Miten Putinille käy, katoaako presidentti? Näin sotahistorioitsija Antony Beevor analysoi tilannetta ja Venäjällä koettavia käänteitä

Venäjän presidentin tulevaisuutta puntaroi brittiläinen sotahistorioitsija Antony Beevor: ”Saatamme nähdä Putinin katoavan, vaan ei kuolevan. Lähetetäänkö hänet Mustallemerelle tai jonnekin muualle?”

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Sotahistorioitsija pohtii, mitä Vladimir Putinille tapahtuu Ukrainan sodan jälkeen.

Venäjän presidentin tulevaisuutta puntaroi brittiläinen sotahistorioitsija Antony Beevor: ”Saatamme nähdä Putinin katoavan, vaan ei kuolevan. Lähetetäänkö hänet Mustallemerelle tai jonnekin muualle?"
Teksti:
Jesse Raatikainen

”Valtaa pidetään loppuun saakka mellakkapoliisin, turvallisuuspalvelun ja muiden avulla. Putin ja hänen lähipiirinsä tietävät, että maanpako Dubaihin tai Qatariin on tuskin mahdollista. Tällöin muu maailma lähtisi heidän peräänsä kansainvälisissä tuomioistuimissa”, toteaa sotahistorioitsija Antony Beevor.

Hän ei usko, että tsaarin aikainen vallankumous olisi nyky-Venäjällä mahdollinen. Beevor on perehtynyt aiheeseen usean vuoden ajan, kirjoittaessaan kirjaa Venäjän vallankumous ja sisällissota (WSOY, 2022). Vallankumous vaatisi sen, että valtaosa venäläisistä menettäisi luottamuksensa vallitsevaan valtajärjestelmään.

Katuprotestien voima ei ole ollut vielä Venäjällä tarpeeksi vahva, eikä niitä ole nähty tarpeeksi laajalti. Mikäli protestit vahvistuisivat, Kreml voisi reagoida, mikäli kokisi tilanteen olevan vaikeasti hallittavissa.

Tästä ei Beevorin mukaan ole merkkejä.

Hänestä on todennäköisempää, että Venäjän hallinto päättää valita uudet kasvot Putinin tilalle. Neuvostoliitossa johtaja saatettiin lähettää parantolaan, jotta muut saivat mahdollisuuden tehdä päätöksen seuraavasta johtajasta ja jatkosta.

”Saatamme nähdä Putinin katoavan, vaan ei kuolevan. Lähetetäänkö hänet Mustallemerelle tai jonnekin muualle? Tämä on epätodennäköistä ja edellyttäisi Venäjän armeijan hajoamista. Vanha klisee voi pitää paikkansa – se on kuin konkurssi, alkaa hitaasti ja romahtaa yllättäen.”

Voiko Venäjän valtio hajota?

Jos Venäjän armeija hajoaa, hajoaako koko Venäjän valtio? Minkälaisia seurauksia sillä olisi?

Venäjän armeijan hajoaminen ei välttämättä antaisi toivoa sodan lopusta, vaan voi saada armeijan johdon käyttämään viime hetkillä entistä epätoivoisempia taktiikoita. Venäjän valtion hajoamisesta seuraisi ennennäkemätön humanitaarinen kriisi, josta maailman yhteisöjen olisi vaikea selvitä.

”Yhden asian voin vakuuttaa: Krimin tapahtumilla on suuri vaikutus. Ajattelin, että Zelenskyi käyttäisi Krimiä myöhemmin neuvottelun välineenä, mutta olin väärässä. Zelenskyi on niin vihainen siitä, mitä maalle on tehty ja kauheuksista, joita siellä on toteutettu. Hän on päättäväinen ja yrittää saada joka ainoan venäläissotilaan pois Ukrainan ja Krimin maaperältä.”

Antony Beevorin mukaan osa venäläisistä näkee Krimissä Venäjän olemuksen. Krimin historiaan linkittyy suuria ja myyttisiä venäläisiä symboleja panssarilaiva Potemkinista Katariina Suureen.

Aateloitu sotahistorioitsija Antony Beevor tunnetaan parhaiten toista maailmansotaa käsittelevistä kirjoistaan. Hänen uusin kirjansa käsittelee Venäjän vallankumousta ja sisällissotaa. © Antony Beevor

Rikotut lupaukset

Sanktiot painavat päälle, mutta voiko Venäjä selvitä ilman polttoainekauppaa lännen kanssa?

Antony Beevor ei usko Venäjän selviävän ainoastaan Kiinan tuella.

”Nyt olemme toisen kylmän sodan ajassa, mikä on pelottavaa. Näemme uuden muodon geopolitiikassa, koska Putin tai Kiinan Xi Jinping eivät kunnioita sopimuksia. Ensimmäisen kylmän sodan aikana kommunistiset ja kiinalaiset johtajat pitivät lupauksensa, jos jotakin sovittiin.”

Tämä uhkaa Beevorin mielestä perinteistä diplomatiaa. Kuinka neuvotella rauhasta Ukrainan sodan tapauksessa, jos toiseen osapuoleen ei voi luottaa?

Antony Beevor ei usko, että Venäjä ottaisi Ukrainassa käyttöön ydinasetta. Hän perustelee kantaansa Kiinan asemalla: Kiinan presidentti Xi on hyvissä väleissä Putinin kanssa.

Xi ei missään tapauksessa halua ydinaseita käytettävän, koska Yhdysvallat saisivat mahdollisesti syyn antaa Taiwanille ydinkärjellisiä ohjuksia.

”Tästä näkökulmasta Putinilla olisi tarpeeksi painetta olla käyttämättä ydinaseita. Toisaalta sotaa johtaa myös Syyriassa ollut venäläinen kenraali Surovikin, joten saatamme nähdä kemiallisten aseiden käyttöä.”

Lue myös: Venäläisten hirmuteot ja raaka miehitys isonvihan vuosina Pohjanmaalla olivat kansanmurha – Miksi Venäjä sotii yhä samoin menetelmin nyt Ukrainassa?

X