Verohallinto vaati selvityksen Veijon viinareissusta, vastauskirje oli koominen: ”8 pulloa olen piilottanut siivouskomeron ylähyllylle hyttysmyrkkyjen taakse”

Inarilaisen Veijon Tallinnan ostokset olivat niin runsaat, että Verohallinto joutui pyytämään kirjallista selvitystä alkoholijuomien käyttötarkoituksesta.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Maksan kunto on elintavoistakin kiinni. Alkoholinkäyttö ei ole turvallista silloinkaan, kun maksa on vain rasvoittunut. © ARI KAKKINEN / OTAVAMEDIA

Inarilaisen Veijon Tallinnan ostokset olivat niin runsaat, että Verohallinto joutui pyytämään kirjallista selvitystä alkoholijuomien käyttötarkoituksesta.
(Päivitetty: )
Teksti:
Karoliina Kanerva

Veijo Wallinin aamu Sevettijärvellä sai yllättävän alun, kun postin seasta löytyi kirjekuori Verohallinnon virkailijalta.

Kirje vaati, että Veijon tulisi toimittaa selvitys maahantuomista alkoholijuomistaan. Inarilaismies hämmästyi verottajan yhteydenottoa, ja lähetti vastauskirjeen, joka on sittemmin levinnyt sosiaalisessa mediassa koomisuutensa vuoksi.

Ei mikään parin pullon viinareissu

Tapahtumasarja käynnistyi, kun Veijo päätti matkata Suomen pohjoisrajan tuntumasta, Sevettijärven kylästä, aina 1400 kilometrin päähän Tallinnaan.

Pienimuotoista ei hakureissusta ollut tarkoituskaan tehdä.

”Inarista kun lähden Tallinnassa käymään, niin en osta ainoastaan kahta-kolmea korillista alkoholia”, Veijo kirjoittaa vastauskirjeessään.

Ei mennyt kauaa, kunnes postiluukussa kolahti, ja Verohallinto vaati Veijolta selvitystä tämän Tallinnan ostoksista. Kuinka monta pulloa mukaan oli sitten tarttunut?

”Esitin tullivirkailijalle kuitin, josta selvisi maahantuomieni alkoholijuomien määrä. Enää en voi sitä muistaa, mutta maksa-arvoihini viitaten se on ollut ilmeisen suuri”, Veijo kuvailee.

”Avovaimoni on myöskin osoittanut huolestumisensa alkoholin käytöstäni, joka suoraan sanoen on joskus lipsahtanut yli sen, mikä olisi kansan- ja omankin terveyteni takia kohtuullista.”

Mies perustelee lähteneensä reissuun, koska taskuun oli laskujen maksun jäljiltä yllättäen jäänyt ylimääräistä käyttörahaa. Kaikki juomat hän osti itse.

Pullot avovaimolta piilossa siivouskomerossa

Virosta tuodut juomat pääsivät erityisesti käyttöön joulupyhien, syntymäpäiväjuhlien ja uudenvuoden riennoissa.

”Näiden juhlien jälkeen jouduin käymään K-marketissa, koska oluet loppuivat.”

Myös siihen, missä alkoholi sijaitsee nykyisin, vastaa inarilaismies huumoria käyttäen.

”Lähes kaikki alkoholi on suodatettu maksani kautta Kirakkajärven jänkään”, Veijo kirjoittaa.

”Toivottavasti tämä jää meidän kahden keskeiseksi asiaksi, eikä avovaimoni saa tätä tietää: kahdeksan pulloa kirkasta olen piilottanut siivouskomeron ylähyllylle hyttysmyrkkyjen taakse niin sanotusti pahan päivän varalle.”

Verohallinnon reagointi sai Veijon närkästymään. Hän ei koe, että tapauksessa oli mitään, minkä olisi pitänyt herättää virkailijoiden epäilykset.

”Määrä oli minun mielestäni vähäinen, mutta verottajan mielestä näköjään merkittävä”, Veijo kertoo Seuralle.

”Pääkaupunkiseudulla asuva voi käydä [Virossa] viikoittain, miksei useimminkin, ja maahantuoda jonkun keksimän enimmäismäärän alkoholituotteita. Lapissa asuva käy korkeintaan kerran vuodessa ja tuo kerralla vain murto-osan siitä, mitä etelässä asuva voi laillisesti tuoda vuodessa.”

Tapauksessa eniten Veijoa kiinnostaa se, ovatko kaikki kansalaiset yhdenvertaisessa asemassa asuinpaikastaan riippumatta. Työn alla onkin nyt uusi verottajalle suunnattu kirje.

X