”Tältä näyttää venäläinen maailma” – Näin elivät Mongolian rajalta saapuneet miehittäjät kauhujen kellarin yläkerrassa Ukrainassa

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Teksti:
Pirjo Kemppinen

Pohjois-ukrainalaisen Yahidnen kylän koulu ei palaa entiseen tehtäväänsä. Siitä on tullut venäläisten julmuudesta kertova museo.

Venäläiset sotilaat miehittivät Yahidnen kylän ja vangitsivat lähes kaikki asukkaat koulun kellariin maaliskuussa 2022. Nuorin vangituista oli vain kuuden viikon ikäinen. Lähes 400 ihmistä pidettiin epäinhimillisissä oloissa alle 200 neliömetrin kellarissa kuukauden ajan.

Yahidnen kylän 368 asukasta suljettiin ihmiskilveksi kauhujen kellariin.
Koulun piha on siistitty venäläisten jätteistä. Lähimetsään ei ole vielä asiaa, sillä miinanraivaus on kesken. © Miska Puumala
Venäläinen sotilas jätti törkyn taakseen.
© Miska Puumala
Yahdinen kylä Ukrainassa, koulun alakerrassa pidettiin kyläläisiä ihmiskilpenä.
Taulun vasemmalla puolella on venäläisten muistiinpanoja. Oikealle puolelle heidät häätäneet ukrainalaiset kirjoittivat ”kunnia Jumalalle, että olemme kotona”. © Miska Puumala

Mongolian rajalta Tuvasta saapuneet miehittäjät majoittuivat ja perustivat komentokeskuksensa kellarin yläpuolella oleviin tiloihin. Huoneet on säilytetty heidän jättämässään kunnossa.

Rakennuksen huoltomies Ivan Polhui esittelee tiloja.

”Tältä näyttää venäläinen maailma”, hän sanoo.

Ivan Polhui työskenteli koulussa, jonka alla kidutus­kellari on. ”Jos Venäjä miehittäisi Ukrainan, se siirtyisi eteenpäin ja aloittaisi sodan Baltian maiden ja Puolan kanssa. Venäläisillä ei ole rajoja, heidän julmuudellaan ei ole rajoja”, Ivan sanoo.
Ivan Polhui työskenteli koulussa, jonka alla kidutus­kellari on. ”Venäläisillä ei ole rajoja, heidän julmuudellaan ei ole rajoja”, Ivan sanoo. © Miska Puumala

Museo tulee kertomaan sotarikoksista ja siitä, miten eli venäläinen miehittäjä

Ukrainan asevoimat vapautti Yahidnen kylän 30. maaliskuuta. Monen kyläläisen on ollut sen jälkeen vaikea edes katsoa koulurakennusta, jonka kellarissa heitä kidutettiin. Silti he kannattavat sen museoimista. He haluavat, että maailma tietää ja muistaa, mitä he joutuivat kokemaan.

Koulun kellari kertoo venäläisten tekemistä sotarikoksista. Rakennuksen toinen kerros, missä miehittäjät pitivät komentokeskustaan, kertoo omalla tavallaan rikoksen tekijöistä.

Yahdine Ukraina. Etelä-Siperiasta tulleet miehittäjät elivät törkyn keskellä.
© Miska Puumala
Venäläinen sotilas jätti törkyn taakseen.
Miehittäjät eivät ainoastaan pistäytyneet tiloissa, vaan elivät ja myös nukkuivat jätteidensä keskellä. © Miska Puumala

Huoneita on vaikea kuvailla. Joka puolella on törkyä, jätteitä, rikottuja tavaroita ja kasoja, joiden sisältöä ei halua selvittää. Vielä karmivampaa on, että kaiken loan joukossa lojuvat koulurakennuksen tiloissa toimineen päiväkodin lelut käyttökelvottomiksi tuhottuina.

”Venäläisiä ei voi kutsua ihmisiksi. Maailman on hyvä nähdä nämä huoneet, koska muuten tällaista ei voisi uskoa todeksi”, sanoo Ivan Polhui.

Eräällä ikkunalla on nestemäisiä lääkeaineita sisältäneitä pulloja.

