Surffaa ja shoppaile turvallisesti netissä – Vältä virukset, haitta- ja vakoiluohjelmat näillä vinkeillä!

Varaamme lääkäriaikoja, teemme ostoksia, hoidamme pankkiasioita, viestittelemme ja etsimme tietoa kätevämmin kuin koskaan. Valitettavasti internetissä vaanii myös kasvava joukko rikollisia.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Varaamme lääkäriaikoja, teemme ostoksia, hoidamme pankkiasioita, viestittelemme ja etsimme tietoa kätevämmin kuin koskaan. Valitettavasti internetissä vaanii myös kasvava joukko rikollisia.
(Päivitetty: )
Teksti: Vesa Ylä-Jääski

Rikollinen haluaa ansaita rahaa mahdollisimman helposti pienellä riskillä jäädä kiinni. Konsteja ovat muun muassa huijausviestit, petolliset verkkosivustot sekä tietokoneisiin ja älylaitteisiin ujutetut haitta- ja kiristysohjelmat. Rikolliset asentavat petollisia ohjelmiaan myös kunniallisiin sivustoihin niiden ylläpitäjien tietämättä.

Tunnukset, salasanat, pankkitilien ja luottokorttien numerot ja muut yksityistiedot ovat rikollisille rahan arvoisia. Haitake saattaa valjastaa kotitietokoneen tai jopa älykkään kodinkoneen roskapostitehtaaksi tai massiivisen turvahyökkäyksen apuvälineeksi omistajan tietämättä.

Tehokkaimmat vastalääkkeet ovat terve talonpoikaisjärki ja valppaus

Jos tarjous on liian hyvä ollakseen totta, se harvoin on. Lähettäjän nimi on helppo väärentää. Älä avaa epäilyttävää viestiä. Älä koskaan napsauta linkkiä, jonka rehellisyydestä et ole varma. ”Ilmainen” ohjelma, sovellus ja palvelu voi sisältää vakavia haitakkeita.

Rehellisistä ohjelmistoista paljastuu jatkuvasti turva-aukkoja, joita rikolliset hyödyntävät. Päivitä tietokoneiden, puhelinten, tablettien ja älylaitteiden ohjelmistot viivyttelemättä. Hanki tietokoneeseen tunnetun tekijän turvaohjelma. Harkitse turvaohjelmaa Android-puhelimeen ja -tablettiin. Suojaa hotellin ja wifi-palvelupisteen kautta luomasi nettiyhteys niin sanotulla vpn-ohjelmalla.

Tietoturvareititin on kattava kodin turva

Tietoturvareititin yhdistää nettiin ja suojaa hyökkäyksiltä kodin tietokoneet, puhelimet ja kaikki verkkoon liitetyt laitteet. Kukkaruukun näköinen F-Secure Sense maksaa noin 180 euroa.

F-Secure Sense

Ilmainen suoja virusten torjuntaan

Tietokoneeseen tarvitaan vastalääkkeet verkon haitakkeille. Ilmainen virusten torjuntaohjelma Avast Free Antivirus 2019 riittää monille, vaikka sen teho ei ole parhaiden maksullisten veroinen.

Avast Free Antivirus 2019

Avast.com

Turvaa lomamatkan wifi-verkkoon

Surffaa ja asioi turvallisesti ulkomailla ja wifi-verkoissa. Kierrä maarajoitukset. F-Secure Freedome VPN myös tyssää verkkosivustojen seurantayritykset. Hinta 40 € 3:lle laitteelle vuodeksi.

F-Secure Freedome VPN

Hallitse salasanat verkkopalveluissa

Luo hyvät yksilölliset salasanat. Kirjaudu verkkopalveluihin ja shoppaile turvallisesti ja silti vaivatta. Ota käyttöön ilmainen – tosin englanninkielinen – salasanaholvi LastPass.com.

LastPass.com

Kaikki laitteet suojaan

Hoida pankkiasiat, surffaa, viestittele ja shoppaile turvallisesti tietokoneilla, puhelimilla ja tableteilla. Norton Security Deluxe maksaa viidelle laitteelle vuodeksi noin 60 €.

Norton Security Deluxe

Gigantti

Helppo virusten ja vakoiluohjelmien tarkistus

Etsi ja poista viruksia ja vakoiluohjelmia. Ilmaiseksi netistä käynnistettävä F-Secure Online Scanner toimii muiden tietoturvaohjelmien kanssa eikä se jätä tietokoneeseen mitään.

F-Secure Online Scanner

Artikkeli on julkaistu ensi kerran Viva-lehdessä 9/19.

Kiinnostuitko? Tilaa Viva-lehti

Vesan vinkki: Älä anna salasanoja viestillä

  • Älä asenna sovellusta eli appsia, joka tivaa pääsyä tarpeettoman moniin puhelimesi tietoihin.
  • Älä koskaan luovuta puhelimitse tai viestillä kyselijälle tunnuksia, salasanoja, pankkitilien numeroita tai muita yksityistietoja.
  • Muista varmuuskopiot. Tärkeät tiedostot on viisasta säilöä kahteen paikkaan, esimerkiksi tietokoneeseen ja erilliseen usb-levyyn. Älä lataa verkkopalveluihin arkaluonteista aineistoa.
X