Vallankahvaan tarttuu nyt aikaisempaa nuorempi kansanedustajakaarti – Eduskuntaan naisia enemmän kuin koskaan

Vihreiden Bella Forsgrén toivoo, että erityisesti nuorten tulevaisuuteen vaikuttavat asiat saisivat enemmän huomiota.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Bella Forsgren, 27, pääsi vihreiden edustajana eduskuntaan.

Vihreiden Bella Forsgrén toivoo, että erityisesti nuorten tulevaisuuteen vaikuttavat asiat saisivat enemmän huomiota.
(Päivitetty: )
Teksti: Milla Olkkonen

Sunnuntain vaaleissa valittiin eduskuntaan enemmän naisia kuin koskaan aikaisemmin.

Kaikkiaan 92 naista nousi eduskuntaan lyöden viimeisimmän ennätyksen, jolloin naiskansanedustajia oli 85 vaalikaudella 2011–2015. Nuoria naisia pääsi läpi poikkeuksellisen paljon ja uusia edustajia valittiin 83.

Kansanedustajien keski-ikä laski 47,3 vuodesta 46:een.

Nuorimpia ensikertalaisia ovat perussuomalaisten 30-vuotiaat Sebastian Tynkkynen ja Sanna Antikainen sekä 29-vuotias Jenna Simula. Keskustan nuorimmat ovat Hilkka Kemppi, 30, ja Joonas Könttä, 29, kokoomuksen 28-vuotiaat Matias Marttinen ja Janne Heikkinen. Vihreitä ensikertalaisia ovat Sofia Virta, 28, ja Bella Forsgrén, 27.

Kaikista nuorin edustaja on vihreiden 24-vuotias Iiris Suomela, jonka ikäero eduskunnan vanhimpaan Erkki Tuomiojaan (sdp) on 48 vuotta.

Kaikenikäisten Suomi

Vihreiden tulosillassa juhlittiin naiskansanedustajien lisäksi vaalivoittoa. Eduskuntaryhmään valittiin 17 naista ja kolme miestä, ja paikkoja tuli viisi lisää edelliseen kauteen verrattuna.

Ensi kertaa ehdolla olleen Bella Forsgrénin mielestä ongelmallista on ollut, että nuoret ovat olleet aliedustettuina eduskunnassa.

”Suomessa kun on eri ikäisiä ihmisiä, olisi hyvä, että se näkyisi myös Arkadianmäellä kansanedustajapaikoissa ja tehdyssä politiikassa”, Forsgrén sanoo.

Nuoret päätöksentekijöinä

Ennen hallitusneuvotteluja on vaikea ennustaa, mikä vaikutus nuorilla edustajilla on päätöksentekoon.

Jyväskylässä yhteiskuntapolitiikkaa opiskeleva Forsgrén toivoo, että nuoriin satsattaisiin koulutuksen ja mielenterveyspalveluiden kautta. Hän tahtoisi myös nähdä, että ilmastonmuutoksen torjumiseen tartuttaisiin aktiivisemmin.

”Laajasti eri ikäiset ovat ottaneet kantaa erilaisilla marsseilla, lakoilla ja mielenosoituksilla, mutta erityisesti nuoret ovat puhuneet paljon ilmastonmuutoksesta. Heidän tulevaisuudestaan on kyse, joten toivoisin, että tämä näkyisi vahvemmin.”

Edellisen hallituksen leikkauspäätöksiä ovat kritisoineet niin kansalaiset kuin tutkijatkin. Forsgrénista on kiinnostavaa huomata, että äänestäjät näyttävät pettyneen vain keskustaan.

”Onhan hallituksessa ollut muitakin toimijoita, kuten kokoomus.”

Kansanedustajana Forsgren aikoo erottua puhumalla hänelle tärkeistä asioista ja olemalla oma itsensä.

”En ajatellut itseäni muuttaa mihinkään”, hän sanoo.

X