Seura selvitti: Baltiassa jaetaan jo neuvoja kansalle – ”Näin teet vastarintaa, jos Venäjä hyökkää”

Mitä teet, jos maasi miehitetään? Virossa, Latviassa ja Liettuassa jaetaan taas ohjeita siitä, miten kansalaisten tulee tehdä vastarintaa, jos naapurin vihreät miehet tai muut joukot tulevat kutsumatta kylään.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Tunnuksettomat sotilaat ilmestyivät kohteliaina siviilien keskelle Krimillä vuonna 2014. He jopa silittelivät mukanaan tuomia kissoja.

Mitä teet, jos maasi miehitetään? Virossa, Latviassa ja Liettuassa jaetaan taas ohjeita siitä, miten kansalaisten tulee tehdä vastarintaa, jos naapurin vihreät miehet tai muut joukot tulevat kutsumatta kylään.
(Päivitetty: )
Teksti: Markus Kuokkanen

Baltian maissa ollaan taas varuillaan. Naapurissa Valko-Venäjä on syksystä asti testannut EU-rajan kestävyyttä tönimällä siitä yli siirtolaisia milloin Latvian, milloin Liettuan ja Puolan puolelle.

Lähiviikkoina jännitys kiristyy, kun Vladimir Putin ja Aljaksandr Lukašenka aloittavat maidensa yhteiset sotaharjoitukset Baltian rajan tuntumassa.

Ukrainankin ympärille kasatut venäläisjoukot ovat herättäneet hämmennystä, eikä Kremlin todellisista aikeista oteta läntisellä logiikalla tolkkua.

Ei siis ihme, että Latviassa, Liettuassa ja Virossa on viime viikkoina alettu taas muistuttaa kansalaisille miten toimia, jos oma maa joutuu hyökkäyksen tai häirintäiskujen kohteeksi.

Tätä varten koteihin on jaettu jo aiemmin painettuja oppaita ja uusia esitteitä. Tietoiskuja näkyy myös televisiossa, lehtien palstoilla ja maiden viranomaisten verkkosivuilla.

Viranomaiset haluavat antaa kansalaisille mahdollisimman kattavan kuvan siitä, mitä nykyaikaisessa konfliktissa voisi tapahtua ja mitä siviileiltä odotetaan.

Seura tutustui Baltiassa jaettaviin kriisioppaisiin.

Lue myös: Valko-Venäjän ja Venäjän yhteiset sotaharjoitukset alkavat Ukrainan pohjoisrajalla – ”Itä- ja eteläpuolella olevista joukoista ei kerrota ulospäin”

Mitä tehdä jos Venäjä miehittää maan?

Viron, Latvian ja Liettuan nyt mainostamat ohjeet on alun perin laadittu jo muutama vuosi sitten, sen jälkeen kun Venäjä oli 2014 miehittänyt Ukrainalle kuuluvan Krimin.

Liettua käyttää peräti neljää erilaista puolustusministeriön vuosina 2014–2020 julkaisemaa opaskirjaa. Niitä on jaettu runsaasti muun muassa kirjastoihin ja kouluihin sekä virastojen julkisiin tiloihin.

Latvia julkaisi vastaavan oppaansa verkossa vuonna 2020 ja päivittää sitä tarpeen mukaan.

Digiyhteiskunta Viro luottaa kännykkäsovelluksiin. Tärkein kanava on naisten vapaaehtoisen maanpuolustusjärjestön Naiskodukaitsen Ole valmis -sovellus.

Sieltä löytyy paljon turvallisuusohjeita erilaisiin arjen poikkeustilanteisiin, onnettomuuksiin, luonnonmullistuksiin ja pandemiaan. Mukana on myös konsteja miehitysalueella selviämiseen.

Virolainen Ole valmis -kännykkäsovellus jakaa tietoa sota-ajan lisäksi muista poikkeusoloista ja hätätilanteista. Viime vuosina siihen päivitettiin paljon korona­tietoutta.

Virolainen Ole valmis -kännykkäsovellus jakaa tietoa sota-ajan lisäksi muista poikkeusoloista ja hätätilanteista. Viime vuosina siihen päivitettiin paljon korona­tietoutta.

Oikeus tehdä vastarintaa

Suomessa viranomaiset ovat aina korostaneet, että konflikteissa siviilien pitää pysyä kaukana yhteenotoista.

Baltit sanovat asiat suoremmin. Ohjeissa alleviivataan, että miehitetyn alueen väestöllä on laillinen oikeus tehdä haluamaansa vastarintaa, tukea vastarintaliikettä ja harjoittaa kansalaistottelemattomuutta.

