Tenterfieldinterrieri Osku on Sauli Niinistön ja Jenni Haukion uusi koira - Tällainen on harvinaista rotua edustava lemmikki

Presidentti Sauli Niinistö ja rouva Jenni Haukio hankkivat uuden lemmikin. Osku-koira on tenterfieldinterrieri, joita on tällä hetkellä rekisteröityinä Suomessa vain 22 yksilöä.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Presidenttipari hankki elokuun lopussa uuden koiran, joka on rodultaan harvinainen tenterfieldinterrieri.

Presidentti Sauli Niinistö ja rouva Jenni Haukio hankkivat uuden lemmikin. Osku-koira on tenterfieldinterrieri, joita on tällä hetkellä rekisteröityinä Suomessa vain 22 yksilöä.
Teksti:
Kiia Heikkilä

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö ja rouva Jenni Haukio ilmoittivat 29.8. hankkineensa uuden koiranpennun. Se on tenterfieldinterrieri nimeltään Osku. Presidentti jakoi Haukion Facebook-julkaisun keräten vajaassa vuorokaudessa yli 100 000 tykkäystä.

Osku on varsinainen harvinaisuus, sillä tenterfieldinterrierejä on rekisteröity Suomessa vain 22 yksilöä elokuun lopussa 2021.

”Tenterfieldinterrieri maksaa tällä hetkellä Suomessa 1 750 euroa. Muissa Pohjoismaissa ja Australiassa hinnat ovat vielä korkeammalla”, kertoo nimettömänä pysyttelevä kasvattaja, joka oli mukana tuomassa aivan ensimmäisiä tenterfieldinterrierejä Suomeen vuonna 2018.

tenterfieldinterrieri

Kuvakaappaus Jenni Haukion julkisesta Facebook-päivityksestä.

Mikä vaikuttaa koirarodun valintaan?

Presidenttiparin keväällä menehtynyt Lennu-koira oli rakastettu perheenjäsen ja some-julkkis. Lennu kuitenkin vetäytyi julkisuudesta, kun bostoninterriereiden terveysongelmista keskusteltiin julkisesti.

Eläinlääkäriliitto on ilmaissut useamman kerran, että bulldoggimaisten koirien jalostus on epäeettistä. Liiton mukaan ranskanbulldoggien, englanninbulldoggien sekä bostoninterriereiden jalostus pitäisi lopettaa perustuen eläinsuojelulakiin, jonka mukaan kärsimystä aiheuttava jalostus on kielletty.

Lyhytkuonoisilla roduilla on havaittu runsaasti ongelmia esimerkiksi hengittämisessä ja niiden luontaisen lämmönsäätelyn toiminnassa. Kennelliiton mukaan jalostukseen ei tule käyttää koiria, joilla on liioitellun lyhyt kallo tai kuono. Kennelliitto viittaa sivuillaan tutkimukseen, jonka mukaan vain kymmenen prosenttia lyhytkuonoisista koirista hengittää normaalisti.

Presidenttipari ei ole ilmoittanut, mikä sai heidät valitsemaan tenterfieldinterrierin uutta koiraa hankittaessa.

”Voisi sanoa, että rotu on melko ”alkukantainen”, eli luonnollinen, eikä ylijalostettu”, sanoo tenterfieldinterrierien kasvattaja.

”Kaikilla roduilla on jokin vaiva, johon erityisesti kiinnitetään huomiota jalostustyössä. Valveutunut kasvattaja tutkituttaa jalostuskäytössä olevien korien terveyden ja tarvittaessa teetättää DNA-testit ennen pennutusta.”

Lue myös: ”Lennu oli minulle kuin oma lapsi” – Jenni Haukio palaa hetkeen, jolloin suru rakkaan lemmikin kuolemasta viilsi ja muutti sydämeen

Jenni Haukio ja Lennu

© Jorma Marstio/Otavamedia © Jorma Marstio/Otavamedia

Presidentti Sauli Niinistö ja Lennu-koira vuonna 2014. © Marjo Tynkkynen / OM-arkisto

Tenterfieldinterrieri Osku sopii presidenttiparin lapsiperheeseen

Vaikka Osku-koiran rotu onkin melko harvinainen, ovat tenterfieldinterrierit monella tapaa kuten muutkin terrierit. Terrierit ovat saalis- ja tuhoeläinten saalistamiseen jalostettuja koiria. Australiasta peräisin olevaa rotua on käytetty maatiloilla hiirien ja muiden tuholaisten karkottajana.

Tenterfieldinterrieri on vahva, aktiivinen, ketterä, monipuolinen ja kätevänkokoinen työterrieri. Sen säkäkorkeus on noin 25–30 senttimetriä, joten se on pienikokoinen koira.

”Rotu on aito terrieri eli liikkuu mielellään perheensä kanssa pitkiäkin matkoja, mutta osaa myös rauhoittua kainaloon. Pentu saattaa äityä pahantekoon, jos sillä ei ole riittävästi aktiviteetteja. Liikunta ei ole ainoa aktivointikeino vaan myös erilaiset koirien älypelit väsyttävät sopivasti pentua”, kasvattaja sanoo.

”Tenterfieldinterrieri sopii hyvin lapsiperheeseen, kunhan lapset on opetettu kunnioittamaan pentua elävänä olentona, eli se saa syödä ja nukkua rauhassa.”

X