Rytmihäiriöitä, hyponatremia, nestehukka – Tunnetko riskit, joita alkoholinkäyttö helteellä lisää?

Kun janontunne kuumana kesäpäivänä yllättää, tarrautuu lomailija kylmään juomaan. Kehon nesteytys onkin helteessä tärkeää, mutta alkoholilla sitä ei kannata tehdä.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Kun janontunne kuumana kesäpäivänä yllättää, tarrautuu lomailija kylmään juomaan. Kehon nesteytys onkin helteessä tärkeää, mutta alkoholilla sitä ei kannata tehdä.
(Päivitetty: )
Teksti:
Karoliina Kanerva

Suomi nauttii heinäkuussa kesän kuumimmista helteistä. Lämpimät säät janottavat lomalaista, ja nesteytyksestä onkin tärkeä pitää huolta. Sillä on kuitenkin suuri merkitys, millä virvokkeilla janoaan lievittää.

Alkoholi ja kuumottavat helteet voivat olla vaarallinen yhdistelmä. Seura listasi neljä asiaa, jotka kesäpäivänä nautiskelevan kannattaa pitää mielessään.

1. Hyponatremia oireilee heikkona olona ja ärtyneisyytenä

Kun kehon natriumpitoisuus vähenee ja puutetila syntyy, uhkaa ihmistä hyponatremia. Sen oireita ovat esimerkiksi väsymys, ärtymys ja heikkous. Aiheuttajia hyponatremiaan on monia, ja yksi niistä on runsas alkoholin käyttö.

Esimerkkinä voidaan käyttää vaikkapa olutta, joka aluksi nesteyttää ihmiskehoa siinä missä muutkin juomat. Kuumana päivänä runsas oluen määrä alkaa kuitenkin kerääntyä kehoon haitallisella tavalla, jos kulutus on tarpeeksi suurta, ja seurauksena voi olla natriumin puutteesta aiheutuva uupunut ja sekava tila.

2. Rytmihäiriöt vedessä

Vaaroista veneilyyn ja humalassa veden äärellä liikkumiseen varoitetaan usein. Sillä ei kuitenkaan ole väliä, kuinka hyvästä uimarista on kyse, jos sydänhäiriöt yllättävät kesäpäivänä vedessä.

”Kuumalla säällä verenkiertojärjestelmä on rasituksella. Keho jäähdyttää itseään, ja samalla alkoholi laajentaa ihon verisuonia. Kun ihminen sitten menee kylmään veteen, lämpötilaero on niin suuri, että se voi aiheuttaa rytmihäiriöitä ja jopa sydämenpysähdyksen”, lääkäri Antti Heikkilä kertoo Studio55:lle.

Erityistä riskiaikaa on juhannus, kun suomalaiset pakenevat kaupungin menoa kesämökeille järvien läheisyyteen. Juhannusviikonlopulle tavanomaista on alkoholin ja vesiympäristön yhdistäminen, ja mikäli pyhien kohdalle sattuu hellelukemat, kasvavat riskilukemat entisestään.

3. Nestehukkaa lisää virtsaneritystä lisäävät juomat

Vaikka alkoholijuomat aluksi nesteyttävätkin kehoa virvoitusjuomien tavoin, vaikutus ei pysy sellaisenaan pitkään.

Alkoholin nauttiminen nimittäin lisää virtsaneritystä samalla tavoin kuin kahvi, mikä taas pahentaa nestehukkaa. Sama kuiva suu, jonka voi kokea esimerkiksi baari-illan jälkeen, voi tulla nopeastikin hellepäivänä hörppiessä.

Suun kuiva tunne on aina merkki siitä, että keho tarvitsee nestettä. Tällöin voimakkaammat vaihtoehdot kannattaa ehdottomasti jättää hyllylle ja vesipullo napata kouraan.

4. Auringonpaisteeseen sammuminen

Kun alkoholin määrä veressä on tarpeeksi suuri, uhkaa ihmistä tajunnan menettäminen. Vaikka sammuminen ei ole koskaan keholle hyväksi, vielä vaarallisemmaksi tilanne muuttuu, jos riskinä on sen tapahtuminen ulkotiloissa.

Mikäli alkoholia nauttinut nukahtaa porottavaan auringonpaisteeseen, ei hän kykene tasoittamaan niitä menetettyjä suoloja ja nesteitä, joita keho kuluttaa lepotilassakin. Jos henkilö menettää tajuntansa pitkäksi aikaa, voi seurauksena olla vakava nestehukka.

Suorassa auringonpaisteessa ei koskaan tule viettää pitkiä aikoja ilman sopivaa suojakerrosta. Jos ulos sammunut on UV-säteilyn vaikutuksen alaisena useita tuntia ilman aurinkorasvaa, on riskinä jopa ihosyöpä.

Jutun lähteinä on käytetty lääketieteellisiä artikkeleita alkoholin ja helteen luomista uhista.

X