Oppaiden mukaan miehittäjän puheisiin ei voi luottaa.

Kaikki tiedot antautumisesta ja vastarinnan puutteesta ovat valeuutisia, latvialainen opas julistaa.

Virolaissovellus valmistaa lukijaa raakaan todellisuuteen.

Miehitykseen kuuluu yleensä intensiivinen propaganda, yllytys maanpetokseen ja maanmiehiin kohdistuvaan väkivaltaan, laaja siviiliväestön sorto sekä rikollisuuden kasvu.

Lue myös: Tiedusteluasiantuntija: ”Venäjä ei halua miehittää Itä-Ukrainaa” – Yhtäläisyys Putinin aikeille löytyy Egyptin hyökkäyksestä Israeliin vuonna 1973

Opettele omien sotilaiden asut

Oppaissa näkyy huoli siitä, miten Venäjä käyttää ulkomaisiin operaatioihinsa tunnuksettomia erikoisjoukkoja tai jopa palkkasotilasfirmojen työntekijöitä.

Maastoasujen epämääräisyydellä hämätään kohdealueen ihmisiä. Naamioituneet ”vihreät miehet” miehittivät Krimin valtauksessa alueen hallintorakennukset ennen kuin Ukrainan viranomaiset edes tajusivat, että maa on hyökkäyksen kohteena.

Liettuan julkaisuissa opetetaan erottamaan omien puolustusvoimien univormut muista ja ilmoittamaan heti hätäkeskukseen epämääräisistä asejoukoista.

Viranomaiset varoittavat, että miehittäjä yrittää saada asukkaat osallistumaan esimerkiksi propagandakuviin. Etenkin lapsia on varjeltava vieraan vallan sotilailta. © Nikolay Vinokurov / Alamy Stock Photo

Viranomaiset varoittavat, että miehittäjä yrittää saada asukkaat osallistumaan esimerkiksi propagandakuviin. Etenkin lapsia on varjeltava vieraan vallan sotilailta. © Nikolay Vinokurov / Alamy Stock Photo

Ei käsiä taskuun, lapset pois

Latvian ohjeissa mainitaan erikseen, että miehittäjän järjestämiin kansanäänestyksiin tai vaaleihin ei pidä osallistua.

Muutkin varoittavat suostumasta yhteistyöhön tai vihollisen propagandan välineeksi.

Älä tottele maahantunkeutujien ja heidän kanssaan yhteistyötä tekevien käskyjä. Älä osallistu heidän järjestämiinsä tapaamisiin, joukkokokouksiin tai muihin tapahtumiin, äläkä anna heille mitään tietoja, liettualainen opas luettelee.

Kaikissa neuvotaan kuitenkin käyttämään vihollisen aseväen läsnäollessa itsesuojeluvaistoa.

Sotilaille puhuessa ei kannata panna käsiä taskuun eikä haastaa riitaa väittelemällä.

Miehittäjän sotilaat voivat olla väsyneitä, hermostuneita ja liipaisinherkkiä, siksi esimerkiksi lapsia ei pidä päästää säntäilemään heidän luokseen.

Jos sotilaat majoittuvat kotiisi, lähde perheinesi sieltä heti pois.

Vakoile ja sabotoi vihollista

Liettuan oppaissa keskitytään huomattavasti muita enemmän jopa suoraan toimintaan.

Niissä esitellään infografiikkana ja kuvina tankkeja sekä vihollisen eri joukoille tyypillisiä aseita.

Näin kansalaiset osaavat kerätä omille viranomaisille hyödyllistä tietoa siitä, minkä tasoisia sotilaita maahan on tullut.

Liettuan ohjeissa annetaan niksi-Pirkka-tyyliin käytännön neuvoja sotilasajoneuvojen turmelemisesta sekä vihollista pilkkaavien tai ärsyttävien graffitien maalaamisesta.

Nettialan osaajia kehotetaan myös omatoimisiin kyberhyökkäyksiin miehityshallinnon sivustoja ja järjestelmiä vastaan.

Viro ja Liettua neuvovat kansalaisia julkistamaan heti maailmalle tiedot miehitetyn alueen vääryyksistä ja miehittäjien hirmuteoista.

Jos voit tehdä sen turvallisesti, ota videota vihollisjoukkojen agressiivisista toimista, ja toimita se käytettävissä olevia kanavia kautta kansainväliselle medialle (CNN, BBC jne.), liettualainen opas neuvoo.

Oppaan mukaan tietoa sotilaiden käytöksestä on levitettävä myös hyökkääjämaan omille kansalaisille sähköpostin ja sosiaalisen median kautta – että nämä saisivat oikeaa tietoa päättäjiensä aiheuttamista teoista.

