Uusiseelantilainen joulu muistuttaa juhannusta – Juhla vietetään rantahuvilalla grillaillen: ”Miehillä voi olla päällään hassu paita, jossa on tyhmä jouluprintti”

Uudessa-Seelannissa ei ole joulumarkkinoita, eikä siellä kuunnella joululauluja. Joulupäivä on kesäjuhla rannalla.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Pohutukawa-puut kukkivat uusiseelantilaisella rannalla Aucklandissa. Joulunvietto jatkuu rannalla joululounaan jälkeen.

Uudessa-Seelannissa ei ole joulumarkkinoita, eikä siellä kuunnella joululauluja. Joulupäivä on kesäjuhla rannalla.
Teksti:
Aino Mielo

Uudessa-Seelannissa joulua vietetään yleensä perheen rantahuvilalla. Olivia Jameisonin, 21, lempiasia joulussa on yhdessäolo. Opiskelijan äidin puolen perhe juhlii joulua jopa 20 ihmisen kokoonpanolla grillaten rannalla.

Aamulla avataan joululahjat

“Uudessa-Seelannissa joulua juhlitaan 25.12. Aamulla avataan lahjat joulukuusen alla, ja sen jälkeen perhe kerääntyy joululounaalle. Lounaalle kutsutaan melkein kaikki sukulaiset, jotka pääsevät paikalle – isovanhemmat, sisarukset, tädit, sedät, serkut ja puolisot. Monet lähtevät juhlimaan joulua kesähuviloilleen meren läheisyyteen, joten kaupunki on aika tyhjä. 

Monilla on yleensä koristeltu joulukuusi, mutta esimerkiksi isovanhempani kasvattavat sen sijaan pihallaan Maorihehkupuuta, jonka he koristelevat sitten joulukoristeilla. Sanoisin, että se on aika uusiseelantilainen juttu.”

Maorihehkupuu saa joulukoristelun Uudessa-Seelannissa. Kuva: Olivia Jamieson

Secret Santa -peli päättää lahjan saajan

”Meidän perhe on iso, joten kaikille ei tarvitse ostaa lahjaa. Me pelaamme Secret Santaa (salainen joulupukki), jossa jokaiselle arvotaan yksi ihminen, jolle pitää ostaa lahja.

Ruokaa tai juomaa ei saa antaa, muuten kaikki ostaisivat toisilleen tyyliin viiniä ja suklaata. Minulle on annettu lahjaksi esimerkiksi koruja. 

Secret Santa -peli päättää, kenelle kukin lahjansa antaa. Olivia Jameisonin kokee jouluna tärkeimmäksi yhdessäolon.

Joululounaalla pääruokana on yleensä paahdettu kinkku, ja lisäksi paljon kevyitä ruokia kuten salaatteja. Jouluna syödään erityisesti myös paljon mereneläviä kuten simpukoita, rapuja ja lohta. Perinteinen jälkiruoka on Pavlova eli marenkikakku, joka on päällystetty kermavaahdolla ja hedelmillä. Sitä on aina.

Lounaan jälkeen mennään rannalle grillaamaan ja piknikille. Kaikki istuvat yhdessä retkituoleilla ja pyyhkeillä. Käydään uimassa ja ehkä pelataan pihakrikettiä. Ilma on jossain 25 asteen paikkeilla, joten juomme kylmiä drinkkejä ja laitamme päälle juhlalliset kesämekot. Miehillä voi olla päällään hassu paita, jossa on tyhmä jouluprintti.”

Uusiseelantilainen joulu vailla perinteitä

”Uudessa-Seelannissa joulu on hyvin rento. Meillä ei ole mitään kansallisia perinteitä, emmekä yleensä kuuntele esimerkiksi joululauluja. Joulukoristeita ja joululauluja on lähinnä isojen kaupunkien keskustassa ja kauppakeskuksissa.

Kaupoissa soi Jingle Bells ja All I Want for Christmas is You. Meillä ei ole joulutoreja tai kynttilöitä niin kuin Euroopassa.

Lapsena meille kerrotaan sama tarina kuin muuallakin, että joululahjat tuo joulupukki. Tarun mukaan joulupukki on kotoisin Pohjoisnavalta ja tuo lahjat kaikille maailman lapsille reellään yhdessä yössä. Joulun uskonnollisista juurista ei oikeastaan koskaan puhuta, ellei perhe ole erityisen uskonnollinen tai lapsi opiskele uskonnollisessa koulussa.

Tiedän, että joulu on Jeesuksen syntymäpäivä, mutten tiedä yhtään mitä muuta tarinaan liittyy. Joulu on meillä ehdottomasti ennemmin kaupallinen kuin uskonnollinen.”

Lue myös: Joulu Kiinassa on kuin Black Friday – Opiskelija Zihao, 26, oppi tuntemaan joulupukin amerikkalaisen pikaruokaravintolan joulumainoksesta

Jouluisin ystäville annetaan omenoita.
Jouluisin ystäville annetaan omenoita. © Zihaon kotialbumi
X