Sinkkitabletti ei lyhentänytkään suomalaisilla flunssan kestoa – Tutkija: ”Tulos on ristiriitainen”

Moni vannoo sinkin nimeen flunssan hoidossa. Aiempien ulkomaisten tutkimusten havainnolle, että sinkki lyhentää flunssan kestoa, ei kuitenkaan saatu vahvistusta suomalaisessa tutkimuksessa.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Sinkin teho flunssan hoidossa on vielä kysymysmerkki.

Moni vannoo sinkin nimeen flunssan hoidossa. Aiempien ulkomaisten tutkimusten havainnolle, että sinkki lyhentää flunssan kestoa, ei kuitenkaan saatu vahvistusta suomalaisessa tutkimuksessa.
Teksti:
Katriina Lundelin

Sinkkitabletti ei lyhennäkään flunssan kestoa, selviää Helsingin yliopistossa tehdyssä tutkimuksessa. Tutkimuksen koehenkilöinä toimivat Helsingin kaupungin työntekijät, joista osa sai sinkkitabletteja ja osa lumetabletteja.

Helsingin yliopiston tutkijat odottivat, että heidän omasta tutkimuksestaan olisi saatu vastaava tulos kuin kahdeksassa aiemmassa tutkimuksessa, jotka on tehty Yhdysvalloissa.

”Saamamme tulos on ristiriidassa aiemman tutkimuksen kanssa”, kertoo dosentti Harri Hemilä Helsingin yliopistosta.

Koehenkilöt ohjeistettiin imeskelemään sinkkiä valmistajan ohjeen mukaan: kuusi tablettia päivässä, viiden päivän ajan. Sinkkitabletteja saaneiden koehenkilöiden annos oli 78 milligrammaa sinkkiä päivässä.

Lopputulos oli yllättävä: lumeryhmän ja sinkkiryhmän toipumisessa ei havaittu eroa.

Onko annos liian pieni tai kesto liian lyhyt?

Mahdollisia syitä sille, miksi suomalaisten tutkijoiden tulos eroaa yhdysvaltalaisesta, voivat olla annostus ja kuurin kesto.

”Suomalaisessa tutkimuksessa imeskeltiin sinkkiä viiden päivän ajan, amerikkalaisissa tutkimuksissa on käytetty sinkkiä jopa kaksi viikkoa pitkiä jaksoja”, Hemilä sanoo.

Helsingin yliopiston tutkimuksessa käytetty annos 78 milligrammaa päivässä oli suuruudeltaan samaa luokkaa kuin amerikkalaistutkimusten pienimmät annokset. Koehenkilöt eivät kuitenkaan aina noudattaneet ohjeita.

”Tutkimuksessa ohjeistettiin imeskelemään sinkkiä kuudesti päivässä, mutta todellinen käyttö olikin viisi tablettia päivässä. Sen takia annostus oli alakanttiin.”

On vielä epävarmaa, onko sinkistä hyötyä flunssan hoidossa.

On vielä epävarmaa, onko sinkistä hyötyä flunssan hoidossa. © iStock

Eri maissa käytetään erikokoisia tabletteja

Kolmas ero suomalaisen ja amerikkalaisten tutkimusten väliltä löytyy sinkkitablettien koosta.

Tutkimuksen sinkkitabletit olivat kooltaan noin yhden gramman painoisia. Amerikkalaisissa tutkimuksissa on käytetty tabletteja, jotka ovat kooltaan suurempia, noin neljän gramman painoisia.

Isompi tabletti liukenee suussa hitaammin. Silloin sinkki vapautuu pidemmän ajan kuluessa.

”Emme tiedä näiden asioiden vaikutusta, mutta nämä syyt voivat selittää tutkimustulosta”, Harri Hemilä pohtii.

Sinkkitablettien tehosta flunssan hoitoon ei voi antaa suomalaisille ohjetta

Tutkimustulos ei tarkoita sitä, että sinkkitabletteja ei kannata kokeilla. Niiden tehosta on vahva näyttö muissa tutkimuksissa, eikä suomalainen tutkimus kumoa niitä.

”Flunssapotilaat voivat itse kokeilla imeskelytabletteja isommilla annoksilla kuin pakkaus suosittelee, tai nielusuihkeita”, Hemilä sanoo.

Suomalaisen tutkimuksen pohjalta ei voi kuitenkaan antaa yleistä suositusta, että sinkki olisi varma apu flunssan hoitoon.

Lue myös: Totta vai tarua? Sinkki voi lyhentää flunssan kestoa jopa kolme päivää

X