Mitä tapahtui Kaikki synnit -sarjan kuvauksissa Oulunsalossa? Jään peittämä maa ja pilvinen taivas pistivät suunnitelmat uusiksi

Tuottaja Ilkka Matila haaveili ekologisen tuotannon sertifikaatista Kaikki synnit -sarjalle. Kävi ilmi, että vaatimukset on laadittu Suomen talven sijaan lähinnä keskieurooppalaisiin oloihin.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Kaikki synnit -sarjaa kuvataan Koppanan leirikeskuksessa Oulunsalossa.

Tuottaja Ilkka Matila haaveili ekologisen tuotannon sertifikaatista Kaikki synnit -sarjalle. Kävi ilmi, että vaatimukset on laadittu Suomen talven sijaan lähinnä keskieurooppalaisiin oloihin.
Teksti:
Milla Olkkonen-Lind

Ohuen jään ja veden verhoama metsätie saa auton huojumaan edestakaisin. Hiekkamontulla vastaan tulee niin suuri lammikko, että henkilöauto ei siitä selviäisi. Kuski peruuttaa, kurvaa pehmeälle hiekalle ja kaasuttaa pienen lumikinoksen läpi takaisin tielle.

”Olisi pitänyt valita toinen reitti”, toteaa taksikuski.

Pian auto on tukevammalla maaperällä ja suuremmalla tiellä. Perillä vastassa on jäinen, mäntymetsän ympäröimä pihamaa. Matila Röhr Productionin tuottaja Ilkka Matila saapuu tervehtimään asianmukaisissa varusteissa: kenkiin kiinnitetyt nastat iskeytyvät tukevasti maahan.

”Tervetuloa kuvauspaikkavierailulle!”

Oulunsalossa Koppanan leirikeskuksessa kuvataan Mika Ronkaisen ohjaaman Kaikki synnit -sarjan toisen tuotantokauden jaksoja.

Sarjan ensimmäinen kausi kuvattiin samoilla seuduilla kesällä 2018. Silloin helteinen aurinko helli tuotantoa, ja kaikki tuntui sujuvan. Tammikuussa alkaneet kakkoskauden kuvaukset eivät sen sijaan ole edenneet yhtä mutkattomasti.

Vetinen oikoreitti Kaikki synnit -kuvauspaikalle kulki hiekkamontun kautta. Samassa paikassa kuvattiin sarjan ensimmäisen kauden kesäinen kohtaus, jossa etsitään ruumista.

Vetinen oikoreitti Kaikki synnit -kuvauspaikalle kulki hiekkamontun kautta. Samassa paikassa kuvattiin sarjan ensimmäisen kauden kesäinen kohtaus, jossa etsitään ruumista. © Laura Kuulasmaa

Kansainvälinen kilpailu pakottaa panostamaan sarjan laatuun

Elisa Viihteen alkuperäissarja Kaikki synnit on yksi esimerkki siitä, että suomalaisella televisiotuotannolla menee mukavasti. Suoratoistopalvelut ja niiden kilpailu asiakkaista ovat kasvattaneet tuotantojen määrää ja budjetteja. Harjaantuneet katsojat myös erottavat hyvän sarjan huonosta entistä paremmin.

”Kilpailemme jatkuvasti menestyvien kansainvälisten tuotantojen kanssa. Jos kotimainen sarja haluaa pärjätä siinä kilpailussa, niin laatu on se kriteeri”, Ilkka Matila sanoo.

Laatu saattaa poikia menestystä myös maailmalla. Kaikki synnit -sarjan ensimmäisen kausi on myyty jo yli kolmeenkymmeneen maahan.

Viihteen saattaminen katsojille työllistää yhä enemmän ihmisiä, ja esimerkiksi taitavista käsikirjoittajista on pulaa. Kaikki synnit -sarjan ovat käsikirjoittaneet Merja Aakko ja  ohjaaja Mika Ronkainen.

