Venäläisen turvateknologiayhtiö Argus Spectrumin Savonlinnan-tehdas vaikeuksissa: suomalaispankit sulkivat tilit

Seurankin uutisoima, Savonlinnassa toimiva salaperäinen venäläinen turvateknologiayhtiö Argus Spectrum sanoo menettäneensä suomalaiset pankkitilinsä. Syytä ei tiedetä.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Argusin Savonlinnan-tehdas on jo pari vuotta näyttänyt hiljaiselta, vaikka yhtiö kertoo olevansa toiminnassa.

Seurankin uutisoima, Savonlinnassa toimiva salaperäinen venäläinen turvateknologiayhtiö Argus Spectrum sanoo menettäneensä suomalaiset pankkitilinsä. Syytä ei tiedetä.
(Päivitetty: )
Teksti: Petri Jääskeläinen, Petri Korhonen

Seura kertoi viime vuonna venäläisen paloturvallisuus- ja valvontalaitteita valmistavan Argus Spectrum -yhtiön erikoisesta, uinuvasta tehdashankkeesta Savonlinnassa.

Yhtiön siellä 2019 käynnistämän tehtaan piti kaupungin johdon mukaan hyödyttää seutua suuresti. Kesällä 2020 tuotannosta tai luvatuista työpaikoista ei tosin vielä ollut tietoakaan.

Lue myös: Mitä venäläinen turvateknologiayhtiö tekee Suomessa? Savonlinnassa hiljaiseloa viettävä Argus Spectrum nousi alansa huipulle Kremlin tuella

Seuran selvityksessä paljastui myös, että yhtiön ”kansainvälinen liiketoiminta” ei ­ollut ihan sitä mitä mainoksissa maalailtiin. Muun muassa ­asiakkaaksi mainitun Britannian parlamenttitalon hallinto ei ollut kuullutkaan siitä, että Argus olisi rakentanut ­sille varoitinjärjestelmiä.

Yhtiön johto on Venäjällä kehuskellut yhteyksillään maan tiedustelupalveluihin ja asevoimiin. Näiden avulla se on saanut puolustushallinnon ­tilauksia, vaikka sen l­aitteissa on ollut venäläismedian ­mukaan teknisiä puutteita.

Suomalaiset pankit sulkevat yhtiön tilejä

Nyt Argusin täkäläisestä liiketoiminnasta vastaava Asi Oy on joutunut vaikeuksiin suomalaisen rahoitusalan kanssa.

Savonlinnan yksikön toimitusjohtaja Mikhail Levchuck kertoo Eurodigest-uutissivustolla, että Osuuspankki­ryhmä sulki yhtiön suomalaisen pankkitilin heinäkuussa.

Samoin teki Danske Bank, vaikka Levchukin mukaan yhtiö ei käyttänyt sen tiliä kansainvälisiin rahansiirtoihin.

Eurodigestissä väitetään, että kolme muuta suomalaispankkia on kieltäytynyt ottamasta yhtiötä asiakkaakseen. Yhtiön mukaan kyse on vain ja ainoastaan venäläisten yritysten sorsimisesta, ei esimerkiksi EU:n rahanpesusääntöjen tai pakotteiden rikkomisesta.

Levchuk valittaa, että tilanne aiheuttaa Argusille maineriskejä ja rajoittaa mahdollisuuksia kehittää liiketoimintaa. Suomen-yhtiö on nyt siirtänyt rahaliikenteensä venäläisiin pankkeihin.

Argus on saanut tuekseen Venäjän keskuskauppakamarin, joka myös syyttää suomalaisia pankkeja venäläisyritysten toiminnan vaikeuttamisesta.

Kauppakamari sanoo uutistoimisto TASS:ille, että pankit eivät ole antaneet uskottavia selityksiä toiminnalleen. Se ­varoittaa, että näin toimiessaan Suomi menettää oman maineensa sijoittajien ja investoijien silmissä.

Yhtiöllä valtavat tappiot

Argusin Savonlinnan-bisneksien kehittämisessä on haasteita ilman pankkienkin toimia. Viime vuonna tehdas näytti pyörivän lähinnä perustajansa Sergei Levchukin, Mikhailin isän, lainoilla. Valmiita tuotteita ei ole markkinoilla näkynyt.

Uusimman tilinpäätöksensä mukaan yhtiö oli tehnyt koronavuonna 2020 saamallaan 639 000 euron liikevaihdolla noin 75 000 euron tappiot. Suunta on silti ylöspäin: vuonna 2019 tappio oli ollut yli 300 000 euroa.

Savonlinnan kaupunki pitää tehdashanketta yhä tärkeänä.

Suomalaispankit eivät kommentoi yhtiön tilien ­kohtaloa Seuralle.

X