Vanhempaa epäillään lapsensa silpomisesta – Nähdäänkö Suomessa kohta ensimmäinen oikeusjuttu tytön ympärileikkauksesta?

Suomessa ei ole annettu tiettävästi ainuttakaan tuomiota naisen sukuelinten silpomisesta, vaikka tekoja olisi havaittukin.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Tyttöjen silpominen on osa arkea myös Suomessa. © Tommi Tuomi / Otavamedia

Suomessa ei ole annettu tiettävästi ainuttakaan tuomiota naisen sukuelinten silpomisesta, vaikka tekoja olisi havaittukin.
(Päivitetty: )
Teksti:
Jukka Heinonen

Seura päätti selvittää, ovatko poliisi ja oikeuslaitos kuitenkin joutuneet käsittelemään ympärileikkausepäilyjä.

Asian selvittäminen ei ole aivan helppoa, sillä Suomessa silpomista ei ole, toisin kuin monessa muussa Euroopan maassa, kielletty erillislailla.

Tytön tai naisen ympärileikkaus katsotaan Suomessa törkeäksi pahoinpitelyksi. Siksi siitä annettavat tuomiot, jos sellaisia on koskaan ollut, eivät nouse esiin rikostilastoissa.

Seura pyysi Poliisihallitusta käymään erikseen läpi vuodesta 2013 alkaen kaikki törkeää pahoinpitelyä koskevat jutut, joissa esiintyy sana ”ympärileikkaus”.

Kävi ilmi, että tytön epäillystä silpomisesta tai sen uhasta on jätetty Suomessa muutamia tutkintapyyntöjä poliisille.

Silpominen uhkaa jopa tuhansia tyttöjä

Ympärileikkaus on etenkin tietyissä Afrikan osissa harjoitettava vanhakantainen perinne, joka voi aiheuttaa naiselle monenlaisia haittoja.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) arvioi Suomessa olevan noin 10 000 ympärileikattua naista. Heistä valtaosa on leikattu ennen tänne muuttoa.

THL:n mukaan silpominen voi uhata Suomessa noin 600–3 000 tyttöä, joiden vanhemmat ovat lähtöisin perinnettä noudattavilta alueilta.

Riski on suurimmillaan silloin, kun tytöt matkustavat sukuloimaan vanhempiensa kotimaahan. Teko on lainvastainen, vaikka se tapahtuisi ulkomailla.

Vaikea todistaa

Poliisihallituksen tietohaku paljastaa, että valtaosa silpomista koskevista epäilyistä on kaatunut jo esiselvittelyn aikana aiheettomina tai näytön puutteeseen.

Rikosta ei ole aina helppo todistaa.

Esimerkiksi, jos tyttöä ei ole ommeltu umpeen, ja leikkausarvet ovat kadonneet, operaatiosta on vaikea saada näyttöä. Naisten sukuelinten anatominen vaihtelu on suurta, eikä leikattu alue näytä välttämättä poikkeukselliselta.

Kahta juttua ei ole haudattu

Poliisin kirjoissa on kuitenkin kaksi juttua, joiden käsittely on kesken.

Vuodelta 2017 löytyy avoin tapaus: Suomesta lähtenyt perhe ei ole palannut takaisin.

Lisäksi esiin nousee 2018 tehty tutkintapyyntö, jonka käsittely on edennyt historiallisen pitkälle.

Länsi-Suomen syyttäjänvirastossa Turussa tehdään parhaillaan syyteharkintaa silpomisepäilystä rikosnimikkeellä törkeä pahoinpitely. Epäilty on tytön vanhempi.

Enempää tietoa tapauksesta ei saa. Se on kaikilta osin salattu.

Juttua muokattu 26.6.2019. Lounais-Suomen syyttäjänvirasto on vaihdettu Länsi-Suomen syyttäjänvirastoksi.

X