Venäläiset sotilaat joivat myös lääkeaineet, joissa oli alkoholia.
Alkoholin himossa venäläisille kelpasivat nestemäiset lääkkeet. © Miska Puumala

”He joivat kaiken alkoholin, jonka löysivät. Kun alkoholi loppui, he joivat myös lääkkeet.”

Myös kyläläisten kertomukset todistavat, että miehittäjät olivat kuin toisesta todellisuudesta, kaukaa sivilisaation ulkopuolelta. He eivät esimerkiksi osanneet käyttää sähköistä vedenkeitintä tai tienneet, mitä ovat kahvipavut.

Näin eli miehittäjä, venäläinen sotilas.
© Miska Puumala
Sotarikostutkinta aloitettiin kartoittamalla kylän tuhoja ilmakuvaus­kopterilla eli dronella. Yksikään taloista ei ollut säilynyt vahingoittumattomana.
Sotarikostutkinta aloitettiin kartoittamalla kylän tuhoja ilmakuvaus­kopterilla eli dronella. Yksikään taloista ei ollut säilynyt vahingoittumattomana. © Tšernihivin aluesyyttäjän virasto

”He kuvittelivat venäläisten miehittäneen Ukrainan”

Valentyna Danilova asuu koulurakennusta vastapäätä olevassa talossa. Kun venäläiset vangitsivat hänet, he sanoivat, että koko Ukraina on jo vallattu.

”He hämmentyivät vastatessani, että olette vallanneet vain tämän pienen kylän. Ehkä he todella kuvittelivat venäläisten miehittäneen Ukrainan”, sanoo Valentyna Danilova.

Valentyna Danilova oli aiemmin töissä päiväkodissa, jonka tiloissa venäläiset pitivät komentokeskustaan. ”Venäläiset sotilaat olivat erilaisia. Oli niitä, jotka olivat erittäin julmia. Mutta oli niitäkin, jotka sanoivat, etteivät he tiedä, miksi ovat täällä”, hän kertoo.
Valentyna Danilova oli aiemmin töissä päiväkodissa, jonka tiloissa venäläiset pitivät komentokeskustaan. © Miska Puumala
Yahdinen kylän koulun kellarissa pidettiin kyläläisiä ihmiskilpenä.
”Venäläiset sotilaat olivat erilaisia. Oli niitä, jotka olivat erittäin julmia. Mutta oli niitäkin, jotka sanoivat, etteivät he tiedä, miksi ovat täällä”, hän kertoo. © Miska Puumala

Venäläisten oli vaikea käsittää sitäkään, että Yahidne oli pieni kylä.

”Täällä on asfalttia, sähköä ja netti metsässä. Tämän täytyy olla kaupunki”, Valentyna kertoo heidän sanoneen.

Venäläiset sotilaat jättivät jälkeensä runsaasti tunnistetietojaan. Valokuvat olivat ensiarvoinen lähde, joiden perusteella kyläläiset saattoivat tunnistaa rikosten tekijöitä.
Venäläiset sotilaat jättivät jälkeensä runsaasti tunnistetietojaan. Valokuvat olivat ensiarvoinen lähde, joiden perusteella kyläläiset saattoivat tunnistaa rikosten tekijöitä. © Tšernihivin aluesyyttäjän virasto

Lue myös: Yahidnen kauhujen kellarin 22 kiduttajaa tuli Etelä-Siperiasta – Tällaisia ovat nämä julmat ja sivistykselle täysin vieraat sotarikosten tekijät

Hiilellä oveen kirjoitettu kalenteri oli keino säilyttää ajantaju. Sen molemmille puolille Valentyna Danilova ikuisti kuolleiden nimet ja kuolinpäivät.
Hiilellä oveen kirjoitettu kalenteri oli keino säilyttää ajantaju. Sen molemmille puolille Valentyna Danilova ikuisti kuolleiden nimet ja kuolinpäivät. © Miska Puumala

Lue myös: Seura Ukrainassa: Venäläiset telkesivät ihmiskilveksi kauhujen kellariin Yahidnen kylän 368 asukasta – ”Julmuudella ei ole rajoja”

X