Nokian muovijätteellä kryptovaluuttaa? Näin OneCoin-konkarien pyörittämä Cloud Horizon -verkosto houkuttaa suomalaisia rikastumaan

Uusi verkostomarkkinoija Cloud Horizon houkuttaa jäseniään rikastumaan muovijätteestä polttoainetta tekevällä yrityksellä, joka aloittaa Nokian kaupungissa ensi vuonna. Taustalla häärii OneCoinin kaltaisista pyramideista tuttuja sarjayrittäjiä.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Cloud Horizon oli pitänyt kesällä 2019 Suomessa isoja yleisötilaisuuksia.

Uusi verkostomarkkinoija Cloud Horizon houkuttaa jäseniään rikastumaan muovijätteestä polttoainetta tekevällä yrityksellä, joka aloittaa Nokian kaupungissa ensi vuonna. Taustalla häärii OneCoinin kaltaisista pyramideista tuttuja sarjayrittäjiä.
(Päivitetty: )
Teksti: Petri Jääskeläinen

Muovijätteet polttoaineeksi ja tienaamaan!

Sosiaalisessa mediassa mainostetaan parhaillaan uutta vallankumouksellista sijoituskohdetta suomalaisille. Markkinoijat lupaavat, että verkostoonsa liittyvät ihmiset helpottavat maailman muoviongelmaa ja samalla vaurastuvat – muun muassa Suomeen Nokian kaupunkiin pian rakennettavan tehtaan avulla.

Lisätietoja luvataan vain yksityisviesteillä. Seura tutustui ”sijoituskohteeseen” syksyn aikana.

Kyseessä on kahden hyvin erilaisen yrityksen yhteistyökuvio. Thaimaalainen energiayhtiö Sepco Industries on lyönyt hynttyyt yhteen Cloud Horizon -nimisen verkostomarkkinointiyrityksen kanssa.

Cloud Horizon rahoittaa Sepcon kehittämiä Polypetron-tuotantolaitoksia, jotka ”muuttavat jätemuovia polttoaineeksi”. Koska tämä bisnes kasvaa koko ajan, verkostoon liittyvät voivat päästä osille Sepcon laitosten maailmalla tuottamista tulevista jättivoitoista.

Yksi tällainen laitos on tulossa Suomeenkin, Nokialle.

Nokialle nouseva Polypetron-tehdas tekee muovijätteestä dieselpolttoainetta. © Otavamedia / kuvakaappaus

Liity Cloud Horizoniin, saat kaupanpäälliseksi vaikka mitä

Mainosvideolla Cloud Horizonin toimitusjohtaja Frank Ricketts korostaa, että jokainen verkostoon liittyvä auttaa epäsuorasti taistelua ilmastokriisiä vastaan.

Verkostoon tulijoille Cloud Horizon tarjoaa jäsenetuna myös melko tuntematonta kryptovaluuttaa Orientum+:aa. Sillekin povataan isoja arvonnousuja tulevaisuudessa.

Eikä tässä vielä kaikki, sillä jäsenille luvataan myös halpoja lomia yli 200 000:ssa lomaosakekohteeessa.

Lomat upeissa maisemissa ympäri maailmaa maksaisivat alle sata euroa viikossa. Nämä ja muut hankinnat tehdään yrityksen kanssa yhteistyötä tekevältä verkkoalustalta.

Eräs verkoston jäsen mainostaa, että 165 euron sijoituksella maapallolta poistuu 165 grammaa muovijätettä. Sijoittaja voi lisäksi yöpyä valitsemassaan hotellissa kahden yön ajan vain aamu- ja iltapalan hinnalla.

Yrityksellä on tietenkin oma teemalaulunsakin. Räppäri Young P.A.:n musiikkivideolla pukumies ojentaa Cloud Horizon -käyntikortin, jolla arjen oravanpyörään turhautunut työläinen muuttuu voimakastahtoiseksi menestyjäksi.

Kryptovaluutta jolla ei ole ulkopuolista arvoa

”Pilvihorisontti”-verkoston myyjäksi ryhtyminen maksaa yrityksen käyttöehtojen mukaan aluksi 95 euroa ja seuraavina vuosina 60 euroa vuodessa. Asiakas voi ostaa erihintaisia paketteja, joista halvin maksaa 165 euroa ja kallein 5000 euroa. Luvattujen etujen määrä kasvaa hinnan mukana.

Pakettien mukana asiakas saa rahakkeita, jotka vaihdetaan kryptovaluutta Orientum+:ksi – jolla ei todellisuudessa vaikuta olevan mitään arvoa yrityksen ulkopuolella.


Silti erään jäsenen kommentin mukaan ”ne helvetinkolikot saat myydä pörssissä ihan euroo vastaan.”

Asiantuntija varoittaa luottamasta vaihtokelpoisuuteen.

”En löydä Orientumia mistään pörssistä, jossa sen arvo määräytyisi kysynnän ja tarjonnan perusteella. Yhtiön itsensä ilmoittama arvo tai kauppapaikka, jossa kolikkoja saa ostaa ja myydä yhtiön ilmoittamalla hinnalla, ei ole minkään arvoinen”, sanoo tietokirjailija Petteri Järvinen.

