Postinkantoa diilataan pimeästi – Rantautuuko alipalkattujen töiden käytännöt Suomeenkin?

Aikaisemmin siivoustyössä on törmätty siihen, että työsopimuksia välitetään eteenpäin. Nyt toiminnasta on viitteitä Postissa.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Lehdenjakajien ansioita on leikattu, mutta silti työtä siirretään ”alihankkijasiviileille”, sanoo entinen jakaja. Kuvan henkilö ei liity juttuun.

Aikaisemmin siivoustyössä on törmätty siihen, että työsopimuksia välitetään eteenpäin. Nyt toiminnasta on viitteitä Postissa.
(Päivitetty: )
Teksti: Hertta-Mari Kaukonen

Postin lehtilaatikko Itä-Helsingin yössä on saanut täydennyksen.

Tummaihoinen jakaja saapuu Mellunmäessä sijaitsevalle lehtilaatikolle hakemaan lehtiä toisen jakajan seurassa. Mutta tilanne ei näytä tavalliselta uuden työntekijän perehdytykseltä, perehdytettävällä ei ole Postin vaatetusta, takkia, liiviä tai lakkia.

”Yksi jakaja sanoi, että siellä on ollut useampia tuntemattomia jakajia. He eivät ole edes tunnistaneet, mitä lehtiä siellä jaetaan”, yli 25 vuotta lehtiä jakanut Juha Nieminen kertoo.

Täytyy olla jokin syy, miksi osa sanomalehdenjakajista on työkavereilleen tuntemattomia.

”Ehkä heillä ei ole työsopimusta Postin kanssa. Vuosi sitten ilmoitin yhdestä tällaisesta jakajasta esimiehelle. Sen jälkeenkin minulla on ollut välillä samanlaisia epäilyksiä. Mutta ei kaikkia virallisiakaan jakajia enää edes tunne, vaihtuvuus on niin suurta.”

Nollatoleranssi sopimuksettomiin jakajiin: ”Emme löytäneet ketään ylimääräisiä”

Postin varhaisjakelussa työntekijät vaihtuvat nyt aiempaa useammin ja uudet työntekijät ovat pääasiassa ulkomaalaisia.

Juha Nieminen lopetti työt lehdenjakajana kuukausi sitten, koska palkka putosi syksyisen työehtosopimuksen vaihdoksen takia neljänneksellä.

Kun Nieminen ilmoitti esimiehelleen epäilevänsä yhden lehdenjakajan jakavan lehtiä ilman työsopimusta, vastaus oli yksiselitteinen: ei voi olla mahdollista.

Esimies kertoi samalla, että Postilla on nollatoleranssi sopimuksettomiin jakajiin.

Samaa toistaa Postin varhaisjakelun aluepäällikkö Eikka Urpilainen. Koska työsopimuksettomista lehdenjakajista on selkeä nollatoleranssi-linjaus, heitä ei ole Urpilaisen mukaan jäänyt kiinni Postin yövalvonnassa.

”Tästä on tehty kyllä kerran ilmoitus, mutta emme löytäneet ketään ylimääräisiä. Meillä on vain omia työntekijöitä.”

Jakajilla on kännykät, joihin ladataan jakolista työn alettua, mikä näkyy yövalvojan koneelle. Fyysisesti itse laatikoilla ei kukaan siis valvo, kuka käytännössä lehtiä jakaa.

Tuttu tapa työllistyä paperittomien keskuudessa

”Tanskassa työsopimuksia välitetään eteenpäin niin, että virallinen työntekijä vetää välistä esimerkiksi siivoustyössä. Suomessakin siitä on siivousalalla epäilyksiä. Ilmiönä tämä ei ole ennenkuulumaton, sillä paperittomat ulkomaalaiset eivät saa muuten työtä”, ulkomaalaisen työvoiman hyväksikäyttöön erikoistunut tutkija Natalia Ollus kertoo.

X