Puolustusvoimille tulee yhteinen taisteluasu Ruotsin kanssa – Suomalainen sotilas saa ulkomaiset vaatteet

Pohjoismaat hankkivat armeijoilleen yhteisen maastoasun – mutta Suomesta se ei ainakaan tule.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Puolustusvoimien nykyinen M05-asukokonaisuus koostuu useista kerroksista, kuten tuleva pohjoismainen taisteluasukin.

Pohjoismaat hankkivat armeijoilleen yhteisen maastoasun – mutta Suomesta se ei ainakaan tule.
(Päivitetty: )
Teksti:
Petri Korhonen

Pitkään vireillä ollut, Euroopan armeijavaatealan tämän hetken suurin yhteishanke Nordic Combat Uniform System (NCU) etenee. Hankkeessa ovat mukana Suomi, Ruotsi, Norja ja Tanska. Maat ovat päättäneet hankkia yhteisostona sotilailleen 2020-luvulla samanlaiset univormut aina kalsareista pakkaspukuihin asti.

Pohjoismaiden puolustushallintojen projektiryhmä on nyt elokuussa pyytänyt valikoiduilta vaatetehtailta tarjouksia uudesta yhteisestä taisteluasujärjestelmästä.

Ruotsin armeijan sotilaita. © Försvarsmakten

Suomalaiset vaatevalmistajat eivät ole kilpailussa mukana

Seuran tietojen mukaan suomalaiset vaatevalmistajat eivät ole kilpailussa mukana. Tilattava asukokonaisuus on alus- ja päällysvaatekerroksineen niin mittava ja teknisesti monimutkainen, ettei kotimaisten valmistajien tuotantokapasiteetti riittäisi siihen.

Yksistään Suomeen tarvitaan parikymmentä tuhatta vaatekertaa, ja niihin kuluu rahaa ehkä 60 miljoonaa euroa. Koko hankkeen arvo voi nousta yli 420 miljoonaan euroon.

Puolustusvoimien logistiikkalaitoksella hankkeesta vastaava projektipäällikkö Jaana Pihlaja ei vahvista tietoja osallistujista.

”Tarjouskilpailu on kesken, joten emme voi kertoa yksityiskohtia asiasta. Ensimmäisiä näytekappaleita saamme valmistajilta toivottavasti syksyn aikana”, Pihlaja sanoo.

Sen jälkeen asujärjestelmä joutuu pitempiin testeihin Puolustusvoimien eri joukko-osastoissa.

Armeijan karvalakit ja kumpparit saavat olla suomalaisia

Suomi voi halutessaan ostaa kotimaasta asuun sopivat kengät, hatut ja käsineet. Niitä ei NCU-tarjouskilpailuun sisällytetty.

Millekään perinteiselle Hennes & Mauritz -tason vaateketjulle urakka ei mene, sillä Pohjoismaiden määrittelemät taisteluasun vaatimukset ovat kovia. Asun pitää toimia eri ilmastoissa, liikkuvassa työssä, kestää kulutusta ja olla vielä pehmusteineen ja suojineen turvallinenkin päällä.

Lohdutukseksi Suomi saa silti pitää nykyisen M05-maastokuvionsa. Alun perin maat pohtivat kaikille joukoille yhteistä pohjoismaista väritystä, mutta esimerkiksi Tanskan dyynien, Norjan vuonojen ja Suomen korpien luonto näyttää liian erilaiselta.

”Jokainen maa säilyttää tässä vaiheessa oman maastokuosinsa”, Jaana Pihlaja sanoo.

Kansainvälisissä operaatioissa käytettävä aavikkokuvio voi kuitenkin ruotsalaisten arvioiden mukaan olla jossain vaiheessa kaikille maille sama. Myös lumipuvuissa kaikille voi vielä tulla suomalainen kuvio – mikäli arvovaltakysymykset eivät tule esteeksi. Ajatusta yhtenäiseen maastokuvioon siirtymisestä ei ole silti kokonaan haudattu.

Nykyinen maastopuku jää paraati- ja loma-asuksi

Vaatteiden pitäisi olla maiden käytössä vuoden 2022 mennessä, mutta aikataulua on jo pariin kertaan rukattu eteenpäin.

Kun uusi taisteluasu tulee, Puolustusvoimien nykyinen M05-maastoasu jää paraati- ja kasarmivaatteeksi sekä varusmiesten loma-asuksi.

Aluksi uutta asua riittää lähinnä erikois- ja valmiusjoukoille.

Yhteisen hankinnan tarkoitus on säästää valtioiden varoja: valmistuskustannukset putoavat isoissa sarjoissa huomattavasti.

X