Vakavasti loukkaantunut Serhii, 14, heräsi sairaalasta Valko-Venäjällä – Kadonneen pojan kohtalo riipi vanhempia, kunnes puhelin pirahti Ukrainassa

Venäläisten vankina ollut ukrainalainen Serhii Sorokopud toimitettiin vanhempien tietämättä Valko-Venäjälle, kun hän loukkaantui vakavasti räjähtäneen ammuksen sirpaleista.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Serhii Sorokopud palasi Valko-Venäjältä kotiin Ukrainaan aikaisempaa vakavampana. Lapsuus päättyi räjähtäneen pommin sirpaleisiin.

Venäläisten vankina ollut ukrainalainen Serhii Sorokopud toimitettiin vanhempien tietämättä Valko-Venäjälle, kun hän loukkaantui vakavasti räjähtäneen ammuksen sirpaleista.
(Päivitetty: )
Teksti:
Pirjo Kemppinen
Kuvat:
Miska Puumala

Ukrainalaisen Serhii Sorokopudin sairauskertomus on karua luettavaa: avoin murtuma lapaluussa, murtumat kahdessa kylkiluussa, ruhje keuhkoissa ja pehmytkudosvauriot selässä.

Vammat aiheuttivat lähellä laukaistun ammuksen sirpaleet maaliskuussa 2022. Kun räjähdys sattui, 14-vuotias Serhii Sorokopudin oli perheensä kanssa venäläisten vankina kotikylässään Yahidnessa.

Seuraavan kerran vanhemmat kuulivat pojastaan, kun tämä oli Valko-Venäjällä.

Venäläiset pitivät 368 kyläläistä ihmiskilpenään

Venäläiset miehittivät Pohjois-Ukrainassa olevan pienen Yahidnen kylän 3. maaliskuuta. He repivät asukkaat kodeistaan ja telkesivät koulun kellariin. Kyläläisistä tehtiin ihmiskilpi koulun tiloihin komentokeskuksensa perustaneille venäläisille.

Pohjois-Ukrainassa Yahidnen kylässä venäläiset pakottivat kyläläiset koulun kellariin.
© Miska Puumala
Pohjois-Ukrainassa Yahidnen kylässä venäläiset pakottivat kyläläiset koulun kellariin.
Yahidnen koulun kellarissa oli aikoinaan voimistelusali, mutta oppilaiden vähentyessä siitä tuli käytöstä poistettujen ja rikkinäisten huonekalujen säilytyspaikka. Maaliskuussa 2022 venäläiset sulkivat alle 200 neliön kellariin 368 siviiliä. © Miska Puumala

Kaikkiaan 368 asukasta joutui viettämään lähes kuukauden epäinhimillisissä oloissa. Heidän joukossaan oli Serhii Sorokopud sekä hänen vanhempansa, siskonsa ja veljensä.

Kyläläisille ei ollut ruokaa ja juomavettä riittävästi. Jos venäläiset olivat hyvällä päällä, sotilaat saattoivat laskea heidät pihalle laittamaan ruokaa.

13. maaliskuuta oli tällainen päivä.

Lue myös: Yahidnen kauhujen kellarin 22 kiduttajaa tuli Etelä-Siperiasta – Tällaisia ovat nämä julmat ja sivistykselle täysin vieraat sotarikosten tekijät

Venäläiset sotilaat jättivät jälkeensä runsaasti tunnistetietojaan. Valokuvat olivat ensiarvoinen lähde, joiden perusteella kyläläiset saattoivat tunnistaa rikosten tekijöitä.
Venäläiset sotilaat jättivät jälkeensä runsaasti tunnistetietojaan. Valokuvat olivat ensiarvoinen lähde, joiden perusteella kyläläiset saattoivat tunnistaa rikosten tekijöitä. © Tšernihivin aluesyyttäjän virasto

Serhiin kaatanut isku tuli yllättäen

Serhii jonotti yhdessä muiden kyläläisten kanssa teekupposta ja puolta kertakäyttömukillista puuroa, kun viereisessä metsässä räjähti. Serhii tunsi voimakkaan iskun ammusten sirpaleiden iskeytyessä häneen. Hän kaatui maahan eikä kyennyt nousemaan ylös.

