Venäjä-fanien perustaman Toimittajaliiton ja mystisen liikemiehen uusi viritys: Ilja Janitskin-kultilla rahastamista, roolipelejä ja kryptovaluuttaa

Virossa asuva suomalaisyrittäjä ja Kremlin propagandaa levittävä Toimittajaliitto yrittävät nyt hyötyä Ilja Janitskinin poismenosta: väittävät Iljan ”testamentanneen” liikkeensä heille ja rakentavat henkilökultin ympärille rahantekokanavaa. 

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Virossa asuva suomalaisyrittäjä ja Kremlin propagandaa levittävä Toimittajaliitto yrittävät nyt hyötyä Ilja Janitskinin poismenosta: väittävät Iljan "testamentanneen" liikkeensä heille ja rakentavat henkilökultin ympärille rahantekokanavaa. 
(Päivitetty: )
Teksti: Petri Jääskeläinen

Helmikuun alussa syöpään menehtyneen Ilja Janitskinin ”aatteellisen perinnön” tavoittelijoista ja hyödyntäjistä alkaa olla tungosta.

Innokkaimpana liikkeellä on Virossa asuva suomalaisyrittäjä, Lohikäärme-nimimerkkiä käyttävä liikemies joka lupaa yhdistää samalle verkkoalustalle Janitskinin poliittiset kannattajat, törkysivusto MV:n nykyiset aktivistit, kryptovaluuttaintoilijat – ja roolipeliharrastajat.

Apuna tämän uuden alustan toteuttamisessa ovat Venäjän etuja vaalivan dosentti Johan Bäckmanin vuonna 2016 perustaman peitejärjestön, virallista Suomen Journalistiliittoa imitoivan ”Toimittajaliiton” vetäjät.

Suomalaisyrittäjä on myös alkanut korostaa omaa rooliaan Janitskinin perustaman MitäVittua-lehden, nykyisen MV-sivuston syntyvaiheissa.

Roolipelimaailman mukanaolo on harkittua, sillä Ilja Janitskinin tiedetään olleen innostunut harrastuksesta. Hän myös oli viimeisinä kuukausinaan aktiivisesti mukana liikemiehen kehittämän verkkoalustan, peliksi naamioidun ”Lohikäärmeen kuningaskunnan” luomisessa.

Seura tutustui verkkoalustaan ja sen taustayhteisön hämmentävään maailmaan.

Tervetuloa Lohikäärmeen kuningaskuntaan – tai kryptovaluuttakauppaan

Vanhoista videopeleistä muistuttavaksi pikselikuvaksi käsitelty linna toivottaa satunnaisen lukijan mukaan ”suureen seikkailuun”. Tosin vierailija ei pääse etenemään kovin pitkälle, vaan muuri nousee pystyyn. Vain rekisteröityneet jäsenet pääsevät sisään seuraavaan vaiheeseen, Kingli-kauppasivustolle.

Uuden roolipelialustan valtias on itsensä Lohikäärmeeksi ristinyt suomalainen kryptovaluuttakauppias. Muhkeaan partaan, ja usein myös lierihattuihin verhoutuvan yrittäjän todellisen varallisuuden määrää ei tiedetä, mutta hän antaa ymmärtää olevansa multimiljonääri.

Joitain vuosia sitten hän lahjoitteli omistamiaan bitcoineja Facebook-kavereilleen sillä perusteella, kuka ehti kommentoimaan hänen päivityksiään ensimmäisenä.

Virossa asuva Lohikäärme on ollut mukana monenlaisissa yrityskuvioissa: käytettyjen koulukirjojen myynnissä, hopeakaupoissa, terveysruokiin sijoittamisessa sekä erilaisissa kryptovaluuttaprojekteissa.

Lohikäärmeen kuningaskuntakaan ei ole aivan tavallinen roolipeli: se paljastuu pian uuden GLI-kryptovaluutan myyntikanavaksi.