Järvinen on vuosien ajan perehtynyt kryptovaluuttana mainostettavaan OneCoiniin, jota levitetään verkostomarkkinoinnin keinoilla. Sitä tutkitaan maailmalla parhaillaan pyramidihuijauksena, ja Suomessakin on nostettu syytteitä OneCoinissa toimineita henkilöitä vastaan.

Cloud Horizonin toiminnassa on paljon samanlaisia piirteitä.

Verkosto järjestää tapahtumia, joihin maailmanlaajuisesti kovimmat ”vaikuttajat” saapuvat kertomaan menestyksestään. Vuonna 2019 näitä on ollut ainakin Helsingissä, Vantaalla ja Jyväskylässä. Tilaisuudet suunnataan jäsenille, mutta mukaan haluavat ulkopuoliset voivat päästä mukaan kutsuvieraina.

”Kaikissa verkostohankkeissa on sama idea: muutamat päätekijät rikastuvat myöhemmin tulevien kustannuksella. Lähtemällä tällaiseen mukaan ei voi kuin hävitä, tai yrittää huijata riittävän monta muuta, jotta pääsisi edes omilleen”, Järvinen sanoo.

Verkoston luojilla OneCoin-yhteyksiä

Cloud Horizonin nykyinen toimitusjohtaja Frank Ricketts kuului OneCoinin nimekkäisiin markkinoijiin.

Verkostomarkkinointihuijauksia käsittelevä Behind MLM -sivusto väittää, että Ricketts olisi ollut pystyttämässä OneCoinin rahanpesuverkostoa.

Ricketts katosi OneCoin-hankkeesta jo vuonna 2017. Cloud Horizonin sivut rekisteröitiin seuraavan vuoden lopussa, mutta verkkosivuilla yrityksen kerrotaan aloittaneen toimintansa jo vuonna 2013.

Cloud Horizon on rekisteröity veroparatiisiin Caymansaarille.

Rickettsin lisäksi hankkeen kaksi muuta näkyvää aktiivia ovat Nattchaphan Sornsirenan ja suomalaistaustainen Staffan Libäck. Heistä kumpikin markkinoi aikaisemmin OneCoinia.

Sornsirenan oli myös luomassa hyvin paljon OneCoinia muistuttavaa kryptovaluuttaa Orientumia.

Cloud Horizonin nyt markkinoima valuutta ”Orientum+” on tämän seuraaja.

Orientum-kryptovaluutan parissa taannoin puuhaillut liikemies Jussi Saloranta on nyt energiayhtiö Sepcon kansainvälisen liiketoiminnan kehitysjohtajana. © Otavamedia / kuvakaappaus

Tuttuja Ikaros-miehiä Suomesta?

Luvatun muovinsyöjälaitteiston kehittäneen Sepco Industriesin henkilökunta on sivujen perusteella pääosin thaimaalaista, mutta kansainvälisen liiketoiminnan kehitysjohtajana toimii suomalainen Jussi Saloranta.

Vuonna 2018 hän työskenteli alkuperäisessä Orientumissa ”kiinteistökaupan vanhempana neuvonantajana”.

Saloranta työskentelee myös Thaimaassa vaikuttavan puhelinmyyntiyhtiön Madison-Mayflowerin hallituksen puheenjohtajana.

Yrityksestä löytyy paljon varoituksia sosiaalisessa mediassa: nettikeskustelijat väittävät, ettei sen työntekijöille ole maksettu palkkoja ajallaan.

Cloud Horizonia myy nyt Staffan Libäck, joka tuli tunnetuksi Ikaros Groupin skandaalissa. © Otavamedia / kuvakaappaus

Seuran tietojen perusteella Saloranta on todennäköisesti aiemmin toiminut sijoitusyritys Ikaros Groupissa, jonka kahta johtajaa epäiltiin vuonna 2009 törkeästä petoksesta.
Salorannan lisäksi epäiltynä oli myös tutulta kuulostava hahmo – Staffan Libäck.

Ensimmäisenä tutkitussa tapauksessa tamperelainen mies teki tutkintapyynnön poliisille jäätyään ilman tuottoja 200 000 euron yökerhosijoituksestaan.

Tuolloin Ikaros Groupin päätekijöiden arveltiin jo pakoilevan lain kouraa Thaimaassa – eli energiayhtiö Sepcon kotimaassa.

Ikarosiin uskoneet sijoittajat laittoivat rahansa palmuöljyyn ja erilaisiin rakennushankkeisiin. Kaikkiaan Ikaros Groupiin päätyi yli viisi miljoonaa euroa, ja sijoittajia oli ainakin 250.

Oikeusjutut eivät koskaan päätyneet käräjille asti. Osa tutkinnasta keskeytyi, osa voi olla yhä käynnissä. Pirkanmaan käräjäoikeudessa ei ole lainkaan Ikaros Groupiin liittyviä asiakirjoja, vaikka ensimmäinen tutkinta aloitettiin jo vuosikymmen sitten.