”Muistan, että sisko juoksi luokseni.”

Koulun tiloissa oli venäläisten terveysasema, jossa Serhiille annettiin ensiapua. Sitten hänet heitettiin takaisin kellariin, missä hän vietti yön isänsä sylissä verta vuotaen.

Aamulla venäläiset tajusivat, ettei Serhii ehkä selviäisi hengissä. He kantoivat hänet autoon. Serhiin läheisille ei kerrottu, miksi tai mihin poika vietäisiin.

Myöhemmin on selvinnyt, että Serhii kuljetettiin Valko-Venäjän rajalle, nostettiin haavoittuneita venäläisiä kuljettavaan helikopteriin ja lennätettiin Gomelin kaupungin päivystävään sairaalaan Valko-Venäjälle.

Serhii ei muista matkasta mitään.

Serhii oli 14-vuotias kun loukkaantui räjähdyksessä Yahidnessa Chernihivissä.
Serhiin selkään siirrettiin ihoa hänen jalastaan. © Miska Puumala

Pitkät viikot ilman yhteyttä perheeseen

Valko-Venäjällä Serhii leikattiin kaksi kertaa. Hän kärsi kivuista ja näki jatkuvasti painajaisia.

”En kyennyt nukkumaan juuri lainkaan.”

Lopulta hän sai apua sairaalan psykologeilta. Lääkärit ja hoitajat vakuuttivat, että kaikki kääntyisi vielä hyväksi. Sitä oli vaikea uskoa.

Serhii oli vakavasti loukkaantuneena yksin vieraassa maassa eikä kyennyt olemaan yhteydessä perheeseensä. Kun venäläiset olivat vanginneet kyläläiset, oli jokaiselta riistetty myös puhelin. Uudet sotilaat olivat ottaneet omaan käyttöönsä, vanhat he olivat tuhonneet kivääreillä ampumalla.

Serhiitä syömisessä ja pukemisessa auttaneet sairaalan vapaaehtoistyöntekijät kehottivat häntä soittamaan kotiin.

”Miten on mahdollista, että sinulta on otettu matkapuhelin”, Serhii kertoo nyt heidän ihmetelleen.

Hän koetti olla ajattelematta omaa tilannettaan ja tulevaisuuttaan. Jatkuvasti kalvavaa huolta läheisistään Serhii ei kyennyt torjumaan.

”En tiennyt, mitä perheelleni ja kylämme ihmisille tapahtui. En pysty edes kuvailemaan, millaista sitä oli miettiä koko ajan.”

Tietämättömyys piinasi myös Serhiin vanhempia ja sisaruksia.

Seura Ukrainassa. Chernihiv, Yahidne.
Serhiin äiti Svitlana Sorokopud olisi halunnut olla poikansa tukena, kun tämä loukkaantui. ”Toisaalta oli hyvä, etten ollut siellä. En olisi kestänyt sitä.” © Miska Puumala

Äiti kuuli lapsensa kadonneen

Serhiin äiti, Svitlana Sorokopud kuvitteli venäläisten evakuoivan kyläläiset pois Yahidnesta, mutta myös hän päätyi puolisonsa ja lastensa kanssa koulun kellariin. Siinä vaiheessa tilaa oli enää ovensuussa betonisella käytävällä.

Svitlana kertoo venäläisten kohdelleen heitä ensin ystävällisesti.

”He jopa antoivat lapsille kaupasta ryöstämiään makeisia.”

Suhtautuminen muuttui, kun venäläiset alkoivat hävitä taisteluja ja menettää miehiään. Kellarin ovi pidettiin lukittuna useitakin päiviä. Kyläläiset kärsivät hapen puutteessa.

