Mänttä-Vilppula-saagan uusin nolo yllätys: Italialainen liikekumppani kehuu bisneksiään Krimillä – uhmaa avoimesti EU:n ja Suomen Venäjä-pakotteita

Mänttä-Vilppulan ilmailupuiston italialaisesta rahoittajasta paljastuu yhä lisää outouksia: mies on pyrkinyt salaisiin liiketoimiin Venäjän miehittämällä Krimillä. Francesco Osanna kiistää epäilyt.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Francesco Osanna kehuu itse FB-sivuillaan, miten hän on päässyt Krimin investointiohjelmaan.

Mänttä-Vilppulan ilmailupuiston italialaisesta rahoittajasta paljastuu yhä lisää outouksia: mies on pyrkinyt salaisiin liiketoimiin Venäjän miehittämällä Krimillä. Francesco Osanna kiistää epäilyt.
(Päivitetty: )
Teksti: Outi Salovaara

Seura on kertonut helmikuussa toistuvasti Mänttä-Vilppulan 250 miljoonan euron ilmailu-yrityspuistohankkeesta Lakeside Airparkista, jonka toteuttajaksi kaupunki on valinnut italialaisen liikemiehen Francesco Osannan ja hänen brittiläiset liikekumppaninsa. (Seuran jutut hankkeen toimijoista voi lukea tästä ja tästä linkistä.)

Kansainvälisen bisnesjoukon erikoisesta taustasta on kertonut myös Yleisradio tässä jutussaan. Samoja ihmisiä on mukana miljoonaluokan matkailu- ja majoitushankkeissa myös Luumäellä ja Kuopion Tahkolla.

Nyt Osannan liiketoimista on paljastunut vielä uusi riski: hänellä on EU:n suorasta kiellosta huolimatta ollut vireillä investointeja Krimin niemimaalla, jonka Venäjä valtasi Ukrainalta keväällä 2014.

Osanna Advisors -yhtiön Facebook-sivuilla on joulukuulta 2015 aiheeseen liittyvä päivitys. Siinä kiitellään, miten yhtiö on onnistunut Mauro Antonini -nimisen yrityslobbarin ansiosta pääsemään Krimin investointiohjelman listoille.

Kyse on Venäjän hallituksen ylläpitämästä listasta, jolla on Krimin jälleenrakennukseen osallistuvia ja alueelle bisneksentekoon haluavia yhtiöitä. Venäjä ei kerro länsikumppaneistaan tarkkoja tietoja, koska se haluaa suojella osallistujia EU:n vastatoimilta.

Osannan yhtiöiden FB-päivityksessä kehutaan Krimin investointiohjelmaan pääsystä. © Kuvakaappaus Facebookista

EU:n määräysten rikkominen heijastuisi liikekumppaneihin myös Suomessa

Seura tavoitti Osannan tämän viikon alussa, mutta hän ei tuolloin suostunut kertomaan, missä vaiheessa hänen yhtiöidensä Krimin-liiketoimet ovat.

Myöhemmin Helsingin Sanomien haastattelussa Francesco Osanna kiisti ehdottomasti toimivansa tai toimineensa koskaan Krimilläkyse oli hänen mukaansa hankkeista jotka eivät koskaan realisoituneet. Haastattelussa Osanna kertoo luopuneensa aikeista, koska EU:n pakotteet olivat tiukentumassa.

EU oli asettanut Krimin investointipakotteet jo vuoden 2014 lopulla. Kun Osanna kertoi aikeistaan vuotta myöhemmin, joulukuussa 2015, hän oli siten valmis toimimaan jo pitkään tiedettyjä EU:n kieltoja vastaan.

Pari päivää juttumme julkaisun jälkeen, sunnuntaina 23.2. Osannan yhtiöstä tuli Seuraan Luigi Orcesen sähköpostiosoitteesta lähetetty suomenkielinen viesti, jossa siteerataan Helsingin Sanomien haastattelua ja kiistetään Osannan yhtiöiden koskaan toimineen Krimillä tai venäläispankkien kanssa. Edelleenkään Francesco Osanna ei halua keskustella itse suoraan Seuran kanssa.

(Koko viesti löytyy tämän jutun lopusta.)

