Toni Nieminen tunsi myös Matti Nykäsen pehmeän puolen: ”Selvin päin Matti oli yksi herkimmistä kavereista, joita olen tavannut”

Matti Nykäsen yllätysvierailu Albertvillen olympialaisten jälkeisillä mitalikahveilla on Toni Niemisen elämän tähtihetkiä.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

"Lapsuuden suuren sankarin käden ojennus oli minulle unohtumatonta", Toni Nieminen muistelee Matti Nykäsen kohtaamista Albertvillen olympialaisten jälkeisillä mitalikahveilla vuonna 1992.

Matti Nykäsen yllätysvierailu Albertvillen olympialaisten jälkeisillä mitalikahveilla on Toni Niemisen elämän tähtihetkiä.
Teksti:
Matti Rämö

”Minun ikäluokan hyppääjille Matti Nykänen on suurin sankari, siitä ei ole kahta kysymystäkään. Muistan yhä kuin eilispäivän kun pikkupoikana istua tapitin tv:n ääressä ja katsoin Matin ylivoimaa Calgaryn vuoden 1988 kisoissa”, Toni Nieminen muistelee.

Vuonna 1992 Albertvillessa olympialaisissa kaksi kultaa ja pronssin voittanut Nieminen oli v-tyylin pioneeri, joka seurasi Nykästä mäkihypyn olympiavoittajana.

”Se oli vähän niin kuin läpsystä vaihto.”

Nykänen tunnettiin kovana kilpailijana, joka suhtautui vanhan sukupolven hyppääjien tapaan epäillen uuteen v-tyyliin. Uuden tyylin mestariin Nykänen kuitenkin suhtautui kannustavasti.

”Elämäni hienoimpia hetkiä oli, kun Matti pamahti Albertvillen kisojen jälkeen pidetyille mitalikahveilleni yllätysvierailulle ja oli yksi ensimmäisistä onnittelijoista. Se, että Matti tuli heti käsi ojossa onnittelemaan nuorta miestä, kuvastaa häntä hyvin.”

Mäkisankarin herkkyydellä yhteys ongelmiin

Niemisestä ”vahdinvaihto” suomalaisen mäkihypyn huipulla lähensi häntä ja Nykästä.

”Aikanaan Matti kävi vetämässä minulle Vuokatissa yhden leirin. Myöhemmin ollaan tavattu siellä ja täällä.”

Nykäsen alkoholiin liittyneet ongelmat eivät jääneet Niemiseltä huomaamatta.

”Välillä seurasin huolissani ja vähän suomielisenäkin niitä vaikeuksia, joita Matti matkansa varrella kohtasi.”

Niemisestä Nykäsen alamäillä on yhteys herkkään persoonaan.

”Selvin päin ollessaan Matti on yksi herkimmistä kavereista, joita olen tavannut. Tämän herkkyyden takia Matti koki asioita välillä aika raskaasti ja se saattoi oireilla ongelminakin. Minulle kuitenkin jäi hänestä päällimmäisenä mieleen sydämellisyys ja auttamisenhalu. Matti piti äärimmäisen hyvää huolta kavereistaan ja läheisistään. Jos kaveri oli pulassa, hän antoi vaikka kalsarit jalastaan auttaakseen.”

X