Jännityssarjan tapahtumat sijoittuvat kuvitteelliseen pohjoispohjalaiseen Varjakan kuntaan, jossa asuu konservatiivinen lestadiolaisyhteisö. Ensimmäisellä kaudella yhteisöä ravistelee raakojen murhien sarja. Toinen kausi palaa ajassa taaksepäin vuoteen 1999. Pariskunta löytyy murhattuna omasta keittiöstään, ja tapausta alkaa tutkia jo avauskaudella nähty, Matti Ristisen näyttelemä poliisi Jussi Ritola.

”Kuvaushiljaisuus!”

Käynnissä olevissa kuvauksissa käsitellään kolmea kuvauspaikkaa samaan aikaan. Ensimmäisessä puretaan edellisten kuvausten jälkiä, toisessa kuvataan ja kolmannessa valmistellaan seuraavaa kuvauspaikkaa.

Matti Ristisen näyttelemän Jussi Ritolan elämä ajautuu sekasortoon rikostutkinnan myötä.

Matti Ristisen näyttelemän Jussi Ritolan elämä ajautuu sekasortoon rikostutkinnan myötä. © Milla Olkkonen / Otavamedia

Matka Oulun lentokentältä Koppanan leirikeskukseen teki heti selväksi, että kuvausolosuhteet voisivat olla otollisemmat. Alun perin ohjelmassa piti olla talvisia ulkokuvauksia, mutta suunnitelmat muuttuivat pilvisen nollakelin takia.

Sisällä leirikeskuksessakin on viileää. Nurkassa hohkaa takkatuli, mutta kivilattia kohmettaa varpaat kengänpohjan läpi. Ilkka Matila huomauttaa, että mänty saa tulen rätisemään turhan kovaäänisesti, mutta valaisee kauniimmin kuin hiljaisesti palavat koivuhalot.

”Kuvaushiljaisuus! Olkaa hyvä”, apulaisohjaaja Risto Tuominen kajauttaa.

Kuvattavassa kohtauksessa Laura Malmivaaran ja Milla Kankaan näyttelemät hahmot suorittavat muutosrituaalia Jari Virmanin hahmolle. Joukko eri ikäisiä naisia seuraa tapahtumia muhkeilta tyynyiltä. Kyseessä on voimaantuvien naisten ryhmä, joka sekoittaa vuosituhannen vaihteeseen valmistautuvaa Varjakan lestadiolaisyhteisöä.

”Kiitos!” Tuominen sanoo ja antaa luvan puhua taas.

Hyisistä kuvausolosuhteista puhe kääntyy luontevasti ekologisuuteen. Ilkka Matila pyrki saamaan Kaikki synnit -sarjan toiselle kaudelle ekologisen tuotannon sertifikaatin, jonka myöntää EU:n Luova Eurooppa -ohjelma. Jos tietyt kriteerit täyttyvät, tuotanto saa sertifikaatin ja pystyy tuella rahoittamaan ekologisuudesta koituvia lisäkustannuksia.

”Kun tutustuin vaatimuksiin, huomasin, että ne on suunniteltu lähinnä keskieurooppalaisille tuotannoille”, hän sanoo.

Suomen olosuhteissa energiaa – sähköä, kaasua ja polttoainetta – kuluu väistämättä enemmän kuin tiheämmin asutun Keski-Euroopan lempeämmissä ilmasto-oloissa.

Kaikki synnit -sarjan käsikirjoittaja-ohjaaja Mika Ronkainen ja tuottaja Ilkka Matila.

Kaikki synnit -sarjan käsikirjoittaja-ohjaaja Mika Ronkainen ja tuottaja Ilkka Matila. © Jouni Hirn

Talvipakkanen ja pimeys haastavat suomalaista tv-tuotantoa

Ensimmäinen haaste on talvinen lämpötila. Kuvauspäivät saattavat venyä pitkiksi, joten ulkoa on päästävä lämmittelemään. Parkkipaikan kupeeseen pystytetty tauko- ja ruokailuteltta lämpiää kaasulla. Maskeeraukseen tarkoitettu bussi pidetään lämpimänä aggregaateilla, jotka tuottavat sähköä polttoaineen avulla.