Vaihtoehdot ja selitykset eivät näytä kovin kauniilta Osannan kannalta.

Jos Osannan yhtiöt toimivat Krimillä, se tarkoittaisi että hän on ollut valmis tietoisesti rikkomaan EU:n määräyksiä. Jos bisneksiä siellä ei ole, se taas tarkoittaisi että Osannan yhtiöt liioittelevat julkisuudessa liiketoimintansa laajuutta.

Mahdolliset investoinnit Krimille olisivat poliittisesti äärimmäisen uskaliaita sekä hänen itsensä, mutta myös Osannan yhteistyökumppaneiden kuten Mänttä-Vilppulan kaupungin kannalta.

EU asetti Venäjälle Krimin valtauksen takia talouspakotteita. Ne kieltävät yksiselitteisesti kaikki EU-maiden investoinnit ja sijoitukset Krimille sekä miehitetyllä alueella valmistettujen tuotteiden ostamisen.

”Jos on tietoinen siitä tai jos on perusteltu syy olettaa, että investointi välillisesti hyödyttää Krimin-investointeja, kyseessä on rikosoikeudellisesti rangaistava teko”, sanoo lainsäädäntösihteeri Juho Keinänen ulkoministeriöstä.

Hän korostaa puhuvansa yleisellä tasolla, eikä ota kantaa Mänttä-Vilppulan, Luumäen tai Tahkon hankkeisiin tai niiden viranomaisvalvontaan.

Mutta EU-maissa toimivilla yrityksillä on hänen mukaansa ehdoton velvollisuus osoittaa viranomaisille, etteivät heidän liiketoimensa hyödytä Krim-investointeja edes epäsuorasti.

Suomalaiskuntienkaan rahoilla ei saa pönkittää Krim-bisneksiä – siitä seuraisi rapsuja heti.

Uusfasistituttu auttoi saamaan jalansijaa Venäjältä

Osannan yhtiön FB-päivityksessään lobbausavusta kiittelemä Mauro Antonini on uusfasistisen Casapound-puolueen johtohahmoja Roomassa.

Yrityslobbari ja Casapound-uusfasistiliikkeen tähti Mauro Antonini auttoi Osannan yhtiöitä Venäjälle. © Kuvakaappaus Twitteristä

Hän on italialaisten Venäjä-liikesuhteiden edistämisen lisäksi aktiivinen toimija maan pakolaisvastaisessa liikkeessä.

Keväällä 2019 Antonini sai julkisuutta osallistuttuaan yhtenä Casapound-puolueen keulakuvana suurmielenosoitukseen, jossa yritettiin väkivaltaisesti häiritä ja häätää Rooman köyhässä lähiössä asuvia romaniperheitä. Mielenosoittajat muun muassa huusivat kolmivuotias lapsi sylissään kulkeneelle perheenäidille ”Huora, raiskaan sinut” -huutoja ja uhkasivat polttaa perheen.

Jopa paavi paheksui mielenosoittajien toimintaa.
Medialle puhunut Antonini piti kannattajiensa käyttäytymistä perusteltuina, koska hänen mielestään ”romaneja suositaan muiden italialaisten ohi”.

Myös Francesco Osannalla on aktivistitaustaa kotikaupunkinsa Latinan äärioikeistolaisissa liikkeissä.

Hän ei halunnut vastata kysymyksiimme siitä, toimiiko hän yhä fasistijohtaja Benito Mussolinia ihailevassa järjestössä.
Aiemmin hän on kertonut Seuralle olevansa aktiivisesti mukana yhdessä aborttia vastustavassa konservatiivisessa kansalaisjärjestössä.

Mänttä-Vilppula: Emme kommentoi Krim-yhteyksiä, kaikki on kunnossa

Myös Mänttä-Vilppulan kaupunginjohtaja Markus Auvinen ja ilmailupuistohankkeesta vastaavan kaupungin elinkeinoyhtiön toimitusjohtaja Otto Huttunen kieltäytyivät kommentoimasta yhteistyökumppaninsa Krim-yhteyksiä tai niiden EU:n kautta tuomia lisäriskejä.

He ovat toistaneet Seuralle useaan otteeseen kantansa: Osannan taustat on kaupungissa selvitetty tarkasti, eikä mitään epäselvää ole löytynyt.

