Tutkijat 5G-verkkojen kimppuun: terveysvaikutukset selville?

Matkapuhelinten vaikutuksesta terveyteen on etsitty tietoa jo pitkään. Verkkotekniikka kehittyy, ja nyt halutaan tutkia uusien 5G-verkkojen mahdollisia terveyshaittoja. Vaikka tutkimusta on jo tehtykin, matkapuhelinten yhteyttä syöpään ei ole voitu todistaa.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Matkapuhelinten vaikutuksesta terveyteen on etsitty tietoa jo pitkään. Verkkotekniikka kehittyy, ja nyt halutaan tutkia uusien 5G-verkkojen mahdollisia terveyshaittoja. Vaikka tutkimusta on jo tehtykin, matkapuhelinten yhteyttä syöpään ei ole voitu todistaa.
Teksti:
Katriina Lundelin

Huippunopean datayhteyden tarjoavan 5G-verkon pitäisi jopa noin kymmenkertaistaa nykyiset mobiilidatayhteydet. Sen olettaisi olevan ruutuyhteiskunnallemme hyvä asia: älypuhelinhan on jatkuvasti joko korvalla tai silmien edessä.

Onko näin kuitenkaan? Millaisia terveysriskejä sen käytössä piilee – vai piileekö?

Kännykkä on raivannut tiensä osaksi arkeamme ehkä enemmän kuin mikään muu keksintö sähkön jälkeen.

”Matkapuhelimiin liittyviä mahdollisia riskejä voi vähentää esimerkiksi käyttämällä hands-free-laitetta ja vähentämällä puhelimen käyttöä”, sanoo Tampereen yliopiston epidemiologian professori ja Säteilyturvakeskuksen tutkimusprofessori Anssi Auvinen.

”Ihmiset ovat usein huolissaan monista asioista. Huoli kannattaa kohdistaa asioihin, joiden haitat tiedetään. Matkapuhelinten mahdollisia haittoja ei vielä tunneta”, Auvinen jatkaa.

5G-verkon uusi tekniikka kiinnostaa tutkijoita

5G-verkko eroaa vanhemman sukupolven matkapuhelinverkoista siten, että ne altistavat ihmiset korkeammille säteilytaajuuksille.

”Yleinen käsitys, jonka mukaan korkeampi taajuus olisi automaattisesti vaarallisempaa, on kuitenkin virheellinen”, sanoo Säteilyturvakeskuksen erikoistutkija Sami Kännälä.

Vuonna 2011 kansainvälinen terveysjärjestö WHO ja sen syöväntutkimuskeskus IARC esittivät epäilyksen, että matkapuhelinverkot voisivat lisätä syöpäriskiä ihmisillä.

Lisätutkimusta kaivataan erityisesti siitä, miten runsas matkapuhelimen käyttö vaikuttaa ihmiseen pitkän ajan kuluessa. Tähän asti kännykkäsäteilyn yhteydestä syöpään ei ole löydetty näyttöä.

Tutkimuksessa selvitetään syöpäriskin lisäksi matkapuhelimen säteilyn yhteyttä useisiin muihin terveysongelmiin: esimerkiksi hermoston sairauksiin, aivoverenkierron häiriöihin, uniongelmiin, kasvaimiin ja mielenterveyden häiriöihin.

Kysely matkapuhelimenkäytöstä kansalaisille

Nyt tammikuussa 15 000 suomalaista saa kotiinsa lomakkeen, jossa kysytään matkapuhelimen käytöstä, elintavoista ja terveydestä.

Lomakkeen tiedot yhdistetään matkapuhelinoperaattoreilta saatavaan tietoon, minkä avulla saadaan aiempaa parempi käsitys mahdollisista terveysriskeistä.

Kansainvälinen COSMOS-tutkimus kerää tietoa kuudesta maasta: Suomesta, Ruotsista, Tanskasta, Iso-Britanniasta, Hollannista ja Ranskasta. Näin kerätään tietoja noin        300 000 ihmiseltä.

Nyt tehtävä tutkimus on osa pitkän aikavälin tutkimusta: matkapuhelimen käyttäjiltä on kerätty tietoja myös vuosina 2009 ja 2014.

Tutkijat lupaavat 5G-verkkojen osalta tutkimustuloksia vasta 5-10 vuoden kuluttua.

Lue myös: Japanilaistutkimus: WiFi vahingoittaa siittiöitä – Langattoman verkon säteily on uhka lisääntymisterveydelle

Älypuhelimen taskussa pitäminen voi laskea miesten sperman laatua.

Suomi on 5G-verkon edelläkävijä. © iStock

X