Rikkain Suomen kansalainen Gennadi Timtšenko rikastuu poliittisilla suhteilla ja luonnonvaroilla

Vladimir Putinin ”suomalainen” luottomiljardööri Gennadi Timtšenko rikastuu rikastumistaan – vaikka hän aikookin luopua Itämeren kaasuputkihankkeista.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Armeniassa vuonna 1952 syntynyt Gennadi Timtšenko sai Suomen passin vuonna 1999. Hän asui vielä 2000-luvun alussa täällä, tehden liikelentobisnestä ja öljykauppaa.

Vladimir Putinin ”suomalainen” luottomiljardööri Gennadi Timtšenko rikastuu rikastumistaan – vaikka hän aikookin luopua Itämeren kaasuputkihankkeista.
(Päivitetty: )
Teksti: Antero Eerola

Suomen passia taskussaan pitävä venäläisoligarkki Gennadi Timtšenko on vaurastunut satumaisesti viime vuoden aikana. Bisnes sujuu hyvin, mutta jostain syystä hän on nyt luopumassa Itämeren kaasuputkea rakentaneista yhtiöistä toisen Suomeen kytkeytyvän venäläismiljardöörin kanssa.

Ajoitus on ihmetyttänyt, koska Timtšenkon yritysten liiketoimet ovat menestyneet tänäkin talvena mainiosti.

Hyvin tuottavaa

Kun on oikeat yhteydet, rahan tuloa ei voi estää. Tämä pätee Venäjälläkin.
Tuoreet mediatiedot kertovat, että presidentti Vladimir Putinin lähimpään luottopiiriin kuuluvan Timtšenkon omaisuus on paisunut jo yli 20 miljardin dollarin rajan.

Euroissa se on vajaa 18 miljardia. Sijoitusten ja yritystoiminnan tuotto on ollut mainiota, sillä omaisuuden arvo on noussut edellisvuodesta noin 3,7 miljardia euroa.

Luvut selviävät talouslehti Forbesin venäjänkielisen painoksen uudesta miljardöörimittauksesta.

Kaasua ja muovia

Suomen kansalaisuuden tasan 20 vuotta sitten saaneen Timtšenkon bisnesimperiumin ytimessä ovat nykyisin Venäjän suurin yksityinen kaasuntuottaja Novatek sekä öljystä muovituotteita valmistava Sibur-yhtiö.

Molemmissa yrityksissä hänen yhtiökumppaninsa on toinen suuroligarkki Leonid Mihelson, joka puolestaan on kohonnut koko Venäjän rikkaimmaksi mieheksi. Herran omaisuuden arvo oli vuodenvaihteessa huimat 21,5 miljardia euroa.

Eivätkä huonosti mene suhdanteet hänelläkään: Mihelsonin omaisuusmassa kasvoi edellisvuodesta 5,4 miljardilla.

Leonid Mihelson

Venäjän rikkaimmaksi mieheksi noussut Leonid Mihelson on Timtšenkon yhtiökumppani. Mvphotos

Lätkäareenan pomo

Suomessa Gennadi Timtšenko tunnetaan parhaiten Helsingin Hartwall Areenan omistajana. Hän omistaa pääkaupungin jääkiekkopyhätön yhdessä miljardööriveljesten Arkadi ja Boris Rotenbergin kanssa. Heistä myös Boriksella on Suomen passi.

Venäläisen upporikkaiden mittapuun mukaan molemmat ovat kuitenkin varsin pieniä oligarkkeja, sillä Arkadin omaisuuden arvoksi arvioidaan 2,3 miljardia euroa. Boriksella miljardeja on vielä vähemmän, vain yksi.

Kolmikon jääkiekko-omistus pyörii Suomessa rakkaudesta lajiin, sillä he menettävät siinä joka vuosi miljoonia euroja.

Arkadi Rotenbergin kanssa Timtšenkolla on kuitenkin muita, huomattavasti tuottoisampia bisneksiä, jotka liittyvät itänaapurin massiivisiin maakaasun vientihankkeisiin.

Putkea joka suuntaan

Timtšenkon yhtiö Stroitransneftegaz ja Rotenbergin Stroigazmontazh ovat olleet Venäjän valtion kaasujätti Gazpromin tärkeimpiä alihankkijoita.

Ne ovat olleet osallisina Venäjän itäosista Kiinaan kulkevassa Siperian Voima -kaasuputkessa.

Lisäksi ne ovat rakentaneet Venäjällä maan päällä kulkevia osuuksia putkihankkeesta, josta tulee aikanaan Suomenkin merialueiden edustalta Itämeren pohjaa pitkin kohti Saksaa etenevä Nord Stream 2.

Kaksikosta on tullut monessa mielessä maan rakentajia, niin monessa infrahankkeessa he ovat mukana.