”Oli vaikea hengittää ja jopa ajatella. Ihmisiä alkoi kuolla.”

Svitlana oli toivonut, että he joutuisivat olemaan kellarissa päivän, korkeintaan kolme.

”Mutta sitten tajusin, ettei meitä laskettaisikaan pois. Olimme ihmiskilpi”, hän sanoo.

Svitlana kertoo mielensä alkaneen sumentua.

”Olin valmis räjäyttämään oven päästäkseni ulos.”

Kun Svitlanan fyysinen ja psyykkinen terveys olivat romahtamispisteessä, venäläiskomentaja antoi hänelle luvan palata kotiin.

Tästä oli kulunut kaksi päivää, kun ammuksen sirpaleet osuivat Serhiihin. Svitlana kuuli poikansa kohtalosta vasta, kun venäläiset pakenivat kylästä ja hänen perheensä vapautui kellarista.

Tieto oli valtava järkytys.

”Lapseni oli kadonnut. Kukaan ei tiennyt, missä hän on.”

Serhii leikattiin ja toipui vammoistaan Valko-Venäjällä, kunnes pääsi takaisin kotiin Pohjois-Ukrainaan.
Serhii seisoi ruokajonossa, kun ammus räjähti. ”Seisoin sivuttain siihen päin. Se ehkä pelasti henkeni”, hän arvelee. © Miska Puumala

Vihdoin puhelu äidiltä

Ilmeisesti joku sairaalan työntekijöistä julkaisi sosiaalisessa mediassa tiedon alaikäisestä ukrainalaisesta pojasta, joka etsii yhteyttä läheisiinsä. Tämän myötä Serhiin löysi hänen siskonsa ystävä, joka oli töiden vuoksi muuttanut Valko-Venäjälle jo ennen sotaa.

Ystävä alkoi vierailla Serhiin luona sairaalassa ja hankki tälle puhelimen. Serhii sai ensimmäisenä yhteyden Ukrainassa asuvaan tätiinsä. Tämä kertoi, että Yahidne on yhä miehitetty, eikä vanhempia voisi tavoittaa.

Maaliskuun lopussa täti viestitti venäläisten paenneen Yahidnesta.

”Sitä oli aluksi vaikea uskoa”, Serhii kertoo.

Muutamaa päivää myöhemmin hän sai puhelun äidiltään. Yhteys oli huono eikä Serhiin äiti itkultaan kyennyt sanomaan juuri mitään. Silti kaikkein tärkein tuli ilmi.

”Kuulin, että kaikki perheeni jäsenet ovat elossa. Sillä hetkellä se riitti.”

Seura Ukrainassa. Chernihiv, Yahidne.
Venäläisten vangitsemien kyläläisten joukossa oli 69 lasta. Nuorin heistä oli 1,5 kuukauden ikäinen. © Miska Puumala

Epikriisin otsikkona Slava Ukraini

Huhtikuun puolivälissä Serhii siirrettiin Gomelin lastensairaalaan. Hän ei enää tuntenut olevansa täysin yksin. Sairaalassa hoidettiin muitakin sodassa loukkaantuneita ukrainalaislapsia.

Koti-ikävä oli silti valtava.

”Tule ja hae minut takaisin kotiin”, poika pyysi äidiltään.

Vähitellen hän alkoi olla riittävästi kuntoutunut siirtyäkseen avohoitoon. Sairaalan edustaja viestitti Serhiin vanhemmille, että elleivät nämä nouda poikaa, tämä siirretään lastenkotiin. Hän joutuisi asumaan siellä, kunnes täyttäisi 18 vuotta.

Serhiin äiti Svitlana kertoo tiedon olleen järkytys.

