Outo nettisivustojen verkosto jakaa suomalaisille salaliittoteorioita ja kehuu Putinia – mutta kenen laskuun?

Yksi ihminen on tehtaillut nettiin useita suomenkielisiä salaliittosivustoja, jotka jakavat niin Venäjän propagandaa kuin rokote- ja lääkepelotteluakin.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Sivustoilla kerrotaan vaihtoehtoisia totuuksia mm. vaaleista.

Yksi ihminen on tehtaillut nettiin useita suomenkielisiä salaliittosivustoja, jotka jakavat niin Venäjän propagandaa kuin rokote- ja lääkepelotteluakin.
(Päivitetty: )
Teksti: Petri Jääskeläinen, Petri Korhonen

Verkossa pyörii lukuisia suomenkielisiä sivustoja, joita käytetään monenkirjavien salaliittoteorioiden, rokotusvastaisten väitteiden, valeiden sekä suoranaisen valtiollisen propagandan jakamiseen. Sivustot poistuvat välillä verkosta, aktivoituvat säännöllisesti uudelleen ja vaihtavat tekijöitään.

Niminä voi olla hakukoneiden helposti löytämiä .fi -loppuisia osoitejohdannaisia tyyliin valeuutisia, pizzagate, totuusrokotteista, totuussyövästä tai ilmastonmuokkaus. Linkkejä näihin välitetään Facebookin ja Twitterin kautta.

Useimpien sivustojen takana näyttäisi olevan yksi ainoa suomalainen mies – joka jostain syystä haluaa tarjota luomiaan julkaisualustoja monen erilaisen toimijan käyttöön. Niille ovat saaneet tuottaa sisältöä niin EU:sta eroa vaativat, rasistiset yhteisöt kuin Venäjän hallintoa fanittavat suomalaisetkin.

Yleisnimellä ”Jari Virtanen” esiintyvä suomalainen sivustotehtailija on erityisen mieltynyt amerikkalaisten terveys- ja valeuutisväitteiden levittämiseen: lääketehtaat orjuuttavat kansalaisia salaisilla ihmiskokeilla, Bilderberg-seuran talousvaikuttajat ovat liitossa ulkoavaruuden olioiden kanssa, tai Hillary Clinton ja EU:n johtajat ovat pedofiiliringissä keskenään.

Osin syy voi olla käytännöllinen: Donald Trumpin presidenttiyttä tukeneet amerikkalaisen uusoikeiston trollitehtaat suoltavat näistä aiheista koko ajan uutta ilmaista sisältöä. Niillä on helppo täyttää nettipalstoja päivittäin.

Monet teemoista nähtiin jo yhdysvaltalaisessa ”Salaiset kansiot” -televisiosarjassa vuosituhannen vaihteessa. Mutta se mikä osattiin meillä silloin nähdä vitsinä, otetaan nyt Suomenkin pienpuolue- ja aktivistipiireissä täytenä totena.

Suursijoittaja George Soros löydetään meilläkin jokaisen pahantahtoisen hankkeen takaa, ja Finnairin lentokoneista pudotetaan lääketieteellisiä kokeita varten kemikaalivanoja suomalaisten kaupunkien ylle.

Amerikan huuhaa-gurun suomalainen kuvaaja

Yksi ”Virtasen” käynnistämien sivustojen ahkerimmin levittämistä videoista näyttää maisemiltaan suomalaisille aika tutulta. Se on kuvattu Norjan Lapissa, Tenolla vuonna 2017.

”Oli mukavaa vierailla 20 kilometrin päässä Venäjän rajalta. Raportoin Donald Trumpille, ettei Venäjä uhkaa Tenoa,” sanoo videolla esiintyvä yhdysvaltalainen salaliittoprofeetta Robert David Steele.

Tenolla kuvatun haastattelun taltioi kukas muukaan kuin Jari Virtanen, joka tapahtuman aikaan tiedotti olleensa yksi Steelen kutsujista.

Entiseksi CIA-agentiksi itseään väittävä Steele on tehnyt ihmisten pelottelusta ja vihanlietsonnasta tuottavaa liiketoimintaa: hän julkaisee kirjoja, esiintyy maksullisissa seminaareissa ja yleisötilaisuuksissa.

