Näin Wiseling-sijoituspyramidi hämäsi suomalaista lakitoimistoa - ”suomalaisjohtajakin” osoittautui nyt venäläiseksi

Suomalaisena esiintyvä, pyramidihuijaukseksi epäilty sijoitusverkosto Wiseling sai rekisteröityä itsensä Suomeen väärillä tiedoilla venäläisen suuryhtiön avustuksella. Myös verkoston ”suomalaisjohtaja” näyttää nyt löytyneen Pietarista.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Näyttävästi sijoituspalveluita mainostanut Wiseling henkilöityi toimitusjohtaja "Matias Lappoon".

Suomalaisena esiintyvä, pyramidihuijaukseksi epäilty sijoitusverkosto Wiseling sai rekisteröityä itsensä Suomeen väärillä tiedoilla venäläisen suuryhtiön avustuksella. Myös verkoston "suomalaisjohtaja" näyttää nyt löytyneen Pietarista.
Teksti:
Petri Jääskeläinen

Sijoituspalveluita tarjoavaa, ilmeisesti tuhansilta ihmisiltä rahaa kerännyttä Wiseling -verkostoa tutkitaan Suomessa parhaillaan epäiltynä ainakin kahdesta identiteettivarkaudesta sekä petoksesta. Wiseling oli ilmoittanut täällä yritysrekistereihin vastuuhenkilöikseen ilmeisen satunnaisesti poimittuja ihmisiä, joilla ei ole mitään tekemistä yhtiön kanssa.

Nettietsivät ovat parhaansa mukaan jäljittäneet Wiselingin omistajia, suomalaisina esiintyvää kaksikkoa Matias Lappoa ja Elias Mattilaa.

BehindMLM-sivuston mukaan Lappo olisi oikeasti pietarilainen Andrei Ovchinnikov. Mies on jo aikoja sitten poistanut omat sosiaalisen median sivunsa, eikä Lappoakaan enää löydy mistään.

BehindMLM-sivusto kertoo Lapon näköisen ihmisen löytyneen venäläisestä sosiaalisesta mediasta – Andrei Ovchinnikovin nimellä. © Kuvakaappaus

”Matias Lapon” julkaisemista Wiselingin esittely- ja mainosvideoista osa oli geopaikannettu Pietarissa sijaitsevassa toimistohotellissa kuvatuiksi. Yhtiön verkkosivujen suomenkieliset käännökset oli Iltalehden mukaan ostettu suomalaiselta lukiolaiselta.

Luotettavana suomalaisyrityksenä esiintynyt Wiseling markkinoi palveluitaan lähinnä ulkomailla kansainvälisille sijoittajille ja rikastumishaluisille ihmisille. Toistaiseksi näyttää siltä, ettei sen rahankeruuasiakkaina ole ollut suomalaisia.

Seura kertoi yrityksestä helmikuun alussa ensimmäisenä suomalaismediana. Tätä ennenkin verkosto oli herättänyt Suomessa huomiota. Finanssivalvonta varoitti Wiselingista jo syksyllä, ja tietokirjailija Petteri Järvinen on päivittänyt aktiivisesti huijauksen käänteitä blogisivuilleen talven aikana.

Suomalainen lakifirma järjesti Wiseling -asioita

Wiseling ilmoitti aikaisemmin suomalaiseksi osoitteekseen asianajotoimisto Wrede & Co:n Helsingissä.

Toimiston johtaja R. Kenneth Wrede kertoi Seuralle, miten yritys päätyi Suomeen heidän kauttaan.

”Sain viime vuoden keväällä toimeksiannon Moskovasta kirjeenvaihtotoimistoltamme G.S.L. Law and Consultingilta perustaa Suomeen yhtiön nimellä Wiseling Oy, jonka toimialana olisi pääasiallisesti lainopillinen ja taloudellinen konsultointi”, Wrede kertoo.

Kyseessä oli tavanomainen tehtävä, jollaisia juristitoimistot tekevät rutiininomaisesti.

Yhtiön perustajaksi merkittiin Helsingissä asuva Lappo. Todisteeksi Wredelle luovutettiin kopio henkilön suomalaisesta henkilökortista ja israelilaisesta passista. Wrede sai myös suomalaisen asunnon sähkölaskun, jonka piti vahvistaa Lapon asuvan täällä.

