. Mitä Paulille tapahtui?

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Olavi Virran suuren suosion varjot heijastuivat erityisesti hänen läheisiinsä.

Pauli Virta oli ainoa, joka Olavi Virran neljästä lapsesta asui Suomessa. Mitä Paulille tapahtui?
(Päivitetty: )
Teksti: Anna Muurinen

Tänä syksynä ensi-iltansa saaneessa Timo Koivusalon Olavi Virta -elokuvassa on kohtaus, jossa laulajasuuruus Virran poika Pauli tekee kotitalon pihassa äänilevykauppoja toisen nuoren pojan kanssa. Heti kaupanteon jälkeen levyjen uusi omistaja kaatuu ja osa savikiekkolevyistä menee rikki kovalla asfalttipihalla.

Poika paljastuu nuoreksi Vesa-Matti Loiriksi. Loirin matka kansansuosikiksi on yleisesti tiedossa, mutta mitä tapahtuikaan Olavi Virran ainoalle pojalle Pauli Virralle?

Laulaja Olavi Virta oli aikansa suuruus, mikä jätti jälkensä myös hänen läheisiinsä.

Laulaja Olavi Virta oli aikansa suuruus, mikä jätti jälkensä myös hänen läheisiinsä. © Otavamedia

Pauli seurasi isäänsä viihdealalle

Pauli Virta (1945–2011) asui ainoana Olavi Virran neljästä lapsesta Suomessa. Hän myös ainoana seurasi isäänsä viihdealalle, sillä hänestä tuli levylaulaja, tv-juontaja ja ääninäyttelijä, sekä ennen kaikkea Olavi Virtaan liittyvän tiedon ja alkuperäisaineiston haltija.

Pauli Virta olikin tuttu vieras tv- ja radio-ohjelmissa ja keskustelutilaisuuksissa, joissa hän kertoi isänsä elämästä ja tuotannosta. Hän muun muassa koosti ruoanlaitosta kiinnostuneen suurlaulajan keräämistä resepteistä vuonna 1990 julkaistun keittokirjan Keittiötango – Olavi Virran kootut herkut.

Lapsuus aikansa kuuluisammassa julkkisperheessä jätti Pauli Virtaan valtavan jäljen. Kun isän levoton elämäntyyli alkoi tuoda arvaamattomuuden kotiinkin, alkoi alakouluikäinen Pauli lintsata koulusta ja karkailla kotoa.

Lapsuus ei ollut onnellinen

Tänä syksynä ilmestyneessä omaelämäkerrassa Isäni Olavi Virta Paulin isosisko Ilse Hammar kertoo, miten vanhemmat saivat etsiä karannutta poikaa Helsingin kaduilta joskus yölläkin. Pauli Virta kertoi itsekin muun muassa MTV3-kanavan Studio55:n tv-haastattelussa, ettei ollut onnellinen lapsi.

Kun Olavi Virran perhe hajosi kesällä 1959, ja Irene-vaimo vei kolme tytärtään mukanaan Ruotsiin, jäi 13-vuotias Pauli asumaan aluksi isän kanssa Helsinkiin. Hammarin kirjan mukaan Pauli riensi Linnanmäelle ja koko kaupungin villinneen Paul Ankan konserttiin peräti samana iltana, kun muu perhe lähti laivalla Ruotsiin.

Isän ja pojan yhteiselämä jatkui yhtä vauhdikkaissa merkeissä, ja koulunkäynnin laiminlyönyt Pauli lähetettiin jo muutaman kuukauden kuluttua muun perheen perässä Ruotsiin.

Ilse Hammar asuu yhä Ruotsissa.

Ilse Hammar asuu yhä Ruotsissa. © Tommi Tuomi / Otavamedia

Isosiskon lämmin kaipaus

Levottoman lapsuuden Pauli Virran kanssa jakanut kaksi vuotta vanhempi isosisko Ilse muistelee Pauli-veljeään suurella rakkaudella.

Hänen Ruotsin-kotinsa seinällä on monia valokuvia, joissa koko nelilapsinen perhe poseeraa yhdessä. Työhuoneen seinälle on päässyt myös Pauli Virran levyn kansi, jossa nuori laulaja katsoo suoraan katsojaan. Seitsemän vuotta sitten edesmenneen veljen muisteleminen saa edelleen kyyneleet isosiskon silmiin.

”Minun on hyvin vaikea puhua hänestä. Tulen niin surulliseksi…”

”Hän oli minulle hyvin rakas”, Ilse saa sanotuksi.

Hyvin energisen ja aikaansaavan isän tytöistä, Ilsestä, Harrietista ja Sheilasta, tuli rauhallisia ja harkitsevampia aikuisia.

Mutta millainen Pauli oli?

”Pauli oli levoton, enemmänkin isän kaltainen. Pauli oli koko elämänsä kuin koditon”, isosisko kuiskaa.

Sisarukset Pauli ja Ilse.

Sisarukset Pauli ja Ilse. © Ilse Hammarin kotialbumi

Mittava ura ääninäyttelijänä

Puoli vuotta Ruotsissa asuttuaan, Pauli palasi jälleen isän luo Suomeen. Seuraavien vuosien aikana koko perhe seilasi enemmän ja vähemmän kahden maan väliä, kunnes yhteiselämä todettiin mahdottomaksi ja perheen naiset asettuivat pysyvästi Ruotsiin.

Pauli etsi paikkaansa, työskenteli konepajalla, ja seurasi aikuistuttuaan kuuluisaa isäänsä viihdealalle. Olavi Virran poikana hän ei välttynyt vertailulta. Asetelma oli jo lähtökohdiltaan epäreilu, olihan Olavi Virta ainutlaatuinen laulajalahjakkuus Suomessa.

Pauli Virta oli Olavi Virran lapsista ainoa, joka jäi asumaan Suomeen.

Lapsuus aikansa kuuluisammassa julkkisperheessä jätti Pauli Virtaan valtavan jäljen. © Kari Santala / Otavamedia

Uransa aikana Pauli Virta levytti kahdeksan äänilevyä, muun muassa joululevyn Anki Lindqvistin kanssa, sekä kaksi iskelmäalbumia puolisonsa Titta Jokisen kanssa. Ruotsalaisrunoilija Nils Ferlinin runoihin tehtyjä laulelmia Pauli Virta levytti sekä suomeksi että ruotsiksi. Niiden tulkitsijana Pauli Virran äänen pehmeä lempeys pääsikin oikeuksiinsa.

Pauli Virta pystyi myös toisenlaiseen tulkintaan. Jokainen, joka oli paikalla syyskuussa 1995 Helsingin Juhlaviikkojen Huvilateltan Ilta Virrassa -nimisessä Olavi Virran muistokonsertissa, sai sen kokea. Kun Pauli Virta kajautti dramaattisen Rakkautta ei se ollutkaan -tangon, taputti täysi teltallinen hurmioitunutta helsinkiläisyleisö Olavi Virran pojalle seisten.

Laulamisen ohella Pauli Virta esiintyi muutamassa elokuvassa ja juonsi tv-ohjelmia. Varsinainen leipätyö löytyi äänitekniikasta, sillä oman äänitysstudionsa PVP Voicen myötä hän teki huomattavan määrän äänirooleja suomeksi puhutuissa animaatioissa ja peleissä.

Hän oli kaksi kertaa naimisissa ja hänellä on kaksi tytärtä. Pauli Virran ja Titta Jokisen tytär Pauliina Virta jatkaa isänsä työtä Olavi Virran perinnön vaalijana.

Pauli Virta: Malja meille ja elämälle

Pauli Virta: Kiertolaisen valssi

X