(Päivitetty: )
Teksti:
kotilaakari.admin

Muovi yleistyi 1950- luvulla, ja sen voittokulku tyssäsi vasta öljykriisiin 1970-luvun alussa.

Muoviesineiden suunnittelijoista löytyy suuria nimiä kuten Eero Aarnio, Kaj Franck, Yrjö Kukkapuro, Yki Nummi ja Tapio Wirkkala. Monet tuon ajan menestystuotteet on otettu uudelleen valmistukseen ja retron ystävät etsivät muoviesineitä kirppiksiltä ja alan liikkeistä.

Värikästä muovia

Jo 50-luvulla Yki Nummi tutki akryylimuovin käyttöä valaisimissa. Hänen tunnetuimmat luomuksensa Modern Art (1955) ja Lokki (1959) ovat uustuotannossa Innojokilla. Hän sai Milanon triennaleissa valaisimistaan kaksi kertaa kultamitalin. Yki Nummi suunnitteli myös muun muassa tarjoiluastioita Sanka Oy:lle. Niissä muoviin oli usein yhdistetty jalopuuta.

Eero Saarinen loi jo 50-luvun puolivälissä muovista ja alumiinista koostuvan Tulppaanituolin. Mutta 60-luvulla muovi mullisti perinpohjaisesti huonekalusuunnittelun. Aarnion Pallo-, Pastilli ja Kupla– (1970) sekä Kukkapuron Karuselli ovat tuon ajan klassikkoja. Pallo hankittiin esimerkiksi ruhtinatar Gracen palatsiin ja Kekkosen Tamminiemeen. Se ja muutamat muut tuon ajan helmet ovat kokeneet renessanssin. Uusi Pallo-tuoli (villakangasverhoilu) maksaa Eero Aarnion verkkokaupassa 6 440 e.

Avaruusajalle tyypillistä ennakkoluulotonta suunnittelua

Espoon WeeGee-museossa tänä vuonna näytteillä ollut Matti Suurosen Futuro-talo (1968) edusti avaruusajalle tyypillistä ennakkoluulotonta ja tulevaisuuteen uskovaa suunnittelua.

Värikästä muovia

Puiset kauhat ja vaateripustimet sekä sinkki- ja emaliämpärit vaihtuivat muovisiin. Päreisen sijaan hankittiin kevyt muovinen pyykkikori. Oma lukunsa ovat muovipakkaukset. Tapio Wirkkalan ketsuppipullo on klassikko vuodelta 1962. Muoviastioista tuli joka kodin käyttöesineitä. Mökki- ja retkiastioiksi hankittiin värikkäitä ja särkymättömiä muovisia.

Fiskars valmisti 60-luvun alussa Fiskamin-astiasarjaa, jonka olivat suunnitelleet Olof Bäckström, Mattias Ingman ja Gittan Kokko. Tuotannossa oli myös oranssivalkoinen mehulinko. Olof Bäckström oli saa-nut tehtäväkseen suunnitella saksien kahvat muovista. Koekappaleita valettaessa oli koneeseen jäänyt kotitalouskoneen oranssia ja väristä äänestäjiä miellytti eniten juuri tuo sävy. Maailman ensimmäisistä muovikahvasaksista tuli todellinen hittituote.

Muovisia menestystuotteita

Muovia ja metallia yhdistettiin myös aterimissa. Bertel Gardbergin Lion-aterinsarja sai nailonmuovipäät 50-luvun lopulla. Nanny Stillin Colorinaa valmistettiin 1970–73 ja Ahti Majurin Hackminnaa 1983–2003.

Kaj Franckin oppilas ja ystävä, sisustusarkkitehti Tauno Tarna suunnitteli Sarvikselle menekkituotteen, Katrilli-sarjan. Se sai alkunsa 1967. Sarjan esineitä voitiin pinota ja sen lautaset sopivat kulhojen kansiksi. Värit vaihtelivat muodin mukaan. Tyypillisiä olivat keltainen, oranssi, kirkas punainen ja lämmin vihreä. Kaj Franckin Pitopöytä-astiasto on vuodelta 1978. Franck toteutti siinä toiveensa soikeasta lautasesta, jota oli hankala valmistaa lasista ja keramiikasta. Esineet ovat pinottavia ja lautaset sopivat kulhojen kansiksi kuten Kilta– sarjassakin. Sävyistä tarkka taiteilija valitsi väreiksi tumman vihreän, valkoisen ja lakanpunaisen, myöhemmin valikoimaan lisättiin beige, sininen, harmaa ja musta.

Värikästä muoviaKäteviä olivat myös Pirkko Räsäsen Sarvikselle suunnittelemat pinottavat Purnukat. Säilytykseen sopivat samoin Ristomatti Ratian Palaset-kuutiot vuodelta 1972. Ne mitoitettiin LP-levyjen mukaan ja monipuolinen sarja sai 1973 Pohjoismaisen kalustemuotoilupalkinnon. Palaset-tuotteista tuotannossa ovat yhä pikkulipasto, lehtikotelot ja muut työpöydän tarvikkeet.

Ratian Decembrelle suunnittelemia tarjottimia, rasioita ja peilejä oli monessa kodissa. Suomalaisille tuttuja olivat myös 50-luvulla tuotantoon tulleet ruotsalaiset klassikot, Ericssonin Kobra-puhelin ja Sigvard Bernadotten Margrethe-kulho.

Lue lisää Vivasta 11/2012!

Teksti: Marja Blåfield
Kuvat: Seppo Saarentola

Kiinnostuitko? Tilaa Viva-lehti

X