Seksuaaliterapeutti Minna Oulasmaa: ”Hyvässä suhteessa ei tarvitse olla varuillaan”

Samankaltaisista seksuaalisista tarpeista puhutaan Väestöliiton parisuhde- ja seksuaaliterapeutti Minna Oulasmaan mielestä liian vähän. Jos pariskunnan halut ovat kovin kaukana toisistaan, parisuhde voi harvoin onnistua.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Samankaltaisista seksuaalisista tarpeista puhutaan Väestöliiton parisuhde- ja seksuaaliterapeutti Minna Oulasmaan mielestä liian vähän. Jos pariskunnan halut ovat kovin kaukana toisistaan, parisuhde voi harvoin onnistua.
Teksti:
Milla Ollikainen

Toisen arvostaminen, joustava temperamentti kriiseissä ja samantahtinen seksuaalisuus ovat pitkän parisuhteen rakennuspuita, sanoo Väestöliiton perhesuhteiden asiantuntija Minna Oulasmaa.

Yksinkertaisesti sanottuna kestävässä suhteessa kummallakin on hyvä olla.

”Ei tarvitse olla varuillaan, molemmat riittävät omana itsenä itselle ja toiselle, eikä tarvitse esittää mitään”, Oulasmaa sanoo.

Vuosikymmeniä yhdessä olleita pariskuntia yhdistävät myös riittävän samankaltaiset arvot.

Samankaltaisista seksuaalisista tarpeista puhutaan Oulasmaan mielestä edelleen liian vähän. Jos halut ovat kovin kaukana toisistaan, parisuhde voi harvoin onnistua.

”Pitkässä suhteessa seksuaalisuus limittyy läheisesti syvään henkiseen yhteyteen, ystävyyteen ja kumppanuuteen.”

Joustava temperamentti tarkoittaa kykyä antaa toiselle tilaa, kun hän sitä tarvitsee. Liian symbioottinen suhde voi olla tukahduttava – molempien täytyy voida hyvin myös yksilöinä. Kun toisen tuntee tarpeeksi hyvin, tietää, milloin hän tarvitsee tilaa ja milloin taas tukea.”

Oulasmaan mukaan moni pitkään yhdessä ollut pari on kertonut, että suhde on pysynyt yllättävänkin samanlaisena. Osittain se voi johtua siitä, että aikuisen ihmisen temperamentti on varsin pysyvä. Siksi toisen erilaisuutta olisi hyvä opetella ymmärtämään alusta lähtien, muuten erilaisuus voi kasvattaa suhteeseen juopaa.

”Yksi varmasti tärkeä asia on se, että pystytään puhumaan ja selvittämään ongelmat, joita väistämättä tulee. Pitkissä parisuhteissa, joissa on hyvä henki, keskusteleminen on arvostavaa, ja myös se, miten puhuu toisesta muille.”

Tänä päivänä saatetaan erota vielä eläkeiässäkin, toisin kuin ennen. Erityisesti naisten odotukset parisuhteesta ovat lisääntyneet. Huonoa suhdetta ei enää tarvitse sietää, mikä tarkoittaa myös sitä, että omaa elämänkumppania halutaan aidosti arvostaa ja rakastaa.

X