Onko tämä uusi pyramidihuijaus? Suomalaisena esiintyvä sijoitusyhtiö Wiseling kerää rikastumishaluisten rahoja

Finanssivalvonta varoittaa sijoituspalveluita kauppaavasta Wiseling-verkostoyhtiöstä: sen takaa ei löydy yhtiön ilmoittamia ihmisiä, saati lupia.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Wiseling järjesti asiakastapaamisen Dubaissa 30.tammikuuta.

Finanssivalvonta varoittaa sijoituspalveluita kauppaavasta Wiseling-verkostoyhtiöstä: sen takaa ei löydy yhtiön ilmoittamia ihmisiä, saati lupia.
Teksti:
Petri Jääskeläinen

Dubaissa järjestettiin tammikuun lopussa pukumiesten todistuspuheita ja värikkäitä tanssiesityksiä tarjonnut konferenssi, jonka takana oli rahoituspalveluita tarjoava, suomalaiseksi itseään mainostava Wiseling-yhtiö.

Kyseistä yhtiötä on kuitenkin hyvin vaikea löytää Suomesta. Esimerkiksi BehindMLM-blogi väittää sitä verkostomarkkinointia hyödyntäväksi ponzi-huijaukseksi.

Viime vuonna perustettu yritys lupaa sijoittaa asiakkaidensa varoja Fiat-rahaan, kryptovaluuttaan ja teollisuuteen. Päätarkoituksena lienee kuitenkin saada uusia jäseniä Wiselingin kumppanuusohjelmaan.

Yhtiö tarjoaa erilaisia koulutus- ja sijoituspalveluita, jotka vaativat käytännössä jäsenyyttä Wiselingin verkostossa. © Kuvakaappaus yhtiön sivuilta

Yritys on kertonut tavoittelevansa miljoonaa kumppania vuoden 2021 loppuun mennessä. Sivun laskurin mukaan kumppaneita olisi parhaillaan noin 70 000.

Wiselingin johdossa on kaksi suomalaisina esiintyvää miestä, toimitusjohtaja Matias Lappo ja varapuheenjohtaja Elias Mattila. Yritys kertoo operoivansa liiketoimintaansa Suomesta.

Marraskuussa 2020 Finanssivalvonta varoitti, että samanniminen yhtiö tarjoaa täällä sijoituspalveluita ilman asianmukaisia lupia.

Toimitusjohtaja Matias Lappo on joissain Wiseling-videoissa nimellä Martias Lappo. © Kuvakaappaus YouTubesta

Väitettyjen suomalaisomistajien taustat herättävät ihmetystä

Väitetystä suomalaisuudesta huolimatta yrityksen omistajista löytyy vain minimaalisesti tietoa. Matias Lappo kertoo eräällä videolla olevansa 37-vuotias paljasjalkainen helsinkiläinen, mutta toisaalla hän puhuu suomea huomattavan heikosti.

Joulutervehdysvideollaan Lappo puhuu perinteisen näköisissä suomalaisissa maisemissa.

Lappo väittää, että hänellä on kaksi yliopistotutkintoa lakiopinnoista ja finanssialalta. Hän tosin jättää kertomatta, mistä yliopistosta. Eräällä suomalaisille suunnatulla videolla Lapon englanninkielinen puhe on dubattu suomeksi, mutta hän itse ei vastaa suomenkielisestä ääniraidasta.

Tiedot Laposta jäävät tähän ja yhtiökumppani Elias Mattilasta kerrotaan vielä vähemmän. Kummallakaan ei ole ollut kovin paljon toimintaa sosiaalisessa mediassa tai muuallakaan verkossa ennen vuotta 2020 – ainakaan näillä ilmoitetuilla nimillä.

Hallitusjäseniksi pääsee tietämättään

Kaupparekisterin perusteella Wiselingillä todella on Suomessa samanniminen osakeyhtiö – se, josta Finanssivalvonta varoitti.

Yrityksen hallitustiedoissa ei kuitenkaan mainita Lappoa tai Mattilaa. Hallituksen varajäseneksi kaupparekisteriin ilmoitettu 27-vuotias Melina Bröckl kertoo, ettei hän ole koskaan kuullutkaan Wiselingistä, saati ole yrityksen hallitusjäsen.

Vielä oudommin kävi itäsuomalaiselle Santeri Varikselle.

Hän sai tammikuussa yllättävän puhelun Helsingin poliisilta, joka tavoitteli häntä yrityksen edustajana. Varis kertoo, ettei tiennyt asiasta mitään.

”Soitin Patentti- ja rekisterihallitukseen ja sain tietää, että yrityksen paperiseen perustamislomakkeeseen on merkitty henkilötunnukseni ja väärennetty allekirjoitukseni.”, Varis sanoo.

Nyttemmin Santeri Varis on saanut poistettua tietonsa kaupparekisteristä, mutta hän ihmettelee yhä, mitä kautta tiedot ovat päätyneet juuri Wiselingin haltuun.

Varis kertoo myös, ettei hän tunne muita Wiselingin päätöksentekijöiksi nimettyjä henkilöitä tai toista hallituksen jäsentä.

Yrityksen fyysinen jäljittäminenkin Suomesta osoittautuu hankalaksi.

Mistä Wiseling löytyisi – osoitteetkin keksittyjä?

Verkkosivujensa mukaan Wiseling sijaitsee helsinkiläisessä toimistohotellissa, mutta YTJ:n ilmoituksessa sen postiosoitteeksi on merkitty eräs lakiasiaintoimisto. Karttapalveluiden mukaan yrityksen osoite sijaitsisi lauttasaarelaisessa kerrostalossa.

Toistaiseksi on epäselvää, ovatko suomalaiset käyttäneet Wiselingin palveluita, vaikka yritys suuntaa jonkin verran mainontaansa väitettyyn kotimaahansa.

Suomalaisuutta käytettäneenkin lähinnä herättämään luottamusta ulkomaisissa sijoittajissa.

Seura tutustui useisiin yrityksen ja sen kumppaneiden ylläpitämiin kansainvälisiin keskusteluryhmiin, eikä yhdessäkään niistä vaikuttanut olevan suomalaisjäseniä.

Monet rikastumishaluiset sijoittajat kyselevät foorumeilla, tunteeko kukaan verkostossa mukana olevia suomalaisia. Kysymykset jäivät vaille vastausta, ja ylläpitäjät rauhoittelevat epäilijöitä esittelemällä yhtiön suomalaisia rekisteröintitietoja.

Todisteena esitellään muun muassa suomalaisen osakeyhtiön rekisteröintiä PRH:n tietojärjestelmään. Vaikka yritys on rekisteröity vasta viime vuonna, toimitusjohtaja Lappo väittää yrityksen toimineen vuodesta 2016 lähtien.

Wiseling ilmoittaa sivuillaan yhteydenottoja varten suomalaisen prepaid-puhelinnumeron.

Numero ei ole käytössä, eikä Seura tavoittanut yritystä kommentoimaan Finanssivalvonnan väitteitä ja kertomaan toiminnastaan Suomessa.

X