Ufoja nähdään nyt enemmän kuin koskaan – ”Vierailijat tulevat erilaisilta planeetoilta tai dimensioista”

1970-luvulla perustettu ufoharrastusyhdistys saa nykyään enemmän ilmoituksia ufoista kuin koskaan ennen. Ufoja nähdään etenkin pääkaupunkiseudulla, Tampereella ja Oulussa.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Lentävät lautaset ovat puhuttaneet mediassa vuodesta 1947 saakka, kun Yhdysvalloissa uutisoitiin Roswellin tapauksesta. Suomessa ufot nousivat puheenaiheeksi viimeistään 60-luvun lopussa Pudasjärven havaintojen myötä.

1970-luvulla perustettu ufoharrastusyhdistys saa nykyään enemmän ilmoituksia ufoista kuin koskaan ennen. Ufoja nähdään etenkin pääkaupunkiseudulla, Tampereella ja Oulussa.
(Päivitetty: )
Teksti:
Jukka Vuorio

Tasan 50 vuotta sitten Pudasjärvellä nähtiin ufoja lähes päivittäin. Seutu oli Suomen ufohavaintojen kuumin keskus. Nyt havaintoja tehdään kaiken aikaa koko maassa.

Suomalaiset kertovat näkevänsä nyt enemmän ufoja kuin koskaan ennen.

Havaintoja kerää vuonna 1974 perustettu Suomen Ufotutkijat -niminen harrastusyhdistys, jonka puheenjohtaja on Heikki Kulju. Yhdistykselle ilmoitettujen havaintojen määrä on ollut kasvussa jo useiden vuosien ajan.

”1970- ja 80-luvuilla sanottiin, että kohta puhe ufoista loppuu. Että kohta tulee tieteellinen selvitys koko ilmiöstä, mikä selittää kaiken”, Kulju sanoo.

Selvitystä ei ole ilmestynyt, eikä kiinnostus ufoihin ole laantunut. Ilmoituksia tunnistamattomista lentävistä esineistä tulee ympäri maata keskimäärin 200 kertaa vuodessa. Eniten havaintoja tehdään pääkaupunkiseudulla, Tampereella ja Oulun seudulla.

Kulju uskoo sen olevan kuitenkin vain jäävuoren huippu.

”Luulen, että meille saakka havaintoja ilmoitetaan vain noin promille. Eihän moni edes tiedä järjestömme olemassaolosta.”

Pudasjärven ufobuumi

Puoli vuosisataa sitten Suomessa elettiin varsinaista ufobuumin aikaa. Havaintojen keskukseksi nousi Pohjois-Pohjanmaalla sijaitseva Pudasjärvi, josta on vuosien 1967–1971 välisenä aikana kirjattu eri lähteisiin kymmenittäin havaintoja tunnistamattomista lentävistä esineistä.

Noina vuosina monien paikallisten asukkaiden sekä median kiinnostus ufoja kohtaan lähenteli suorastaan villitystä.

Tunnetuimmaksi Pudasjärven ufobongariksi nousi autoilija Atte Särkelä, joka on kertonut havainnoistaan useissa lehtihaastatteluissa sekä kirjoissa. Särkelä pyrki 70-luvun alussa valokuvaamaan ufoja, ja kuvia kertyikin runsas arkisto.

Tarkkaan ottaen on kuitenkin mahdotonta sanoa, mitä kuvissa näkyy.

”Kaikki Pudasjärvellä puhuivat silloin ufoista tai valoilmiöistä, koska kaikki niitä näkivät”, Särkelä sanoo.

Särkelä, nyt 83, on sitä mieltä, että noin 90 prosenttia silloin havaituista valoilmiöistä oli maan alta nousseita sähköisiä kaasupurkauksia.

”Mutta osa oli lentäviä lautasia.”

Yötaivaalla voi nähdä ainakin tähtiä, planeettoja ja satelliitteja.

Yötaivaalla voi nähdä ainakin tähtiä, planeettoja ja satelliitteja. © Ismo Pekkarinen / SKOY

Särkelä kokee itsekin saaneensa kontaktin ufoihin Pudasjärvellä tammikuussa 1971. Hän oli taksinkuljettajana viemässä kovissa kivuissa ollutta potilasta terveyskeskukseen, johon oli noin 60 kilometrin matka.

”Potilas huuteli takapenkiltä, että hän tukehtuu. Pakkasta oli melkein 20 astetta, mutta ikkunat piti olla auki, että hän sai henkeä. Minulla oli karvalakki päässä, joka lepatti tuulessa suorana.”

Oli ilta, ja taivas oli pimentynyt talviseen tapaan jo ajat sitten. Ajaessaan Särkelä katseli taivaalle ja mietti seudulla nähtyjä ufoja.

”Ajattelin, että jos olette luojan lähettämiä olentoja, niin missä te nyt olette, potilas tarvitsee apua. Samassa öinen taivas leimahti valoisaksi.”

Potilas saatiin terveyskeskukseen, ja kivut kaikkosivat yön aikana.

