Rautjärven kirkko paloi tuhotyönä – Oliko tämä vanha kauna epäillyn sytyttäjän motiivina?

Rautjärven kirkon tuhopolton motiivi on yhä epäselvä, ja sitä tutkitaan huhupuheiden varassa. Yksi tuore huhu kertoo, että epäilty tekijä olisi suuttunut seurakunnalle muutama vuosi sitten.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Rautjärven kirkko sytytettiin tuleen jouluaamuna. Tekijä oli yrittänyt estää ihmisten poistumista palavasta rakennuksesta.

Rautjärven kirkon tuhopolton motiivi on yhä epäselvä, ja sitä tutkitaan huhupuheiden varassa. Yksi tuore huhu kertoo, että epäilty tekijä olisi suuttunut seurakunnalle muutama vuosi sitten.
Teksti:
Milla Ollikainen

Rautjärven kirkko paloi tuhopoltossa joulupäivänä, ja poliisi yrittää edelleen selvittää teosta epäillyn miehen motiivia. Paikkakuntalainen 77-vuotias mies löydettiin vielä samana päivänä kuolleena kotipaikastaan, jossa hänen epäillään sytyttäneen myös omistamansa kiinteistöt tuleen.

Kysymys epäillyn tekijän motiivista kalvaa paikkakuntalaisia Rautjärvellä. Tekijä oli sitonut kirkon toisen sivuoven kiinni narulla, eli hän oli yrittänyt estää jouluaamun palvelukseen saapuneiden poistumista palavasta rakennuksesta.

Kukaan ei lopulta loukkaantunut, mutta pelkkä yritys teljetä ihmiset sisälle on saanut rautjärveläiset miettimään, millaista kaunaa tekijä on oikein kantanut ja kenelle.

”Mitä tämä polttaja on ajatellut? Miksi meidän olisi pitänyt palaa myös sinne kirkkoon? Mitä hänellä on meitä vastaan ollut? Tämä on jäänyt kysymyksen asteelle, ei siihen mitään konkretiaa löydy”, sanoo Rautjärven entinen kirkkoherra Kari Luumi, joka oli itsekin sisällä kirkossa sen syttymishetkellä.

Luumi kertoo kuitenkin kuulleensa erään mahdollisen selityksen, joka liittyy Rautjärven ja Ruokolahden seurakuntien yhdistymiseen neljä vuotta sitten.

”Paikalliset ihmiset siellä kylällä ja hänen sukulaisensa ovat semmoisen vihjeen antaneet, että silloin kun seurakunnat liittyivät yhteen ja seurakunta laputti hautausmaat sellaisilla ilmoituksilla, että ellei hautaa hoideta, seurakunta ottaa sen hallintaansa, niin tämä mies hermostui erityisen paljon. Hänen vanhempiensa hauta oli laputettu.”

Kyseinen hautojen ”laputtaminen” on seurakuntien yleinen käytäntö, jolla pyritään saamaan hoitamattomat haudat uudelleen käyttöön. Kylällä kuitenkin arvaillaan nyt, olisiko tämä voinut osua epäiltyyn jostain syystä niin kipeästi, että se olisi voinut toimia kimmokkeena tuhopolttoon.

Lue myös: Rautjärven kirkko paloi, kirkkoherra on toiveikas uuden rakennuksen suhteen – ”Olisi tärkeää, että on paikka, missä siunata vainajat”

Paloiko Rautjärven kirkko kaunan vuoksi?

Huhu hautailmoituksesta mahdollisena motiivina on poliisille uusi vinkki.

”Sitä on yritetty selvittää, oliko epäillyllä tekijällä kaunaa seurakuntaa kohtaan”, kertoo tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Saku Tielinen.

Poliisi on tähän mennessä tutkinut sitä mahdollisuutta, että teolla olisi jotakin yhteyttä epäillyn asuinpaikkaan. Epäilty asui kiinteistössä, jonka omisti vuosikymmeniä jakamatta ollut kuolinpesä. Paikkakunnalla on puhuttu, olisiko kiinteistö joskus testamentattu seurakunnalle, ja epäilty olisi siksi pelännyt kotinsa menettämistä.

Poliisi ei ole kuitenkaan tähän mennessä onnistunut löytämään sellaisia asiakirjoja, jotka vahvistaisivat asian, eikä epäillyn lähipiiriltä ole tullut tietoa muunlaisestakaan seurakuntaan kohdistuvasta kaunasta.

Motiivin suhteen ollaan siis edelleen täysin huhupuheiden varassa, Tielinen toteaa.

X