Hallitukseen lisätystä ”Elias Mattilasta” Wrede taas sai passikopion ja sähkölaskun toisesta osoitteesta – joskin samalta kadulta kuin Lepolla. Seura on tutustunut näihin dokumentteihin.

Identiteettivarkaus onnistui passien avulla

Kaksikon suomalaiset henkilötunnukset paljastuivat keksityiksi, kun Patentti- ja rekisterihallitus huomautti asiasta.

Yrityksen perustamishakemus tuli PRH:sta bumerangina takaisin väärien henkilötunnusten takia.

Wredelle kerrottiin Venäjältä selitykseksi sekaannukselle, että Lapolla ja Mattilalla on kaksoiskansalaisuus.

G.S.L Law ratkaisi pulman nopeasti: se ilmoitti Lappo-Mattilan tilalle vastuuhenkilöiksi kaksi supisuomalaista ihmistä ja lähetti Wredelle kuvat heidän passeistaan.

Todellisuudessa nämä ihmiset eivät edes tienneet nimiensä käytöstä.

Wrede sanoo, ettei hän ole koskaan ollut itse tekemisissä Wiselingin edustajiksi mainittujen henkilöiden kanssa yrityksen perustamisen aikana tai sen jälkeen.

”Toimistoni kautta on postiosoitteen perusteella tullut postia, kuten ilmoituksia verottajalta. Olen toimttanut ne eteenpäin G.S.L. Law:lle. Itse yhtiöön siis en ole koskaan ollut yhteydessä”, hän sanoo.

Wrede kertoo ilmoittaneensa G.S.L:lle, että Finanssivalvonta on kysellyt häneltä Wiselingistä. Hän on myös ilmoittanuut tapahtumista Suomen poliisille.

Wiseling ei ole ensimmäinen kerta, kun moskovalainen G.S.L Law & Consulting esiintyy kummallisissa yhteyksissä. Suursijoittaja Bill Browder on takavuosina kampanjoinut lakifirmaa vastaan, sillä se on Browderin mielestä auttanut perustamaan uusia yrityksiä välittämättä liikaa kansainvälisistä rahanpesusäädöksistä.

Wiseling alkoi murentua äkillisesti

Toistaiseksi ei ole tiedossa, miten Wiselingin taru etenee. Yhtiö hiljeni oudosti helmikuun lopulla, poisti verkkosivuiltaan sisältöä, siivosi sosiaalisen median postauksiaan ja sai verkostoon sijoittaneet ihmiset panikoimaan.

Telegram-pikaviestipalvelun suurimmissa Wiseling-ryhmissä on jopa kymmeniä tuhansia käyttäjiä.

Ennen verkosta katoamistaan Lappona esiintynyt mies hermostui kyselijöille ja korosti yrityksen sivujen menneen vain huoltotauolle.

”Mitä tekemistä Suomen pankilla on kanssamme”, Lappo raivosi kyselijöille, jotka kommentoivat kriittisesti yrityksen aiempaa lupausta aloittaa yhteistyö ”Suomen ja EU:n keskuspankin kanssa”.

Kyseistä pankkia ei ole olemassakaan. Eikä edes keskuspankkimme Suomen Pankki tee yhteistyötä sijoituspyramidien kanssa.

Uusi tuleminen – nyt Britanniasta

Perjantaina 5.3. Wiseling tiedotti uudistuneensa ja siirtäneensä toimintojaan Isoon-Britanniaan. Keskustelufoorumien perusteella osa sijoittajista uskoo yhä verkostoon ja odotttaa nyt jälleen luvattujen tuottojen saapumista.

”Uusi” Wiseling on poistanut sivuiltaan liki kaikki Suomi-maininnat, yhtä blogipostausta lukuunottamatta.

Verkkosivujen yhteystietoihin merkitty puhelinnumerokin johtaa toiseen kryptovaluuttasijoituksia tarjonneeseen yritykseen nimeltään SyncBit.

Britanniassa toimivan yrityksen kotisivun ip-osoite viittaa tällä hetkellä Suomeen, mutta sen todellisesta omistajasta ei ole varmaa tietoa.

On täysin mahdollista, että alkuperäinen Wiseling onnistui pakenemaan sijoittajien rahojen kanssa, ja uudistumisväitteet ovat ajanpeluuta.

X