Villiinny kesän ihanimmasta trendistä – Kasvata syötävät kukat parvekkeella tai kotipuutarhassa! Suosi näitä lajikkeita

Moni kesän kukka on syötävä, vaikkei sitä ole koskaan tullut ajatelleeksi. Muutama asia pitää kuitenkin tietää ennen kuin käy popsimaan.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Ahlbergin puutarhalla Sipoossa kaikki on syötävää ja luomua. Tarhaa pyörittävät Kaijus Ahlberg ja Minna Tengvall.

Moni kesän kukka on syötävä, vaikkei sitä ole koskaan tullut ajatelleeksi. Muutama asia pitää kuitenkin tietää ennen kuin käy popsimaan.
Teksti:
Katriina Lundelin

Syötävät kukat ovat paljon muutakin kuin kaikkien tuntemat orvokit kesäkakun päällä. Maistaisitko esimerkiksi tulppaania tai verbenaa eli rautayrttiä? Tai leijonankitaa ja lobeliaa? Ne ovat nimittäin syötäviä.

Huomattava osa puutarhan koristekasveiksi mielletyistä kestosuosikeista käy myös hyötykasvista. Kysyimme Ahlbergin luomupuutarhan Minna Tengvallilta, mitä syötävistä kukista pitää tietää, jos mielii viljellä niitä omassa kotipuutarhassa tai napsia kesäkukkia ruukkutarhasta juhlapöydän herkuiksi.

”Ihan ensimmäisenä pitää tietää, onko itse kasvi myrkyllinen. Suurin osa tutuista kukista ei ole, mutta ne on voitu viljellä tavalla, jonka vuoksi ne eivät sovellu syötäväksi”, Minna Tengvall sanoo.

Kukkien viljelyssä käytetään torjunta-aineita ja kasvunsääteitä, joita ei ole tarkoitettu ravintokasvien viljelyyn. Siksi syötävät kukat on hankittava viljelijältä, joka viljelee nimenomaan syötäviä kasveja.

Minna Tengvall poimii orvokeita Ahlbergin puutarhalla Sipoossa. Orvokkia voi nyppiä ruokiin niin paljon kuin tahtoo, eikä se ole moksiskaan.
Minna Tengvall poimii orvokeita Ahlbergin puutarhalla Sipoossa. Orvokkia voi nyppiä ruokiin niin paljon kuin tahtoo, eikä se ole moksiskaan. © Tommi Tuomi

Kitulias kasvi ei ole hyvää

Kukkien lannoittamiseen kannattaa kiinnittää huomiota. Kitulias kasvi ei maistu hyvältä. Sama tietysti pätee pelkiksi koristekasveiksi tarkoitettuihin kasveihin, sillä kasvi näyttää hyvinvoivana paljon paremmalta.

”Kasvualustaan kannattaa laittaa ravinnevarasto esimerkiksi kanankakasta.”

Vaihtoehtoisesti voi käyttää veteen sekoitettavia kastelulannoitteita, joita on kasvukaudella syytä antaa jokaisella kastelukerralla.

Valitse oikea hetki poimimiseen

Syötävät kukat kannattaa poimia varhain aamulla ennen kuin päivän lämpö on ehtinyt käynnistää voimakkaan haihduttamisen.

Yön viileydessä kasvin elintoiminnot ovat myös hidastuneet. Heti keruun jälkeen kukat kannattaa vielä käsitellä viileällä, esimerkiksi laittamalla suoraan jääkaappiin. Näin ne säilyttävät nestejännityksensä.

”Koristellessa kukkia ei kannata laittaa suoraan lämpimän päälle”, Minna Tengvall neuvoo.

Lue myös: Näin perustat ruukkupuutarhan – Kun huomioit nämä asiat, kasvisi tuottavat iloa ja satoa syksyyn asti

Nämä syötävät kukat ovat tuttuja kesän ilostuttajia:

Begonia

Begonia on etenkin hautausmaiden kukkana tunnettu viehättävä ”mummokukka”. Sen ihanan kirpeä ketunleipämäinen maku on todellinen yllättäjä.

Syötävät kukat ihastuttavat: begonia maistuu ketunleivälle.
Tässä begoniassa on kerrottu kukka. © Jarmo Wright

Verbena

Verbenan kukka on paitsi miellyttävän makea myös kaunis ja herkkä koriste esimerkiksi kakun päällä tai kesäjuoman pinnalla.

Verbenan kukat voi käyttää yksittäin tai terttuna.
Verbenan kukat voi käyttää yksittäin tai terttuna. © iStock / Irrin0215

Pensas- ja köynnöskrassi

Krassin kauniin oranssit kukat ovat näyttävät. Maku on viehättävän pippurinen hieman kuin vihanneskrassilla.

Krassilta syötäviksi koristeiksi sopivat myös sen kauniit lehdet, joita myös laadukkaat ravintolat rakastavat.

Krassi on nopeakasvuinen ja siitä voi kerätä siemenet seuraavan vuoden kylvöihin.
Krassi on nopeakasvuinen, ja siitä voi kerätä siemenet seuraavan vuoden kylvöihin. © Norman Ojanen

Pelargonit

Vanhankansan ”pelakuu” eli pelargonia on myös syötävä. Auringosta pitävä ja paahdettakin sietävää ikisuosikkia saa nykyään uskomattoman monen näköisinä värimuotoina ja lajikkeina.

Pelargonin voi kesäkauden jälkeen talvettaa valoisassa paikassa 5-10 asteen lämpötilassa.
Pelargonin voi kesäkauden jälkeen talvettaa valoisassa paikassa 5-10 asteen lämpötilassa. © Mirva Kakko

Samettikukka

Maku häivähtää sitrukseen. Monen istutuksen luotettava keltaisessa tai oranssissa leimuava reunuskukka, jonka kukat voivat lajista ja lajikkeesta riippuen olla pieniä ja herkkiä tai runsaankokoisia.

Syötävät kukat: samettikukka sietää paahdetta.
Samettikukka sietää hyvin paahdetta. © Suvi Laine
X