Poliittisesti Steelen viesti on selvä: Donald Trump on viisas valtiomies, jolla on ystävänsä Venäjän presidentin Vladimir Putinin kanssa ainoina ihmisinä maailmassa kyky torjua avaruusolioiden ja Uutta maailmanjärjestystä tavoittelevien vallanpitäjien juonet.

Sama sanoma toistuu Virtasen sivustoilla monessa eri muodossa.

Suomalaissivustoilla EU on paha ja Venäjä hyvä

Virtasen sivustojen verkosto on perustettu pikkuhiljaa jo vuosia sitten, ja kasvatettu vähitellen erikoistumaan eri aiheisiin. Niiden lukijamääristä ei ole vahvistettua tietoa.

Pääsanomana näillä on aina ollut levittää epäluuloa vallitsevia instituutioita ja viranomaisia kohtaan. Faktoilla ei ole väliä, eikä suora valehtelukaan haittaa.

Sivustot pyrkivät reagoimaan mahdollisimman ajankohtaisiin aiheisiin. Silloin kun ihmisillä on suurin tiedontarve jostain nyt tapahtuvasta pelottavasta ilmiöstä, Virtasen sivustot alkavat nousta netin hakukoneiden hakutuloksissa yhä ylemmäs.

Jos joku aihepiiri lakkaa kiinnostamasta suurta yleisöä, siihen keskittynyt sivustokin menee tauolle.

Tällaisten uinumaan pantujen sivustojen joukossa ovat muun muassa Rajat Kiinni -liikkeen nimellä toiminut vanha verkkosivu sekä jo lopetettu, EU:sta eroamista ajanut Fiksit -sivusto.

Poliittisen eliitin pedofiilirinkejä käsittelevä sivusto aktivoitui taas tänä keväänä, kun  poliisi kertoi tutkivansa Suomessa paljastunutta viihdejulkkispiirien huume- ja lapsipornoskandaalia.

Paraikaa toiminnassa olevilla sivustoilla käsitellään innokkaasti muun muassa Ranskan hyviä keltaliivejä, 5G-mobiiliverkkojen terveysvaaroja ja vuoden 2019 eduskuntavaalien väitettyä vaalivilppiä. Venäjä edustaa vakautta ja rauhantahtoisuutta, EU sekä Nato sodanlietsontaa ja pahuutta. Ilmaston lämpenemistä pidetään huijauksena.

Jos sivustot jakaisivatkin vain poliittisia mielipiteitä, ne voisi sivuuttaa naurahduksella. Isompi ongelma ovat sivustojen totuutena levittämät hoito- ja lääkeväitteet, joilla voi pilata terveytensä.

Viestiä ajetaan piilotetun agendan ja runsaan linkkimäärän avulla

Seuran haastattelemat tutkijat uskovat, että sivustotehtailun syynä voi olla motivaatio levittää omia uskomuksiaan tai näkemyksiään laajemmalle. Tekijä voi vilpittömästi uskoa olevansa korkeamman totuuden äärellä.

Tämän uskon levittämiseen käytetään jotain yleisön suosiossa juuri nyt olevaa aihetta, joka ei välttämättä suoraan liity tekijän aatteeseen mitenkään. Rokotusvastaisuuden varjolla voi hyvinkin haukkua EU-poliitikkoja tai kehua Venäjää.

Virtasen luoman sivuverkoston kaltaiset rihmastot yhdistävät useat vastamedialähteet yhdeksi kokonaisuudeksi.

Virtasen omat sivut taas on linkitetty toisiinsa voimakkaasti. Samoilla sivuilla pyörivä lukija pysyy tiiviisti kuplan sisällä, ja hänelle tulee vaikutelma siitä että näennäisesti eri lähteet vahvistavat sivustojen kertomaa.

”Yleisesti ajatellaan, että muilta sivulta tulevien linkkien määrä vaikuttaa sijoittumiseen. Googlen ja monen muun hakukoneen pohjalla on näin toimiva PageRank-algoritmi”, kertoo Helsingin yliopiston tutkija Matti Nelimarkka.

Algoritmi päättelee linkkien suuren määrän tarkoittavan sitä, että sivustoa pitää suositella yhä uudestaan siellä kävijöille, ”tykkäät varmasti tästäkin” -periaatteella.

”Silloin tekijän kannattaa laittaa linkit kaikesta kaikkeen, koska se kasvattaa suositusten määrää.”

