Poliitikot myivät ahneuksissaan sähköverkot - Verotulot romahtivat ja sähkönkuluttaja maksaa

Sähköverkkoyhtiö Caruna Oy nosti sähkön siirtohintoja lähes 30 prosenttia.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Sähköverkkoyhtiö Carunan hurjat hinnankorotukset kuumentavat tunteita.

Sähköverkkoyhtiö Caruna Oy nosti sähkön siirtohintoja lähes 30 prosenttia.
Teksti:
Mikael Vehkaoja

1. KAUPPA

Fortum möi omistamansa sähköverkot vuonna 2013 yksityisille sijoittajille ja eläkevakuutusyhtiöille. Kauppa toi valtionyhtiön kassaan parin miljardin euron voiton. Entinen omistajaohjausministeri Pekka Haavisto (vihr) kertoi myöhemmin Vihreässä Langassa, että myynnistä saaduilla rahoilla oli luvattu rakentaa yhdistettyä sähkön ja lämmön tuotantoa kotimaassa.

2. KRITIIKKI

Poliittinen oppositio kritisoi verkkojen myymistä. Keskusta esitti, että ne siirrettäisiin valtion omistaman Infra Oy:n hallintaan. Työ- ja elinkeinoministeri Jan Vapaavuori (kok) jyrähti vastauksensa Helsingin Sanomissa: ”Tämänkaltaiseen olemassa olevaan infrastruktuuriin sijoittaminen ei luo yhtään uutta työpaikkaa eikä lisää verotuloja.”

3. TYÖ JA VEROT

Verkkojen myynnin seurauksena Fortum irtisanoi 25, Caruna 57 työntekijää. Suomesta katosi 82 työpaikkaa. Miten kävi verotulojen? Ylen mukaan Caruna Oy maksoi viime vuonna Suomeen 800 000 euroa veroja. Vuonna 2013 Fortumin verot olivat 173 miljoonaa euroa. Julkisuudessa esitetyn tiedon mukaan sähkönsiirron osuus Fortumin liikevaihdosta ja -voitosta oli noin viidennes. Fortumin sähkönsiirto tuotti valtiolle karkeasti arvioituna 35 miljoonan euron verot. Valtion verotulot kutistuivat 34 miljoonaa euroa vuodessa.

4. MUMMO MAKSAA

 Juha Sipilän (kesk) hallitus on varonut nostamasta arvonlisäveroa, koska korotus ajaisi pienituloiset ahdinkoon. Sähkön siirtomaksua voi tässä mielessä verrata arvonlisäveroon. Siirtohinnan korotus osuu pahiten pienituloiseen maaseudulla asuvaan mökin mummoon.

5. INVESTOINNIT

Fortum ei ole investoinut miljardeja euroja sähkön ja lämmön yhteistuotantoon kotimaassa. Caruna on ilmoittanut investoivansa sähköverkon parannuksiin 150 miljoonaa euroa. Perusparannukset ovat jatkoa samalle työlle, jota myös Fortum teki viimeisinä vuosinaan. Ainakin osakkeenomistajat ovat hyötyneet sähköverkon yksityistämisestä. Vuonna 2014 Fortum maksoi osinkoa avokätisesti. Sijoittajat saivat sähköverkon myynnistä sadan miljoonan euron huomenlahjan, josta valtio sai 50 miljoonaa. Carunan tulos päätyy sijoittajien ja työeläkeyhtiöiden kirstuihin.

X