Mitä ihmettä? Puukipsi mullistaa raajan kipsaamisen

Puuhakkeesta ja biomuovista valmistettu puukipsi voidaan käyttää uudelleen ja hävittää kompostoimalla.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Puuhakkeesta ja biomuovista valmistettu puukipsi voidaan käyttää uudelleen ja hävittää kompostoimalla.
(Päivitetty: )
Teksti:
Miikka Järvinen

Puhtaasta puusta ja biohajoavasta muovista valmistettu suomalainen innovaatio Woodcast on täysin myrkytön, täydellisesti muotoutuva ja ilman vettä – tai kumihanskoja – työstettävä kipsausmateriaali, joka soveltuu kaikkeen kipsaamiseen.

Mikä on puukipsi?

Puukipsi on biohajoavasta muovista ja puuhakkeesta puristettua komposiittilevyä. Normaalilämpötilassa se on kovaa ja korppumaista, mutta lämmitettynä pehmeää ja liimautuvaa.

Komposiittimateriaalin muotoilu ei vaadi vettä kuten perinteinen kalkkikipsi. Pois leikatut palat on mahdollista uusiokäyttää, sillä pehmennetty komposiittimateriaali tarttuu itseensä.

 

Miten toimii?

Puukipsilevy pehmennetään 65 asteeseen, jonka jälkeen se asetetaan alussideharsolla päällystetyn raajan päälle ja muotoillaan käsin. Valmis kipsi kovettuu noin viidessä minuutissa.

Ortopedian ja traumatologian erikoislääkäri Jan-Magnus Björkenheimin mukaan keksintö on helpottanut kipsaamista teknisesti. Materiaali on myrkytön, joten sen käsittelyssä ei tarvita kumihanskoja tai hengityssuojaimia. Käytöstä poistetun kipsin voi hävittää polttamalla tai kompostoimalla.

”Potilaat sietävät komposiittimateriaalia paremmin kuin perinteistä kipsiä tai muovikipsiä. Puukipsi hengittää paremmin, eikä allergisia reaktioita ole. Synteettiseen muovikipsiin verrattuna puukipsi on ekologisempi, koska se hajoaa”, Björkenheim sanoo.

 

Kuka sen keksi?

Materiaali syntyi vuonna 2005, kun Helsingin yliopiston kemian laitoksen tutkijat Antti Pärssinen ja Petro Lahtinen kokeilivat sekoittaa keskenään puuhaketta ja biomuovia. Niistä muodostui joustava massa, joka jähmettyi jäähtyessään korppumaiseksi.

X