© Kuvakaappaus

Foorumikeskusteluiden kautta etenevä peli muistuttaa hyvin paljon liikemiehen aiempaa Crypto Kingdom -peliä, jonka tarkoituksena oli nostaa esimerkiksi kiristysrikollisten suosiman Monero-virtuaalivaluutan tunnettuutta. Nimenkin kuningaskuntaviittaus on samanlainen. BitcoinTalk-foorumilla tätä CK-peliä väitettiin huijaukseksi.

Lohikäärme-liikemiehen tiedetään sijoittaneen varojaan Monero-valuuttaan. Ilja Janitskinin MV-sivusto taas jäi vuonna 2018 kiinni siitä, että se louhi käyttäjiltään näiden tietämättä Moneroa.
Janitskin ja Lohikäärme tekivät vuonna 2016 yhteistyötä myös epäonnistuneessa Kansanmarkka-virtuaalivaluuttahankkeessa, johon yritettiin houkutella eurosta eroon haikailevia ja markan paluuta toivovia sijoittajia.

Roolipelillä tuetaan oman valuutan kehittelyä

Lohikäärmeen kuningaskunnan jäseneksi liittyminen maksaa 1,5 miljoonaa GLI-valuuttaa, nykykurssilla 300 euroa. Mikäli liittyjä haluaa lisäksi miljoona pelin sisäisenä maksuvälineenä toimivaa GLI:tä, hän maksaa liittyessään 500 euroa. Pelaajia kerrotaan olevan tällä hetkellä 193 kappaletta.

Rekisteröidyille käyttäjille tarkoitettu Kingli-sivusto on kauppapaikka, jossa GLI-valuuttaa voidaan ostaa ja myydä. Valuuttaa voi saada myös tekemällä hyviä tekoja, minkä lisäksi sitä voi ostaa Bitcoineilla ja euroilla.

Faneille on luotu myös Dragon Times -verkkolehti, jossa jaetaan osittain muualta lainattua mediasisältöä. Lehdessä on enimmäkseen hengellisyys-, terveys- ja hyvinvointiaiheisia juttuja.

Lohikäärmeen roolipelikään ei pysyttele ainoastaan verkossa. Jäsenet osallistuivat helmikuun alussa live-roolipeliin, jonka keskuspaikka oli Lapland Hotels Bulevardi Helsingissä. Seurueen käytössä oli hotellin 9. kerroksen kattoterassihuone.

Pelissä osallistujat toteuttivat liikemiehen heille antamia tehtäviä ja käskyjä sekä osallistuivat tämän luennoille. Tehtävissä käytiin esimerkiksi hieronnassa, pelattiin pokeria ja kokeiltiin, paljonko alkoholia pystyy juomaan ilman toimintakyvyn heikkenemistä. Hyvin suoriutuneet pelaajat palkittiin.

Foorumin rekisteröintitietojen mukaan kuningaskunnan jäsenten taustat ovat monenkirjavia. Joukossa ovat esimerkiksi eräs Kristallipuolueen jäsen, tamperelainen joogayrittäjä, Toimittajaliiton tili jäsenineen sekä sijoittajia ja ammattikoodaajia. Onpa listalla MV-sivuston nykyinen päätoimittajakin, Itä-Ukrainassa toimiva Venäjä-propagandisti Janus Putkonenkin.

Kuningaskunnan kauppapaikka ja foorumi on rekisteröity erään Suomen Kansa Ensin -puolueen entisen aktiivin yrityksen nimiin.
Alustan muiden sivujen virolaiset rekisteröijät on piilotettu, mutta niistä muutamien IP-osoitteet väittävät sivujen sijaitsevan Venäjällä.

Janitskinin henkilökultti apuna rahankeruussa

Liikemies korostaa, miten kuningaskunnan ”prikaatinkenraaliksi” ylennetty Ilja Janitskin toimi aktiivisesti pelin hyväksi. Janitskin suunnitteli sille lukuisia logoja sekä kutsui jäsenistöä live-tapaamiseen vielä viime syksynä.

Janitskinin kuolema kirvoitti Lohikäärmeeltä useita kommentteja.

”Iljan hautajaisista tehdään kansainvälinen tapahtuma ja hänen ympärilleen rakennetaan henkilökultti”, liikemies mainosti.

