Näin USA kiinnostui suomalaisten ufohavainnoista kylmän sodan aikana – Osa idän taivaalla nähdyistä ilmiöistä jäi mysteereiksi

Yhdysvaltain ilmavoimat kiinnostui suomalaisten ufohavainnoista jo 1950-luvulla. Osa ilmiöistä pystyttiin varmistamaan Neuvostoliiton ohjuskokeiksi tai luotaimiksi, mutta osa jäi nyt julkaistujen arkistolöytöjen mukaan tyystin vaille selitystä.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Amerikkalaissotilaat kirjasivat tunnollisesti kaikki suomalaisten ufokertomukset.

Yhdysvaltain ilmavoimat kiinnostui suomalaisten ufohavainnoista jo 1950-luvulla. Osa ilmiöistä pystyttiin varmistamaan Neuvostoliiton ohjuskokeiksi tai luotaimiksi, mutta osa jäi nyt julkaistujen arkistolöytöjen mukaan tyystin vaille selitystä.
Teksti: Petri Jääskeläinen

Kuluneen vuoden aikana Yhdysvallat on vahvistanut useiden harrastajien toiveita todeksi julkaistessaan taltioituja ufohavaintoja itse ja ilmoittaessaan, että sillä on muun muassa  hallussaan ”materiaaleja, joita ihminen ei voi valmistaa”.

Uuden ufobuumin syntyhetket saattavatkin olla jo käsillä, sillä myös Japanin puolustusministeri Taro Aso tiedotti tänä vuonna maan seuraavan ja jäljittävän ufoja ihan vakavissaan.

Viime aikoina avautuneet kylmän sodan aikaiset yhdysvaltalaisarkistot kertovat, että avaruuden selittämättömät ilmiöt kiinnostivat Washingtonia kilpavarustelun takia huomattavan paljon jo 1950-luvulla.

Erityisen tärkeitä olivat Suomen kaltaisissa Neuvostoliiton rajavaltioissa tehdyt löydöt tai havainnot. Yhdysvaltalaiset kun pelkäsivät, että tunnistamattomat lentävät esineet olisivat jotain Neuvostoliiton uutta ohjus- tai avaruusteknologiaa.

Seura on perehtynyt Yhdysvaltain ilmavoimien vanhaan tutkimussarjaan Project Blue Bookiin, josta löytyy yllättävän paljon Suomi-mainintoja.

Tutkimussarja jatkui vuodesta 1952 vuoteen 1962. Se keräsi tietoja ilmiöstä ja niiden mahdollisesta uhasta kansalliselle turvallisuudelle, ja kirjasi myös ennen projektin alkua tehtyjä havaintoja.

Nyttemmin julkiseksi tulleiden arkistomateriaalien perusteella suomalaiset virkamiehet, päättäjät, ilmailuharrastajat ja sotilaat kertoivat amerikkalaisille auliisti idän taivaalla näkemistään outouksista.

Kun ministeri ufon näki

Esimerkiksi amerikkalainen ilmavoimien everstiluutnantti kirjasi vuonna 1951 raporttiinsa bisneslounaalla kuulemansa ufotarinan, jonka kertoja oli vaikutusvaltainen ”entinen suomalaisministeri” Kuopion seudulta.

Suomalaisen nimi on sensuroitu dokumenttipaperien useissa kohdissa. Jäljelle jäävien tietojen perusteella on kuitenkin todennäköistä, että kyseessä oli ministerinäkin toiminut diplomaatti ja vaneriteollisuusyrityksen toimitusjohtaja Yrjö Saastamoinen.

Saastamoisen havainto tapahtui Mikkelissä kesäkuun valoisena iltana. Taivaalla lensi ”arviolta 800 mailin tuntivauhtia” täysin äänetön alus kolmen kilometrin korkeudessa Pietarin suuntaan.  Alus oli kiekon muotoinen, halkaisijaltaan ehkä parimetrinen ja alumiinin värinen.

Havainto mittoineen ja nopeuksineen kuulostaa tuolloin yli kuusikymppisen tehtailijan näkemäksi epäilyttävän tarkalta, eikä kukaan voi tietää miten savolainen juttu oli kyseessä.

Everstiluutnantti piti silti kertomusta uskottavana havaintona tunnistamattomasta lentävästä aluksesta, sillä Saastamoisella oli ”insinöörin koulutus eikä hän ollut mitenkään hassahtanut”.

Raportissa todetaan, ettei Saastamoinen ollut kertonut havainnostaan kenellekään ennen tätä.

Pohjolan ufohavainnoista useita merkintöjä

Monet muutkin arkistoihin päätyneet kertomukset ovat peräisin amerikkalaisten mielestä hyvinkin luotettavilta toimijoilta. Jo vuoden 1948 tammikuussa Washingtoniin oli kirjattu Vaasassa tehty havainto, jonka toimittajaksi raportoitiin oma sotilasasiamies.

Timo-niminen vaasalaismies kertoi hänelle nähneensä taivaalla kiiltävän esineen, joka lensi lännestä itään poikkeuksellisella tavalla.

Raportissa todetaan, ettei saatujen tietojen perusteella voi muodostaa pienintäkään arvausta siitä, mikä lentolaite kyseinen ilmiö oli.

Raporttiin on liitetty mainintoja, joiden mukaan kotimainen lehdistö kuvasi vastaavia ilmiöitä ajan muotitermillä lentäviksi lautasiksi.

Yhdysvaltalaisvirkailija arvioi, että kyse voi olla myös joukkoharhasta: kun mediassa leviää tieto että lentäviä laitteita on huomattu yhdessä paikassa, pian ihmiset alkavat nähdä niitä kaikkialla.

Edelliskesänä 1947 Yhdysvalloissa mediaa oli kuohuttanut niin sanottu Roswellin tapaus, jossa sotilaiden väitettiin löytäneen maahansyöksyneen avaruusaluksen miehistöineen.

Eräässä paljon myöhemmässä raportissa kuvaillaan Aeron eli nykyisen Finnairin lentokoneiden pilottien kertomia havaintoja vuoden 1961 helmikuulta.

Aero Oy:n eli Finnairin piloteilta saatu havainto oli todennäköisesti venäläisluotain.

Näille havainnoille viranomaiset pitivät todennäköisimpänä selityksenä samana päivänä avaruuteen lähetettyä Neuvostoliiton Venus-luotainta, jonka kantoraketti olisi aiheuttanut lentäjien näkemät valot ja värikuviot.

Osassa raportteja käsitellään suomalaisen lehdistön julkaisemia uutisia ufohavainnoista, joiden todettiin johtuvan todennäköisimmin meteoreista.

Osan ufohavainnoista amerikkalaiset taas totesivat niin saatavilla olevien tietojen osalta niin huonolaatuisiksi, että niiden arvioiminen olisi mahdotonta.

Suomalaislehdistön välittämiin ”ufohavaintoihin” amerikkalaiset suhtautuivat epäillen. © Kuvakaappaus / Project Blue Book

Lue myös: Pentagon ja Tiittu-vaari kuvasivat taivaalla ufoja – Mistä oikein on kyse, kun näemme avaruudesta outouksia?

X