Tänään mittari on nollassa, mutta aiemmin pakkastakin on piisannut.

Yhtenä kuvauspäivänä oli kymmenen astetta pakkasta ja kaksisataa avustajaa. Eihän heitä voi kymmentä tuntia pihalla pitää. Isoina avustajapäivinä joudumme lämmittämään isompia telttoja”, Ilkka Matila kertoo.

Toinen ongelma on, että pimeällä talvikaudella tarvitaan paljon lisävalaistusta. Ekologisen tuotannon sertifikaatti rajoittaa aggregaattien käyttötunteja, eivätkä akutkaan tarjoa ratkaisua.

”Valomme palaisivat puolet kuvauspäivästä, jonka jälkeen ne pitäisi sammuttaa. Suurimmat Suomessa käytettävät akut ovat jääkaapin kokoisia, mutta nekin jaksavat polttaa lamppuja vain noin neljä tuntia.”

Haastavan ilmaston lisäksi välimatkat ovat Suomessa pitkiä. Kuvauspaikat sijaitsevat usein syrjässä, eikä julkinen liikenne kulje lähellekään niitä.

Tuotannossa tarvitaan päivittäin suunnilleen 35 autoa. Tänään Koppanan leirikeskuksen pienellä parkkipaikalla pönöttää noin 40 henkilöautoa. Parkkipaikkojen rajallinen määrä kannustaa kimppakyyteihin, mutta työntekijöitä on paljon.

”Tänään meillä on täällä töissä noin 70 tuotantohenkilöä ja 25 näyttelijää”, Matila sanoo.

Kaikki synnit -sarjan kuvauksissa Laura Malmivaaran ja Milla Kankaan roolihahmot suorittavat muutosrituaalia Jari Virmanin hahmolle.

Kaikki synnit -sarjan kuvauksissa Laura Malmivaaran ja Milla Kankaan roolihahmot suorittavat muutosrituaalia Jari Virmanin hahmolle. © Milla Olkkonen / Otavamedia

Ekologisuus motivoi Kaikki synnit -sarjan työryhmää

Suomessa ekologisen tuotannon sertifikaattia ei vielä ole. Syksyllä 2019 julkaistiin Suomen ensimmäinen audiovisuaaliselle alalle tarkoitettu kestävän toiminnan opas Ekosetti. Tätä opasta Kaikki synnit -tuotantokin on pyrkinyt noudattamaan, ja tuotantopäällikkö Joonas Kauppinen on käynyt Ekosettiin liittyvän koulutuksen.

Vaikka keskieurooppalaisten tuotantojen ekologisuuteen on matkaa, on Ilkka Matila huomannut, että kestävät valinnat motivoivat työryhmää.

”Minäkin saan heiltä koko ajan vinkkejä siihen, kuinka me pystymme pienissä asioissa etenemään.”

Matilan tuntuma on, että suomalaiset tuotannot pyrkivät kestävyyteen ilman sertifikaattejakin. Hänestä sertifikaattien tärkein merkitys onkin tuoda ekologinen ajattelu mukaan elokuvatuotantoon.

Kierrätysasioissa Matila arvelee Suomen pärjäävän jopa Keski-Eurooppaa paremmin.

”Suomalaiset työryhmät ovat hyvin tiedostavaisia. Ekologisuus on ajan henki, ja tällöin työpaikan tulee seurata sitä myös”, hän sanoo.

Kaikki synnit -sarjan toista kautta pääsee jännittämään syksyllä 2020 Elisa Viihteellä. Sitä ei sen sijaan tarvitse jännittää, että tuotannon oma synti olisi piittaamattomuus maailman tilasta – yritetty ainakin on!

Lue myös: Verkon tv-aarteet – suoratoistotarjonta syynissä

X