Seuran kahvitesti paljasti selkeän voittajan! Testasimme kuusi alle viiden euron kahvimerkkiä

Seura testasi markettien perusvalikoimaan kuuluvat halvemmat kahvit. Mistä alle viiden euron kahvipaketista saa kelpo kahvia, jopa maistuvaa?

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Seuran toimituksen testiryhmä maisteli kahveja reippain mielin ja urheasti, vaikka välillä kitkerämmät kahvilaadut saivat hymyt hyytymään. Testaajina mm. Petri Korhonen, Katriina Lundelin, Elina Kirssi ja Erkki Meriluoto.

Seura testasi markettien perusvalikoimaan kuuluvat halvemmat kahvit. Mistä alle viiden euron kahvipaketista saa kelpo kahvia, jopa maistuvaa?
Teksti:
Jukka Hiiro

Kuusi toimituksen kultivoitunutta kahvin arkipäiväistä kuluttajaa muodstivat Seuran testiryhmän, jonka kiikarissa oli hyvä ja halpa kahvi.

Testattavina oli kuusi alle viiden euron hintaista kahvimerkkiä. Halvimmat kahvipaketit maksoivat alle kolme euroa ja kallein sentin vajaa viisi euroa. Ostospaikkoina olivat Keskon Citymarket, S-ryhmän S-market sekä Lidl. Tarjoushintoja ei kahveja valittaessa otettu huomioon.

Suomalaiset ovat maailman kovin ”kahvikansa”. On arvioi­tu, että jopa joka sadas maail­massa poimittu kahvipapu päätyy Suomeen. Väkilukuun suhteutettuna jokainen aikuinen juo keskimäärin kolme kuppia kahvia päivässä.

Kahvin hinta on korkealla raakakahvin maailmanmarkkinahinnan takia, mikä heijastuu valintoihin myös kauppojen hyllyväleissä.

Testikahvit keitettiin tarkasti samojen mittojen mukaan ja tarjoiltiin sokkona termoskannuista. © Tommi Tuomi

Testikahvit keitettiin tarkasti samojen mittojen mukaan ja tarjoiltiin sokkona termoskannuista. © Tommi Tuomi

Ensin juodaan kahveet

Kahvin suosion syiksi Suomessa on arveltu milloin pakkasta ja pimeyttä, milloin jo pula-aikoina syntynyttä kyltymätöntä kahvinhimoa ja sitä, että kahvi mielletään yhä eräänlaiseksi luksustuotteeksi.

Olipa perimmäinen syy mikä hyvänsä, niin kahvi on oleellinen osa suomalaista sosiaalisuutta. ”Mennään ihan justiinsa, mutta ensin juodaan kahvit!”, kuten vanha sanonta kuuluu.

Testitilanteessa kahvit keitettiin samalla keittimellä ja samoja määriä noudattaen. Yhtä kuppia kohden käytettiin yksi mitallinen kahvia. Testaajat eivät tienneet, mitä kahvia maistelivat ilman maitoa ja maidon kanssa. Kullekin kahville testaajat antoivat haluamansa pistemäärän yhden ja viiden välillä.

Kahvilaatujen järjestys oli lopulta yllättävän yksimielinen. © Tommi Tuomi

Kahvilaatujen järjestys oli lopulta yllättävän yksimielinen. © Tommi Tuomi

Hyvä ja halpa kahvi – hajusta huolimatta

Kahvien maut jakoivat testiryhmää lopulta vähän. Voittaja oli useimpien osallistuneiden mielestä paras, ja toisaalta häviäjän maku ei selvästikään miellyttänyt ketään.

Ehkä jopa yllättäen testin voittajakahviksi nousi Lidlin valikoimaan kuuluva Bellarom Hieno Mokka. Se sai raadilta yhteensä 18 pistettä.

Voittajaksi selviytynyt hyvä ja halpa kahvi sai tuoksustaan moitteita useammalta testaajalta. Yhdelle se toi mieleen tiskirätin ja toiselle märän koiran, mutta maku yllätti heidätkin positiivisesti.

Testin jumboksi jäi Pirkka Costa Rica luomukahvi, joka sai kuudelta testaajalta yhteensä vain kuusi pistettä. Testiryhmässä kahvia kuvailtiin muun muassa kitkeräksi ja todella kovan luokan loppuvastustajaksi, jolla häädetään ei-toivotut vieraat kyläilemästä.

hyvä ja halpa kahvi

X