© Kuvakaappaus

Kultin rakentaminen aloitettiin jo helmikuussa kuningaskunnan foorumilla, jossa jäsenet toteuttivat osana live-roolipelin tehtävää Janitskinin muistovideon verkkosivuineen.

Liikemies uhoaa luovansa myös uuden poliittisen liikkeen. Nykyiset maahanmuuttovastaiset pikkuryhmät ja uusnatsien järjestöt ovat olleet eliitinvastaiseen suoraan toimintaan liian hajanaisia.

”Valmistautukaa kansalliseen liikekannallepanoon kesällä 2020,” liikemies kirjoittaa.

On epäselvää, onko Janitskinin kannattajia kosiskelevan politiikkapuheen taustalla oikeasti mitään muuta päämäärää kuin varojen kokoamista kryptovaluuttahankkeeseen.

”Toivon, että nämä ihmiset ymmärtävät minut Iljan työn jatkajaksi,” Lohikäärme julistaa foorumillaan. Hän kertoo myös käyneensä Janitskinin luona tämän viimeisinä elinpäivinä.

Lohikäärme kertoo rahoittaneensa koko MV-sivuston, ja lupailee mediayllätyksiä

Liikemiehen ja Ilja Janitskinin todellisesta yhteydestä on ristiriitaista tietoa, eikä Janitskin itse ole enää kommentoimassa tai oikomassa perässähiihtäjiensä väitteitä.

Lohikäärme väittää foorumillaan, että Janitskin itse asiassa työskenteli hänen alaisuudessaan kuningaskunnan ”erikoisjoukoissa.” Hän myös kertoo rahoittaneensa sivustoa jo vuodesta 2014 lähtien, eikä rahoitus ole kuulemma vieläkään katkennut.

MV-sivuston oikeudenkäynnin kuulustelupöytäkirjat paljastavat, että eräs lehdelle valtavan määrän bitcoineja toimittaneista oli ”ulkomailla asuva filantrooppi”, jonka nimi ja kuvaus täsmäävät Lohikäärme-liikemieheen.

Henkilö, joka kuulusteluissa kertoi asiasta, toimii nyt aktiivisesti Lohikäärmeen kuningaskunta-yhteisössä.

Lohikäärmeen mukaan Janitskinin entiset työkaverit ovat kytkeytyneet nyt näihin hänen joukkoihinsa. Kuningaskunnan jäseninä on myös Toimittajaliiton nykyinen johto, joka pyöritti MV-sivustoa Janitskinin jälkeen.

Janitskin itse haukkui MV:n koko silloisen touhun perinpohjin Helsingin Sanomien haastattelussa helmikuussa 2018.

Lohikäärmeen kuningaskunta avasi helmikuun lopussa oman multimedia-alustansa, jonka sisältö koostuu videoista. Näitä sinne on ladannut Toimittajaliiton väki.

Joukko oli lupaillut suuria media-alan julkistuksia vielä helmikuun loppupäiviksi.

© Kuvakaappaus

© Barcelonan kaupunki

Lohikäärme-into tulee Barcelonasta

Yksi Lohikäärme-liikemiehen ja Ilja Janitskinin joukkoa yhdistävä tekijä on lohikäärmepatsaiden täyttämä Barcelonan kaupunki. Janitskinilla oli siellä yritystoimintaa ja hän pakeni virkavaltaa sinne vuonna 2016. Lohikäärme vieraili hänen luonaan kaupungissa.

Kuningaskunnan tapaamisiakin on järjestetty Barcelonassa. Siellä joukko väittää omistavansa 500 neliömetrin kokoisen tukikohdan Passeig de Gràciassa.

Lohikäärme on aiemmin toiminut yhteistyössä pienten äärikonservatiivisten uskonnollisten liikkeiden kanssa. Hän väittää myös omistaneensa aiemmin 1,5 prosenttia uskonnollisesta TV7-kanavasta.

Kuningaskunta-verkkoyhteisö yrittää voimakkaasti vedota herravihaan ja mystisen eliitin kaatamisen tarpeeseen.

Tätä maailmankuvaa tukee liikemiehen monella eri foorumilla jakama QAnon-salaliittoteoria, jota myös MV-sivustolla levitetään.

X