Kaupungin – ja muidenkin suomalaiskuntien – hyväntahtoista uskoa ulkomaalaisiin investoijiin on pohdittu mediassa ahkerasti.

(Esimerkiksi tästä linkistä voit lukea Tekniikan Maailman päätoimittajan Reijo Ruokasen tuoreen näkemyksen ilmiön syistä.)

Venäjä haluaa omista syistään tukea Euroopan oikeistopopulisteja

EU:ta vastustavilla Italian oikeistopopulisteilla on runsaasti tiedettyjä Venäjä-kytköksiä.

Italian oikeistopopulistien tunnetuimmalla edustajalla, La Lega -puolueen johtajalla Matteo Salvinilla on läheiset henkilökohtaiset suhteet Kremliin ja presidentti Vladimir Putiniin.

Buzzfeed-uutistoimisto paljasti 2019, kuinka Venäjä oli luvannut kanavoida öljyrahaa La Legan toiminnan tueksi –  ja Putin todennäköisesti odottaa poliittisia vastalahjoja.

Myös Francesco Osannalta löytyy kytköksiä venäläiseen pankkibisnekseen. Seura kertoi aiemmin, että Arabiemiraateissa toimiva, Osannan yhtiökumppaniksi ilmoittautunut Inwex-sijoitusyhtiö on kimpassa venäläisen Neftjanoi Aljans -pankin kanssa. Pankkia on tutkittu Venäjällä viime vuosina suuressa rahanpesu- ja korruptioskandaalissa.

 

Juttua muokattu 22.2. Lisätty ja linkitetty maininta Helsingin Sanomien haastattelusta, jossa Osanna kiistää Krim-yhteytensä.

Juttua muokattu 23.2. kello 11:50. Lisätty Osannan yhtiöiden sähköpostiosoitteesta tullut yhtiön vastine Seuran juttuun. Muokattu väliotsikkoa alkuperäisestä ”Rikkoo tietoisesti EU:n määräyksiä” muotoon ”EU:n määräysten rikkominen”. Lisätty tekstiin maininta EU:n investointipakotteista vuodelta 2014 – jotka olivat jo voimassa kun Osannan yhtiöt joulukuussa 2015 kertoivat pääsystään Krimin investointiohjelmaan. 

Osanna Advisors-yhtiön sähköpostiosoitteesta tullut vastine Seuran juttuun:

Spetttabile
SEURA / OTAVA MEDIA
Latina, 23/FEBRUARY/2020
Oggetto : KORJAUSPYYNTÖ

Seura väittää 20.2. julkaistussa nettijutussaan, että Mänttä-Vilppulan Lakeside Airpark -projektiin liittyvällä italialaisella Francesco Osannalla on ”salaisia liiketoimia Venäjän miehittämällä Krimillä” ja että hänellä on ”EU:n suorasta kiellosta huolimatta vireillä investointeja Krimin niemimaalla, jonka Venäjä valtasi Ukrainalta keväällä 2014.” Väliotsikossa puolestaan väitetään, että ”Rikkoo tietoisesti EU:n määräyksiä – joka heijastuu liikekumppaneihin myös Suomessa”.
Väitteet ovat virheellisiä ja aiheuttavat vahinkoa liiketoiminnalleni.

Meillä ja meidän nykyisillä liikekumppaneillamme ei ole ollut eikä ole liiketoimintaa Krimin niemimaalla. Minä tai yhtiöni eivät ole EU:n listalla, joihin sovelletaan EU:n rajoittavia toimenpiteitä. Emme ole myöskään Yhdysvaltain valtiovarainministeriön ylläpitämässä tietokannassa henkilöistä ja yhteisöistä, jotka rikkovat kansainvälisiä sopimuksia.
Haluan myös korostaa, että meillä ei ole, eikä ole koskaan ollut, mitään suhteita tai yhteistyötä venäläisten pankkien tai instituutioiden kanssa.

Osanna Advicors noudattaa yksiselitteisesti EU:n määräyksiä, eikä se siten voi aiheuttaa määräyksiin liittyviä ongelmia yhteistyökumppaneilleen.

Osanna Francesco
OSANNA ADVISORS SRL
ORCESE LUIGI

 

X