Kahvi on terveellistä, mutta tiesitkö syyn siihen?

Säännöllinen kahvin hörppiminen tekee hyvää muun muassa aivoille, sydämelle ja maksalle, kertoo emeritusprofessori Jaakko Tuomilehto Helsingin yliopistosta.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Onko kahvi oikeasti terveellistä?

Säännöllinen kahvin hörppiminen tekee hyvää muun muassa aivoille, sydämelle ja maksalle, kertoo emeritusprofessori Jaakko Tuomilehto Helsingin yliopistosta.
Teksti: Hanna Vilo

Kahvi ehkäisee monia kansansairauksia

Totta.

Kahvipavuista on eristetty yli 1 500 erilaista kemiallista ainetta, joiden yhteisvaikutus edistää terveyttä monin eri tavoin.

Säännöllinen kahvin juonti parantaa muun muassa aivoverenkiertoa ja laskee sydäninfarktin riskiä. Samalla myös dementiaan sairastumisen riski vähenee. Lisäksi kahvin juonti laskee aikuisiän diabeteksen, Parkinsonin taudin ja monien erilaisten syöpien, kuten maksa-, suolisto- ja ihosyövän riskiä.

Kahvin hyvät vaikutukset saa juomalla 3–6 pientä kupillista päivässä.

Kahvissa on valtavasti antioksidantteja

Totta.

Kahvi on suomalaisille ehdottomasti tärkein antioksidantien lähde, sillä jopa noin puolet ravinnon antioksidanteista tulee juuri kahvista.

Antioksidantit ovat terveenä pysymisen kannalta välttämättömiä yhdisteitä, sillä ne estävät muiden yhdisteiden hapettumista kehossa. Niillä on tärkeä rooli muun muassa verisuonten kalkkeutumisen ehkäisyssä.

Kahvin tärkein antioksidantti on klorogeenihappo, joka parantaa elimistön sokeriaineenvaihduntaa ja maksan toimintaa.

Tummapaahtoinen kahvi on terveellisintä

Tarua.

Tummapaahtoista kahvia paahdetaan kauemmin kuin vaaleapaahtoista, minkä takia osa tummapaahtoisen kahvin antioksidanteista tuhoutuu paahdon aikana. Vaaleapaahtoisessa kahvissa on siis enemmän antioksidantteja kuin tummapaahtoisessa.

Kovin suurta eroa kahveissa ei kuitenkaan ole, vaan tummapaahtoisessakin on vielä paljon hyviä aineita jäljellä. Lisäksi se saattaa sopia paremmin herkkävatsaisille.

X