Julkisten urakoiden saamista ei ole ainakaan haitannut se, että sekä Arkadi että Gennadi ovat presidentti Putinin vanhoja judoseurakavereita Pietarista jo vuosikymmenien takaa, silloin kun kukaan heistä ei ollut vielä näin iso tekijä millään alalla.

Venäjän tekemän Krimin valtauksen jälkeen Putinin kaverit ja liikekumppanit päätyivät länsimaiden talouspakotelistalle.

Pakote pakottaa

Ilmeisesti juuri pakotteisiin liittyneekin se, että sekä Timtšenko että Rotenberg järjestelevät venäläistietojen mukaan liiketoimiaan uusiksi.

Talouslehti RBK kertoo, että suurliikemiehet luopuvat kokonaan kaasuputkien rakentamisesta ja myyvät yhtiönsä Gazpromille.

Timtšenkon aikeista ei tiedetä, mutta Rotenberg ainakin näyttäisi jatkavan maanrakennusalalla. Hänen yhtiönsä Stroigazmontaž laajentaa tieinfraan.

Se rakensi geopoliittisesti räjähdysherkälle Kertšinsalmen alueelle mahtavan sillan, joka yhdistää Venäjän Krimin niemimaahan. Projektin hinta oli 3,2 miljardia euroa, mutta takkuileva hanke oli tekijälleen iso taloudellinen riski. Alueen luonnonolot ovat vaativia.
Rotenbergeillä on vielä matkaa Timtšenkon vaurauteen, sen verran pitempään tämä on ehtinyt tehdä kannattavampia huippudiilejä.

Huippusuomalainen

Varsinaisesti Timtšenko kokosi miljardinsa Gunvor-nimisellä energianvälitysyhtiöllä, jonka hän omisti yhdessä ruotsalaisen liikemiehen Thorbjörn Törnqvistin kanssa. Firma myi hyvin paljon Venäjän öljyä maailmalle.

Timtšenkon hyvistä yhteyksistä tai ennakointikyvystä kertoo jotain, että hän myi osuutensa Gunvorista vain päivää ennen joutumistaan Yhdysvaltojen pakotteiden kohteeksi.

Timtšenkon poliittiset suhteet ja mahdollisuudet päästä käsiksi maailman suurimpiin kuuluviin luonnonvaraesiintymiin ovat tehneet hänestä ylivoimaisesti maailman rikkaimman Suomen kansalaisen. Siksi Suomi mainitaan hyvin usein, kun tästä miljardööristä puhutaan.

Kantasuomalaisiakin löytyy

Maassamme asuu venäläisoligarkkien lisäksi useita Suomen kansalaisia, joiden omaisuuden arvo ylittää miljardin euron rajan.

Timtšenkon ja Rotenbergien ohella Suomessa on myös täysin kotoperäisiä miljardiomaisuuksien haltijoita.

Miljardööreiksi luokitellaan hissiyhtiö Koneen hallituksen puheenjohtaja Antti Herlin 3,7 miljardin euron omaisuudellaan, sekä hänen nuoremmat sisaruksensa, kuormauslaiteyhtiö Cargotecin perijät Ilkka (1,3 miljardia) ja Ilona Herlin (1,2 miljardia). Vuonna 2017 kuollut pikkuveli Niklas Herlin ehti kerätä tiettävästi noin 1,2 miljardin euron omaisuuden, joka on nyt jaettu hänen kuolinpesänsä kesken.

Antti Herlin

Antti Herlin. Roni Rekomaa / Lehtikuva

Muiden nykymiljardöörien joukkoon kuuluvat huoltoasema- ja polttoaineketju ST1:n omistaja Mika Anttonen (1,9 miljardia), maailmanlaajuisen hammaslääkärilaitteiden valmistaja Planmecan perustaja ja toimitusjohtaja Heikki Kyöstilä (1,3 miljardia) sekä monialakonserni Wihurin pääomistaja Antti Aarnio-Wihuri (1,3 miljardia).

Tampereelta lähtöisin oleva kiinteistö- ja rahastomagnaatti Chaim Poju Zabludowicz viettää aikaansa Britanniassa. Sikäläinen Sunday Times -lehti arvioi vuoden 2018 listauksessaan hänen omaisuutensa 1,5 miljardin punnan eli noin 1,75 miljardin euron arvoiseksi.

Näillä varallisuuksilla he kaikki yltävät koko maapallon 2000:n rikkaimman ihmisen valikoituun joukkoon.

Suomessa usein vauraan ihmisen arkkityyppinä pidetty pankkiiri Björn Wahlroos ei yllättäen pääse lähellekään näin korkealle äveriäisyyslistoilla. Ruotsiin verotusteknisistä syistä muuttaneen ”Nallen” omaisuus lienee arvoltaan noin puoli miljardia euroa.

X