Koska hakutuloksiin vaikuttaa myös moni muu tekijä, eikä ole varmaa noudattavatko ne suoraa PageRank-algoritmia, Nelimarkka on varovainen arvioissaan Virtasen sivustojen linkkien merkityksestä.

”Toinen mahdollinen selitys on, että linkkejä käytetään luomaan uskottavuutta. Esimerkiksi journalistien on havaittu käyttävän linkkejä tilanteissa, joissa he hyödyntävät mielestään epävarmaa tietolähdettä tuomaan vakuuttavuutta artikkelilleen. Samalla tavalla tässä verkostossa voi löytää lisää samankaltaisia lähteitä”, Nelimarkka sanoo.

Kuka ja ketkä ovat ”Jari Virtasen” takana?

Sivuverkosto väittää itse, että sivustojen tekijöinä on ”joukko isänmaataan rakastavia suomalaisia”, eikä pelkästään perustajiin tai rekisteröijiin merkitty ”Jari Virtanen”.

Virtasen lisäksi ainakin kaksi FB-tilihahmoa, ”Tomi” ja ”John”, ilmoittavat Facebookissa vastaavansa sivustojen ylläpidosta. Toisella tileistä on sama profiilikuva kuin Virtasella.

Jotain yhteyksistä voi kuitenkin päätellä. Yksi tilihahmoista ilmoittautui vuonna 2013 Alajärvelle suunnitellun Kilvenmaa-yhteisön perustamistalkoisiin.

Kilvenmaa oli Venäjän tukemien kapinallisten hallitsemalla Itä-Ukrainan alueella työskentelevän, nykyisin MV-valeuutismedian päätoimittajana toimivan Janus Putkosen kommuunihanke. Siellä piti elää yhteisöllisesti, vastustaa kapitalismia ja jakaa verkossa luotettavaa tietoa yhteiskunnan salatuista asioista.

Yhteisöhanke hajosi nopeasti riitelyyn ja autoritääriseen johtamiseen. Helsingin Sanomien Kuukausiliite kertoi muistelujutussaan myöhemmin, että osallistujien mielestä kommuunissa lähinnä poltettiin pilveä ja tehtiin valeuutisia Putkosen määräämistä aiheista. Jutun mukaan yhteisö hajosi, kun sen johto karkasi velkojiaan Thaimaahan.

Virtasta ei silti voi varmuudella tunnistaa.

Mystisen nimimerkki ”Jari Virtasen” määritelmään sopiva hahmo esiintyi Trumpin Suomen-vierailun mielenosoituksessa 2018 – mutta nimellä ”Timo”. © kuvakaappaus

Yksi määritelmään sopiva suomalaismies osallistui viime kesänä Putin-henkisen venäläisyhdistuksen Rufin tapahtumaan Helsingissä.
Muun muassa voitonpäivän mielenosoituksia Suomessa järjestävä yhdistys teki kesällä kylttejä presidentti Trumpin vastaanottoa varten.

Miehen kannattelema Finland loves QAnon -lakana sai paljon näkyvyyttä maailman hörhöfoorumeilla, kun QAnon-fanit jakoivat kuvan Trumpin täällä saamasta hyvästä vastaanotosta.

Kuvan ottaja on Janus Putkosen tuttavapiiriin kuuluva, Itä-Ukrainassa Venäjän perustamassa Donetskin mielikuvitustasavallassakin työskennellyt Putin-aktivisti Jarmo Ekman. Hänen mukaansa lakananpitelijä olisi nimeltään Timo.

QAnon-salaliittofanien jakaman kuvan hahmoa väitetään ”Timoksi”. © kuvakaappaus

Paikalta kuvatulla videolla lakanamies puhuu salaliittoguru Robert Steelestä ja mainitsee samalla sivuverkostonsa – vihjaten näin olevansa tuo tavallinen Virtanen.

Seura tavoitti sivustojen ylläpitäjän, mutta hän ei ole vielä vastannut kysymyksiimme.

Juttua on muokattu 6.5. klo 22.23.

Kiihkokansallisen Rajat kiinni -Facebook-ryhmän mukaan samalla nimellä verkossa toiminut sivusto ei ollut heidän virallinen sivunsa.

Janus Putkonen ei tiettävästi oleskele Krimillä vaan Venäjän hallinnon valvomilla Itä-Ukrainan kapinallisalueilla.

X