Taas mennään: Onecoin-verkosto vaihtoi nimeä ja etsii uusia herkkäuskoisia sijoittajia

Suomalaisiakin miljoonasummilla köyhdyttänyt Onecoin vaihtoi nimeä ja etsii nyt uusia herkkäuskoisia sijoittajia. Asiantuntijan arvio verkoston uudesta versiosta on tyly: huijaukselta haisee.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Vanhaa Onecoinia myytiin iskulauseella rahoituksen vallankumouksesta, samoin uutta.

Suomalaisiakin miljoonasummilla köyhdyttänyt Onecoin vaihtoi nimeä ja etsii nyt uusia herkkäuskoisia sijoittajia. Asiantuntijan arvio verkoston uudesta versiosta on tyly: huijaukselta haisee.
(Päivitetty: )
Teksti:
Petri Jääskeläinen

Sijoittajia jo vuosien ajan höynäyttänyt ja huijaukseksi paljastunut Onecoin-verkosto yrittää taas uutta tulemista Suomessa, uudella nimellä ja väitetysti uudella ja ”paremmalla” teknologialla.

Seuran tietojen mukaan viime vuoden lopulla ja kuluvan vuoden alkupuolella Suomessa on järjestetty uuden ”One-raha” -verkoston värväystilaisuuksia, joihin on osallistunut joitain kymmeniä ihmisiä.

Ainakin yhdellä suomalaisella kuntosalilla voi maksaa Onecoinilla.

Lisäksi muutamat suomalaisliikkeet tarjoavat yhä mahdollisuutta maksaa Onecoineilla tiettyjä tuotteita ja palveluita.

Verkostomarkkinoinnin keinoilla leviävässä uudessa Onecoinissa myydään näennäisesti koulutusta, mutta sen todellinen pihvi on keksitty kryptovaluutta, jolla sijoittajille tarjotaan mahdollisuutta äkkirikastumiseen.

Kansainvälisesti Onecoin-vyyhti on monimutkainen huijauskokonaisuus, joka on johtanut useisiin rahanpesuepäilyihin. Suomalaisilta vyyhdissä on viety kymmeniä miljoonia euroja ja muutamat suomalaiset ovat toimineet osana huijauksen yläportaita.

Onecoinin perustajan katoaminen, lukuisat pidätykset ja epäselvyydet eivät kuitenkaan ole pysäyttäneet verkostoa.

Nyt se on vain brändännyt itsensä uudelleen yhtiönimellä ”One Ecosystem” ja jatkaa uusien sijoittajien houkuttelua.

Uusi verkostoyhtiö väittää lohkoketjuaan aidoksi

Eräs keskeinen ongelma väitetysti lohkoketjuteknologiaan perustuvassa Onecoinissa liittyi avoimuuden puutteeseen.

Onecoin-valuuttaa louhinutta lohkoketjua ei ole vuosien aikana julkaistu, eli ketjun olemassaolo on ollut puhdas uskonasia.

Aikoinaan Yleisradion MOT-ohjelma kertoi, ettei näyttöä louhimisesta ollut, vaan järjestelmä pyöri itsekseen sijoittajien rahoilla.

Nyt One Ecosystems väittää tilanteen olevan toisin, ja sanoo lohkoketjunsa olevan aito. Seura sai haltuunsa verkostoyhtiön jäsenilleen jakamia dokumentteja, joissa kuvaillaan ketjua ja verkoston nykyisin käyttämää teknologiaa.

Tekniikan kehittäjiä ja tekijöitä ei kuitenkaan kerrota, ja One Ecosystemsin osoitteeksikin annetaan toimistotalo Sveitsissä.

Dokumenteissa varoitetaan, että esimerkiksi ”median liiallinen kiinnostus” sisältöä kohtaan voisi vaikuttaa järjestelmään negatiivisesti, siksi kaikkea ei voi julkistaa.

Tietokirjailija Petteri Järvinen on selvittänyt Onecoinin käänteitä seitsemän vuoden ajan ja julkaissut siitä myös kirjan. Merkittävä osa Järvisen esittämästä Onecoin-kritiikistä on liittynyt juuri lohkoketjun toimintaan.

Nyt hän tutustui One Ecosystemsin tekniseen materiaaliin ja arvioi Seuralle, onko verkoston lupauksilla katetta.

© Kuvakaappaus

Sijoittajia viedään taas: eroa aiempaan ei ole

Petteri Järvinen arvioi, että julkaistun paperin tarkoituksena on näyttää mahdollisimman uskottavalta. Siksi se sisältää paljon vaikuttavalta näyttäviä teknisiä määrittelyitä.

Hän pitää kummallisena esimerkiksi mainintaa erityisten louhijoiden kouluttamisesta, sillä toisin kuin oikeissa kryptovaluutoissa, Onecoinissa käyttäjät eivät louhineet itse mitään. Eivät tässäkään.

”Teksti näyttää kuvailevan tavanomaisen ERC-20 määrityksen mukaisen tokenin, joka toimii Ethereum-lohkoketjussa. Ilmeisesti kyseessä on kuitenkin One Ecosystemsin oma ketju, joten vaikka lohkoketju nyt olisi todellinen, mitään eroa aiempaan ei ole”, Järvinen sanoo.

Kryptovaluutoissa lohkoketjun käyttämisen ydintä on hajauttaminen käyttäjien kesken. Jos ketju keskitetään vain One Ecosystemsille, koko lohkoketju menettää merkityksensä.

”Lohkoketju ei vaikuta huijaukseen, vaikka teknologia on sama kuin oikealla Ethereumilla. Vasta sitten, jos ketju olisi oikeasti hajautettu ja kolikkoja luotaisiin käyttäjien koneilla, lohkoketjulla olisi merkitystä”, Järvinen sanoo.

One-raha kelpaa lähinnä verkoston omalla kauppapaikalla osamaksuvälineenä. Koulutuksen ostaminen ja lohkoketjun siirtomaksut hoidetaan perinteisemmillä valuutoilla.

Näennäisesti avoin tekniikkaesittely saattaa vedota herkkäuskoisiin, ainakin heihin jotka eivät oikeasti lohkoketjujen ja kryptovaluuttojen mekanismeja tunne.

Mahdollisuus sijoittajien rahojen nopeaan menettämiseen näyttää silti uudessa verkostossa yhtä suurelta kuin vanhassa Onecoinissakin.

X