Nokialta löytyi Sepcon tehtaalle tontti

Vuoden 2019 maaliskuussa Sepco Industriesin luona Thaimaassa vieraili suomalaisryhmä, jossa oli diplomaattien lisäksi sekä Business Finlandin että Teknologian tutkimuskeskus VTT:n jäseniä.

Sepcon tiedotteen mukaan kaikki odottivat innolla yhteistyötä heidän kanssaan.
VTT:n energiajärjestelmä-asioista vastaava viestintäpäällikkö Liisa Hertz myöntää vierailun, mutta kiistää, että VTT olisi sopinut Sepcon kanssa mitään.

Lokakuussa thaimaalaisyrityksen tytäryhtiö Sepco Nordic ilmoitti rekisteröineensä yhdessä sijoitusyritys Board Advisor Groupin kanssa uuden toiminimen Suomeen.
Sepco Nokiaan kuuluu yrityksen mukaan eri alojen asiantuntijoita kuten tunnettu jääkiekkovaikuttaja Jukka-Pekka Vuorinen, sijoittajia sekä Sepco Nordicin edustaja.

Ensitöikseen yritys tiedotti rakentavansa Suomen ensimmäisen Polypetron-muovinsyöjälaitteen Nokialle. Yhtiö lupaa, että yhdellä laitteella voidaan muuttaa 20 tonnia muovijätettä 15 000 litraksi pyrolyysiraakaöljyä vuorokaudessa. Tämä voitaisiin jalostaa edelleen dieseliksi.

Nokian kaupunkikehityslautakunta on vuokrannut Sepcon tuotantolaitokselle 0,4 hehtaarin suuruisen tontin.

Tehdas valmistuu Nokian kaupungin ECO3-kiertotalousalueelle vuoden 2020 aikana. Sen on luvattu työllistävän yhdeksän henkeä kolmessa vuorossa.

Kukaan ei oikein tiedä, miten yhtiö päätyi juuri Nokian biotekniikka-alueelle. Alueesta osittain vastaava Nokian kaupungin kehitysyhtiö Verte pysyttelee erossa yhtiöryppäästä.

”Vertellä ei ole mitään sopimuksia tai liiketoimintaa Sepco Nokia Oy tai Sepco Nordic Oy -yritysten kanssa”, sanoo Verten toimitusjohtaja Sakari Ermala.

Helsinki ei uskonut hankkeeseen

Lähes samalta kuulostava Sepco Finland -niminen yritys osallistui vuonna 2018 Helsingin Tukkutorin innovaatiokilpailuun. Yritys ehdotti liikeideaa, jossa muovista valmistetaan dieseliä. Yritys lupasi voivansa tuottaa useita tuhansia litroja polttoainetta.
Sepco Industries tytäryhtiöineen myy tismalleen samaa ideaa.

Kilpailuraati piti ideaa toteuttamiskelvottomana, se sai arvosanaksi puhtaan nollan. Se oli osiossaan koko kilpailun huonoin. Sepco Finland -nimistä yritystä ei ole lisätty yritysrekisteriin.

VTT:n tutkija Anja Oasmaa kertoo, että Euroopassa suurimmat käynnissä olevat vastaavat laitokset voivat käsitellä 20 tonnia jätteitä päivässä. Sepcon mainosmateriaaleissa annettu tuotantolupaus on siis tämän määrän sisällä, mikäli yritys saa kerättyä tarpeeksi muovijätettä.

Tietokirjailija Petteri Järvinen korostaa, ettei hän osaa suoraan teknisesti arvioida, miten paljon Sepcon teollisuushankkeeseen voi luottaa.

Energiayhtiön sivulla esitetty kemiallinen pyrolyysimenetelmä voi toimia ja olla todellinen. Yhteistyö Cloud Horizonin kanssa kuulostaisi uskottavammalta, jos verkostossa kerättäisiin rahaa vain polttoainetuotannon laajentamiseen.

”Kun mukaan yhdistetään kryptovaluuttaa, kauppapaikkaa, paketteja ja edullisia luksuslomia, kuvio alkaa pahasti haiskahtaa. Avainhenkilöinä on OneCoinista tuttuja taustavaikuttajia sekä hämäristä verkostokuvioista tuttuja nimiä, mikä vie lopunkin uskottavuuden asialta”, Järvinen luonnehtii.

Cloud Horizonin markkinoijat Suomessa ja maailmalla hehkuttavat sosiaalisessa mediassa, miten Sepcon uusi laitteisto saapuu kohta Nokialle.

Päivityksissään he vihjaavat, että viisaiden ihmisten kannattaisi sijoittaa siihen juuri nyt.

Verkoston suomalaisjäsenten mukaan Suomessa tällaisia viisaita olisi 40–50, valtaosin Keski-Suomesta.

Lue myös: Suuren talousrikoksen tehnyt Nils Idman tuomittiin 72 rikoksesta: Nämä sisälsivät petoksia, kavalluksia ja väärennöksiä yli kymmenen vuoden ajalta

 

Juttua muokattu 2.12.: korjattu VTT:n Liisa Hertzin titteliksi viestintäpäällikkö.

X