”Uskoin, että pystyn siihen!” Seiväshyppääjä Wilma Murto on tuore Euroopan mestari – Näin suvun kannustus katsomosta siivitti ennätyksiin ja kultaan

Wilma Murto osoitti huimaa venymiskykyä ja paransi Suomen ennätystäkin kisassa kolmeen otteeseen.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Seiväshyppääjä Wilma Murto voitti EM-kultaa Suomen ennätyksellä 485 Münchenin EM-kilpailuissa 2022.

Wilma Murto osoitti huimaa venymiskykyä ja paransi Suomen ennätystäkin kisassa kolmeen otteeseen.
Teksti:
Jesse Raatikainen

Seiväshyppääjä Wilma Murto, 24, voitti Euroopan mestaruuden Münchenin kisoissa. Murto rikkoi Suomen ennätyksen kisan aikana kolmesti. Hänestä tuli Suomen ensimmäinen yleisurheilun arvokisakultamitalisti kahdeksaan vuoteen.

Heti kisojen jälkeisessä tiedotustilanteessa tuore Euroopan mestari oli hyväntuulisissa tunnelmissa.

”En tiedä mitä tapahtui. Sanotaan, että tulos ei ollut yllätys. Uskoin, että pystyn siihen, ja ehkä siksi sen pystyi myös tuossa painekattilassa toteuttamaan. Meni niin kuin piti”, Wilma Murto kertoi.

Seiväshyppääjä antoi paljon kiitosta omalle suvulleen, joka oli katsomassa kisoja. Kannustus kuului ja tuntui.

”Vaikka tulisi jatkossa voitettua MM-kultaa ja olympiakultaa, niin tätä on vaikea parantaa, elleivät he tule paikalle. Urheilullisia tavoitteita kyllä on, mutta näin tunteellista tunnetta ei tule toista, elleivät he ryhdy suunnittelemaan lisää reissuja”, Murto tunnelmoi.

Wilma Murron nimissä on myös alle 20-vuotiaiden maailmanennätys 471.

”Wilma on poikkeusyksilö”

Urheiluliiton puheenjohtaja Sami Itani seurasi kisoja kisapaikalla yhdessä olympiavoittaja Lasse Virénin kanssa. Virén sai olympiakultaa 50 vuotta sitten Münchenissa, ja nyt luotiin lisää hyviä muistoja suomalaisille.

Sami Itani luotti Suomen jouk­kueeseen täysin. Hän uhkasi luopua puheenjohtajuudestaan, mikäli mitaleja ei tule. Venyminen on vain yksi asia, mikä tekee seiväshyppääjästä erinomaisen.

”Wilma on poikkeusyksilö, ei vain fyysisiltä ominaisuuksiltaan ja teknisiltä lahjoiltaan, vaan psyykkisesti. Wilman polulle on mahtunut todella paljon pettymyksiä, joiden jälkeen moni urheilija olisi varmasti lopettanut”, Sami Itani sanoo Seuralle.

Hän kuvaa Murtoa poik­keuk­sellisen määrätietoiseksi, lahjakkaaksi ja hyvin valmennetuksi:

”Ilmassa on myös kaikkien vaikeuksienkin jälkeen iloisuutta ja optimismia, mitä pitää arvostaa. Se on kyllä poikkeuksellistakin. Wilma on jaksanut uskoa itseensä. Hän on todella positiivinen ja iloinen ihminen, varmasti sekin auttaa vaativassa urheilijan polussa.”

Ennätyshypystä ei muistikuvia

Wilma Murto sanoi tiedotustilaisuudessa tunteneensa ennätyksellisen hypyn kropassaan jo pidemmän aikaa.

”Tänne tullessa oli vähän semmoinen olo, että kenellekään ei tarvitse kumartaa tai ole ihan pakko hävitä.”

Pronssi oli minimitavoite, joka asetettiin jo viime vuonna. Tammikuussa Murto mursi jalkansa Ranskassa, mutta tavoite pysyi vastoinkäymisistä huolimatta.

Mitalipaikka varmistui tuloksen 465 jälkeen, jolloin Wilma Murto sanoo rentoutuneensa. Hän päätti valmentajansa Jarno Koivusen kanssa, että tuloksen 470 useampi yrittäminen olisi ollut vain hopean varmistelua. Koivunen kysyi seiväshyppääjältä, haluaako tämä mieluummin voittaa.

Voitto oli jo varma ennen viimeistä hyppyä, mutta Murto antoi silti parastaan. Tilanne oli hieman vastaavanlaisen vapautunut kuin keihäänheittäjä Tero Pitkämäellä Osakassa vuonna 2007, jolloin hän kiskaisi viimeisellään kilpailun pisimmän, yli 90-metrisen kaaren.

Ennätyksiä rikkonut kultahyppy ei jättänyt mestarille muistikuvia.

”Siitä jäi semmoinen olo, että päivän työt olivat kyllä tässä. Sen verran energiaa ja tunteita purkautui kyllä siinä kohtaa”, tuore Euroopan mestari Wilma Murto paljastaa.

Lue myös: Nämä nuoret urheilijat ovat tulevaisuuden toivoja – esittelyssä 8 suomalaista superlupausta

X