Äiti ei kyennyt matkustamaan sairauksiensa vuoksi eikä Serhiin isä voinut lähteä, koska 18–60-vuotiaat miehet eivät saaneet poistua maasta. Matkaan lähti Alina-sisko, joka oli elämänsä aikana matkustanut ainoastaan reilun sadan kilometrin päähän Kiovaan muutaman kerran. Matka oli tehtävä Puolan kautta, koska tuolloin Valko-Venäjän rajaseutu ei ollut turvallinen vaihtoehto.

Sisarusten tapaaminen oli ikimuistoinen.

”Tuntui uskomattomalta, että pääsen takaisin kotiin”, Serhii kertoo.

Hän palasi Yahidneen lähes päivälleen kaksi kuukautta loukkaantumisensa jälkeen, 14. toukokuuta. Sairauskertomuksen ja kotiuttamisasiakirjan kirjoitti lastensairaalassa syntyperältään ukrainalainen lääkäri. Paperin yläosassa lukee Slava Ukraini, Kunnia Ukrainalle.

Seura vierailiUkrainassa lokakuussa 2023. Chernihiv, Yahidne.
Yahidne on pieni kylä, jossa on vain viisi katua. Ennen sotaa siellä oli nelisensataa asukasta. © Miska Puumala

Koti Yahidnessa – Unelmana työura palomiehenä

Lokakuussa 2023 Serhii täytti 17 vuotta. Enää hän ei näe usein painajaisia. Nuori mies jatkaa opiskelua ja tähtää palomieheksi, mikä oli hänen tavoitteensa jo ennen sotaa.

Muuttivatko loukkaantuminen ja yksinäiset viikot Valko-Venäjällä Serhiitä?

”Minusta tuli vakavampi”, hän vastaa.

Kukaan ei tiedä, miksi venäläiset toimittivat Serhiin sairaalaan. Kellarissa kuoli kymmenen kyläläistä, eivätkä venäläiset ensin sallineet ruumiiden ulos vientiä, saati että vainajien hautaamista.

Seura vieraili Ukrainassa. Chernihiv, Yahidne. Serhii-poika vammautui, joutui Valko-Venäjälle ja sattuman kautta palasi takaisin kotiin.
Serhiin tulevaisuuden suunnitelmat ovat ennallaan: hänestä tulee palomies. © Miska Puumala

Mitä Serhii ajattelee venäläisistä?

Hän katsoo nyt ympärilleen kotikadullaan Yahidnessa. Monet talot ovat tuhoutuneet täysin eikä yksikään ole säilynyt vaurioitta.

”Jos kuvailisin heitä jotenkin, sanoisin, että he ovat eläimiä, sikoja. He kohtelevat ihmisiä epäinhimillisesti.”

Lue myös: Seura Ukrainassa: Venäläiset telkesivät ihmiskilveksi kauhujen kellariin Yahidnen kylän 368 asukasta – ”Julmuudella ei ole rajoja”

Ivan Polhui työskenteli koulussa, jonka alla kidutus­kellari on. ”Jos Venäjä miehittäisi Ukrainan, se siirtyisi eteenpäin ja aloittaisi sodan Baltian maiden ja Puolan kanssa. Venäläisillä ei ole rajoja, heidän julmuudellaan ei ole rajoja”, Ivan sanoo.
Ivan Polhui työskenteli koulussa, jonka alla kidutus­kellari on. ”Jos Venäjä miehittäisi Ukrainan, se siirtyisi eteenpäin ja aloittaisi sodan Baltian maiden ja Puolan kanssa. Venäläisillä ei ole rajoja, heidän julmuudellaan ei ole rajoja”, Ivan sanoo. © Miska Puumala

Lue myös: Venäjän hyökkäys repi riekaleiksi isoäiti-Ninan perheen – ”Meidän on uskottava, että elämme pian rauhassa”

Nina Ponomarenko on isoäiti, jonka perheen Venäjän hyökkäys repi riekaleiksi.
Nina Ponomarenko on isoäiti, jonka perheen Venäjän hyökkäys repi riekaleiksi.
X