Seuran tutkimus: Yli 90 prosenttia suomalaisnaisista suhtautuu Trumpiin kielteisesti – ”Murskatulos”

Suomalaiset inhoavat Donald Trumpia jopa enemmän kuin Venäjän Vladimir Putinia, paljastaa Seuran teettämä laaja tutkimus.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump on suomalaisten mielestä poikkeuksellisen epäsuosittu henkilö.

Suomalaiset inhoavat Donald Trumpia jopa enemmän kuin Venäjän Vladimir Putinia, paljastaa Seuran teettämä laaja tutkimus.
(Päivitetty: )
Teksti:
Mikael Vehkaoja

Venäjän ja USA:n johtajien on määrä tavata Helsingissä maanantaina 16. heinäkuuta. Huippukokouksen alla Seura teetti Taloustutkimuksella kyselyn, joka kertoo, mitä suomalaiset ajattelevat Vladimir Putinista ja Donald Trumpista.

Vieraat saavat tylyt terveiset.

”Kummastakaan ei pidetä täällä kerta kaikkiaan”, Taloustutkimuksen tutkimuspäällikkö Juho Rahkonen sanoo.

Kysely tehtiin 3.–4. heinäkuuta ja siihen osallistui yli tuhat suomalaista. Virhemarginaali on noin ±3 %-yksikköä. Kysymys kuului: ”Millainen on yleisesti ottaen käsityksesi näistä valtionpäämiehistä?” Vastausvaihtoehtoja oli viisi: erittäin myönteisestä erittäin kielteiseen.

Donald Trump suututti Suomen naiset

Donald Trumpin kohdalla tuloksissa pistää ensimmäisenä silmään suosion puute. Vain kuusi prosenttia suomalaisista sanoo suhtautuvansa Trumpiin myönteisesti. Kielteisesti suhtautuvien osuus on vastaavasti 83 prosenttiyksikköä.

”Tämä on murskaluku. Suomeen saapuu äärimmäisen epäsuosittu presidentti”, sanoo Juho Rahkonen.

Trumpin kohdalla merkillepantavaa on ero miesten ja naisten välillä. Kymmenen prosenttia miehistä suhtautuu USA:n johtajaan melko tai erittäin myönteisesti. Naisten kohdalla vastaava luku on vain kolme prosenttia.

Kyselyyn vastanneista naisista jopa 91 prosenttia suhtautuu kielteisesti Trumpiin.

”Trump on todella suututtanut suomalaisert feministit”, Rahkonen sanoo.

Kristillisdemokraatit ja perussuomalaiset peukuttavat kyselyssä Trumpia

Taustatiedoissa Taloustutkimus kysyy, minkä puolueen ehdokasta vastaaja äänestäisi, jos eduskuntavaalit järjestettäisiin nyt. Puoluekanta paljastaa mielenkiintoisen jakolinjan: Lähes puolet (47%) perussuomalaisten äänestäjistä ilmoittaa suhtautuvansa Donald Trumpiin myönteisesti. Kristillisdemokraattien äänestäjien joukossa vastaava luku on 40 prosenttiyksikköä.

Muissa puolueissa Trumpin kannatus jää alle viiden prosentin.

Perussuomalaisten ja kristillisdemokraattien kannattajat tuntuvat pitävän myös Vladimir Putinista enemmän kuin muiden puolueiden kannattajat. Jopa 26 prosenttia perussuomalaisten äänestäjistä suhtautuu itänaapurin johtajaan myönteisesti. Kristillisdemokraattien riveissä vastaava luku on 19 prosenttiyksikköä.

Mielipide Vladimir Putinista on melko kielteinen

Kokonaisuudessaan myös Putin saa suomalaisilta surkean arvion: kolme neljästä suomalaisesta (76%) suhtautuu Putiniin kielteisesti. Yksi merkillepantava ero on siinä, että suomalaiset suhtautuvat Venäjän presidenttiin usein ”melko kielteisesti”, kun Trumpin kohdalla asenne on selvästi enemmän ”erittäin kielteinen”.

Myös vastaajan ikä näyttää määrittävän suhtautumista Putiniin. Yli 40 prosenttia alle 35-vuotiaista suhtautuu Putiniin ”erittäin kielteisesti”. Yli viisikymppisten asenne on jonkin verran lievempi. Melkein puolet suhtautuu Putiniin ”melko kielteisesti”.

Gallup-kyselyssä selviteltiin suomalaisilta, mitä mieltä he ovat Vladimir Putinista.

© Otavamedia

Poikkeuksellisen epäsuosittu johtaja

Taloustutkimuksen tutkimuspäällikkö Juho Rahkosen mielestä Seuran teettämä kysely vahvistaa vanhaa käsitystä: ”Ihmisillä on taipumus jakaa toiset ihmiset hyviksiin ja pahiksiin. Ja kun se leima on kerran tullut, se on ja pysyy.”

Rahkosen mukaan Trumpin epäsuosio on suomalaisten keskuudessa poikkeuksellisen syvä.

”Hän ei voi sanoa tai tehdä mitään sellaista, mitä ei täällä tulkittaisi huonoksi ja pahaksi. Imago on niin huono.”

Trumpin ja Putinin lisäksi Seuran kyselyssä tiedusteltiin kansalaisten mielipidettä myös kolmeen muuhun maailman johtajaan. Listalla olivat myös Saksan liittokansleri Angela Merkel, Ranskan presidentti Emmanuel Macron sekä Pohjois-Korean johtaja Kim Jong-un.

Suhtautuminen viimeksi mainittuun oli kielteistä joka rintamalla.

Macron ja Merkel nauttivat kansansuosiota

Vastaavasti Ranskan Macronia suomalaiset näyttävät pitävän kysymysmerkkinä. Hän on uusi johtaja, joka ei ole ehtinyt saada paljon aikaan. Lähes puolet (43%) kyselyyn vastanneista ei suhtaudu Macroniin myönteisesti eikä kielteisesti.

”Mutta Angela Merkelistä täällä tykätään”, Juho Rahkonen sanoo.

Lähes 60 prosenttia suomalaisista suhtautuu Saksan liittokansleriin myönteisesti. Kielteisten osuus on vain 15 prosenttiyksikköä.

Puoluetausta jakaa mielipiteitä myös suhteessa Merkeliin. Jopa 73 prosenttia perussuomalaisista suhtautuu häneen kielteisesti. Sinisen tulevaisuuden riveissä vastaava luku on 25 prosenttiyksikköä. Taustalla vaikuttavat epäilemättä EU-kriittisyys ja pakolaislinjaukset.

Hieman yllättäen tyytymättömyyttä näkyy myös euromyönteisenä pidetyn kokoomuksen riveissä. Noin 13 prosenttia puolueen kannattajista suhtautuu Saksan liittokansleriin kielteisesti.

Taloustutkimus Oy toteutti kyselyn 3.–4. heinäkuuta, ja siihen osallistui 1 093 suomalaista. Virhemarginaali on noin kolme prosenttiyksikköä.

Juttua on korjattu 18.7.2018 klo 18:10. Sinisen tulevaisuuden kannattajista 25% – ei 13% –  suhtautuu Angela Merkeliin kielteisesti.

Lataa koko tutkimus täältä (Excel-tiedosto).

X