Tutkimus: Tästä syystä juuri suodatinkahvi sopii paremmin sydämelle

Tutkijoiden viesti on, että kahvia ei tarvitse välttää, mutta sydänvikaisten tai kolesteroliongelmien kanssa painivien ei kannata juoda suodattamatonta kahvia.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Vaikuttaako kahvinvalmistustapa oikeasti sydänkuolleisuuteen? Kuva: istockphoto

Tutkijoiden viesti on, että kahvia ei tarvitse välttää, mutta sydänvikaisten tai kolesteroliongelmien kanssa painivien ei kannata juoda suodattamatonta kahvia.
Teksti: Jani Kaaro

Moni lienee kuullut, että pannukahvi voi nostaa veren kolesterolia, mutta suodatinkahvi ei. Tämä ei johdu siitä, että kahvissa itsessään olisi kolesterolia, vaan sen sisältämät diterpeenit vaikuttavat tapaan, jolla elimistö käsittelee kolesterolia, ja tämä voi johtaa kolesterolin määrän lisääntymiseen.

Kun suodatinkahvi suodatetaan, diterpeenit jäävät suodattimeen; pannukahvissa näin ei tapahdu.

Kahveissa on eroa - kumpi on sinun suosikkisi: suodatinkahvi vai pannukahvi?

Kahveissa on eroa – kumpi on sinun suosikkisi: suodatinkahvi vai pannukahvi? © iStock

Pienempi kuolleisuus niillä, joille maistuu suodatinkahvi

Vaikuttaako kahvinvalmistustapa oikeasti sydänkuolleisuuteen? Nyt norjalaistutkijat ovat selvittäneet asiaa laajassa väestötutkimuksessa ja vastaus on: kyllä vaikuttaa, mutta vaikutus ei ole järin suuri.

Puolen miljoonan hengen aineistossa oli 20 vuoden aikana yli 40 000 kuolemaa, joista noin 12 000 johtui sydänsairaudesta. Kuolleisuus oli selvästi pienintä suodatinkahvin juojilla, sen sijaan kahvittomilla ja suodattamattoman kahvin juojilla ei ollut suurta eroa.

Tutkijoiden viesti onkin, että kahvia ei tarvitse välttää, mutta sydänvikaisten tai kolesteroliongelmien kanssa painivien ei kannata juoda suodattamatonta kahvia.

Kahvin terveysvaikutusten arviointia monimutkaistaa se, että suodattimeen jäävillä diterpeeneillä ja monilla muilla kemiallisilla aineilla on muita terveyshyötyjä. Vaikka ne nostavat kolesterolia, ne esimerkiksi hillitsevät tulehdusta ja estävät syöpäsolujen kasvua.

Lue myös: Miksi kahvi aiheuttaa rytmihäiriötä?

Lue myös: Tutkimus: Voit juoda jopa 25 kupillista kahvia päivässä ilman haittavaikutuksia sydämelle – Lääkäri kehottaa pysymään kohtuudessa

Kahvikuppi

Onko kahvi terveellistä?  © Kristiina Kurronen / Kuvaryhmä / SKOY

X