”Myöhemmin yöllä palasin paikalle, jossa valoilmiö näkyi. Sinne tuli lentävä lautanen, ja otin siitä valokuvia”, Särkelä kertoo nyt.

Enää ufot eivät entiseen tapaan kiinnosta Pudasjärvellä, Särkelä sanoo.

”Eivät ne sillä lailla nouse enää puheenaiheeksi, vaikka joitakin varmasti vielä asia kiinnostaa.”

Iijokivarren ilmiö

Pudasjärvellä nähdään edelleen ufoja, mutta ei yhtä usein kuin huippuvuosina. Suomen Ufotutkijoille havaintoilmoituksia paikkakunnalta on tullut neljä kappaletta vuosina 2006–2013.

Pudasjärvi kuuluu Oulun alueeseen. Koko Pohjois-Pohjanmaa on yhä Suomen aktiivisinta ufohavaintoaluetta. Se on Heikki Kuljun mukaan mielenkiintoista.

Pohjois-Pohjanmaa on yhä Suomen aktiivisinta ufohavaintoaluetta.

”Tietysti havaintoja tulee yleensä eniten sieltä, missä on eniten ihmisiäkin. Mutta Oulun seudun erottaa Helsingistä ja Tampereesta se, että havaintoja tehdään paljon kaupungin lisäksi myös alueen pienillä paikkakunnilla.”

Miksi ufoja sitten nähdään nyt enemmän kuin ennen?

Ei ehkä nähdäkään, Kulju sanoo. Tunnistamattomia lentäviä esineitä on nähty halki vuosikymmenten. Havainnoista vain kerrotaan nyt aiem­paa avoimemmin.

”Todennäköisesti kyse on vain siitä, että nykyään havainnot on niin helppoa ilmoittaa nettisivujemme lomakkeen kautta. Vielä 1990-luvulla havainnot tulivat meille kirjeitse ja puhelimitse.”

Ufot tupakkatauon näkyjä

Kuljun mukaan ufohavainnoille on vaikea löytää kovin paljon yhdistäviä tekijöitä, sillä havaitsijat ovat kaiken ikäisiä miehiä ja naisia, jotka työskentelevät kaikilla aloilla. Outouksia nähdään yöllä ja päivällä.

Eräs havainnointiryhmä erottuu muista.

”Suhteellisen moni havainto alkaa sillä, että ihminen kertoo menneensä ulos tupakalle, katsoneensa taivaalle ja huomanneensa jotain erikoista. Eli ehkä tupakoidessa on aikaa tuijotella taivaalle, nykyihminenhän tuntuu muuten aika harvoin ehtivän rauhassa katsella tähtiä.”

Kuljun suurin mielenkiinto on jo vuosia sitten siirtynyt ufoista siihen, mitä niiden takana on. Olentoihin ja älyihin.

Kuljun omat ufohavainnot ovat sattuneet varsin arkisissa tilanteissa. Ensimmäisellä kerralla, noin 25 vuotta sitten, hän oli ajamassa kotiin pankista ja toisella kerralla seitsemän vuotta sitten ulkoiluttamassa koiraa.

Ensimmäinen havainto muistutti suurta saippuakuplaa, toisella kerralla eräs Kuljun ensin tähtikuvion tähdeksi luulema kohde lähtikin liikkeelle suurella nopeudella.

Miksi ufoharrastajien havainnot eroavat?

Myös ufoharrastajien kirjaamat havainnot tai jopa kertomukset kohtaamisista avaruusolentojen kanssa ovat moninaisia. Yksityiskohdat poikkea­vat toisistaan, ja avaruusaluksia ja -olentoja tuntuu olevan joka lähtöön.

Heikki Kuljun selitys on, että vierailijat tulevat Maahan niin monenlaisista olosuhteista.

”Havainnot ovat keskenään erilaisia sen vuoksi, että vierailijat tulevat erilaisilta planeetoilta tai dimensioista [ulottuvuuksista]. Keskustelua ihmisten kanssa he käyvät ilmeisesti ajatuksensiirrolla tai jollakin vastaavalla tekniikalla.”

Tiede ei tosin näitä selityksiä tue. Ja jos jotain outoa taivaalla näkyykin, rationaaliset suomalaiset yrittävät ensin löytää havainnoilleen minkä tahansa muun selityksen. Meillä on poikkeuksellisen korkea kynnys päätellä näkemäämme avaruusalukseksi.

”Olemme sellaisen tekniikan edessä, joka on meille täysin tuntematonta ja ylivertaista. Kaikki tuntematon hämmentää ja pelottaa ihmistä. Siksi haluamme sen olevan jotakin muuta.”

Lue myös: Pentagon ja Tiittu-vaari kuvasivat Suomen taivaalla ufoja – Mistä oikein on kyse?

Lue myös: Joka toisella on yliluonnollisia kokemuksia, mutta niistä ei puhuta – henkimaailman kokemuksien tutkija kertoo, miksi  

X