Suorat yhteydet ulkomaisiin tuttuihin ja sukulaisiin ovat tässä hyvä kanava.

Varaudu sähkö- ja vesikatkoihin

Viranomaiset varoittavat, että poikkeusoloissa monet infrapalvelut kuten sähkön- ja lämmönjakelu voivat pätkiä pahasti. Hyökkääjät myös iskevät näihin etukäteen aiheuttaakseen kaaosta.

On todennäköistä, että vesi katkaistaan tai putket jäätyvät, jos on talvi. Täytä vedellä kaikki astiat, myös kylpyamme, kun vielä voit, neuvoo liettualainen opas.

Kaupat eivät ehkä toimi tai ne on voitu tuhota. Tuhotunkin kaupan tiloista saattaa löytyä ruokaa ja muita tarpeita. Varo kuitenkin laukeamattomia tai tarkoituksella paikalle jätettyjä räjähteitä, kun etsit tällaisista paikoista ruokaa.

Virolainen sovellus neuvoo, että miehitetyllä alueella on turvallisinta kulkea teillä, joilla on kova, ehjä päällyste. Sellaisiin paikkoihin kun on vaikea asettaa huomaamatta miinoja.

Oppaat antavat selviytymisvinkkejä evakkomatkalle:

Valitse yösijaksi mieluummin avoin alue kuin tyhjä rakennus, jossa on taisteltu (ne voivat olla miinoitettuja). Jos kaduilla on ruumiita, älä koske niihin.

Liittoudu naapurien kanssa

Kun yhteiskuntajärjestys romahtaa, selviytyminen on helpompaa ryhmissä.

Etsi kohtalotovereita. Ystävien ja sukulaisten kanssa pystyt puolustautumaan paremmin ryöstäjiä vastaan, liettualainen opas kertoo.

Tee yhteistyötä yhteisön muiden jäsenten kanssa ja tue kansalaisaloitteita, neuvoo virolaissovellus.

Liettualaisissa ohjeissa käydään läpi, miten omakotitalojen kellarit ja kerrostalojen varastot voidaan muuttaa omatekoisiksi väestönsuojiksi kasaamalla hiekkasäkkejä ikkunoiden eteen.

Yksi ovi tai ikkuna on jätettävä varauloskäynniksi katon romahtamisen varalta.

Ohjeet suosittelevat seinille kestäviä, tilavia hyllyjä, joita voi käyttää myös penkkeinä ja kerrossänkynä. Jokin suojapaikan huone tai kulma on varattava ulosteämpärille.

Virolaisten ohjeissa neuvotaan varaamaan majoitussuojiin työkaluja.

Jos mahdollista, ota käsille jauhesammutin, lapio ja sorkkarauta rakennuksen romahtamisen varalta.

Aatteellisuuttakaan ei unohdeta.

Kansalaisvastarinnan peruskeinojen ja periaatteiden tunteminen tekee meistä vahvoja, ja niiden käyttäminen kukistaa hyökkääjän, liettualainen opas lupaa.

Ole valmis -sovellus muistuttaa, miten tärkeää virolaisille on tuntea historiansa.

Miehitysaikana selviämisen kannalta on tärkeä tuntea vapaustaistelun ja itsenäisyyden saavuttamisen kokemukset ja tarpeen vaatiessa hyödyntää näitä kokemuksia.

Venäjä on pystyttänyt Krimin Simferopoliin patsaan ”Kohteliaan väen monumentti”. Tällä halutaan korostaa, miten ystävällisesti tunnuksettomat valtaajat vuonna 2014 toimivat. © Credit: Alex Nedorez / Alamy Stock Photo

Venäjä on pystyttänyt Krimin Simferopoliin patsaan ”Kohteliaan väen monumentti”. Tällä halutaan korostaa, miten ystävällisesti tunnuksettomat valtaajat vuonna 2014 toimivat. © Credit: Alex Nedorez / Alamy Stock Photo

Lue myös: Sotapuhe lisääntyy ja historia kääntää katseet kohti itää – Arvotutkija Anneli Portman: ”Suomalaisten sotapuhe kietoutuu hyvin usein venäläisvihaan”

sotapuhe, Ukraina

Ukraina valmistautuu Venäjän hyökkäykseen, vaikka yrittääkin vielä vakuutella kansalaisilleen, ettei niin välttämättä tapahdu. Kuva sotilaasta Luhanskin alueelta Ukrainasta 25.1.2022. © AP / LEHTIKUVA / ALEXEI ALEXANDROV

X