Huijauskampanja leviää – euron elokuvalippu viekin luottokorttitietosi

Jaa artikkeliLähetä vinkki
Finnkinon nimissä lähetetty SMS-huijaus.
Haluatko leffalipun eurolla? Älä usko. Finnkinon nimissä lähetetyt tekstiviestit ovat tietojenkalasteluhuijaus.

Tekstiviesti kilahtaa kännykässä. Lähettäjänä lukee Finnkino. Tekstiviesti lupaa elokuvaliput yhden euron hintaan, kun vastaa kyselyyn omista elokuvamieltymyksistä.
Kun viestin aukaisee, se menee samaan puhelimen viestiketjuun missä on entisiä, oikeita elokuvalippujen ostojasi. Tekstiviesti näyttää siis selkeästi tulleen Finnkinolta.

Silti se on huijaus.

Tietojenkalasteluhuijaus on rakennettu todella ovelasti. Niin taitavasti, että menin itsekin viikonloppuna lankaan ja aukaisin linkin Finnkinon näköisille sivuille.
Naputtelin luottokorttini numerot euron ostosta varten.
Se tuntui hetken turvalliselta, sillä ruudussa luki sujuvalla suomella ”Turvallinen maksu” ja lisäksi englanniksi ”Verified by Visa”.

Mutta kaikki ei mennytkään hyvin.

Leikkaa pankkikorttisi

Kun luottokorttitiedot on syöttänyt järjestelmään, sivulle tulee esille uusi arvonta. Sivu ei näytä enää yhtään Finnkinon sivulta.

Tässä vaiheessa tajusin astuneeni ansaan. Lähetin viestin Finnkinon asiakaspalveluun, ja kuulin ikävät uutiset.

”Tämä tekstiviestihuijaus on alkanut viime viikonloppuna eli vasta pari päivää sitten. Näistä on tehty meille noin sata ilmoitusta. Voi olla, että huijauksella kerätään yksittäisiä euroja tai isompia maksuja. Neuvomme varotoimenpiteenä kuolettamaan luottokortin”, Finnkinon turvallisuuspäällikkö Henri Kurki sanoo.

Kyseessä on samantyyppinen tietojenkalasteluhuijaus, joita on käytetty jo yli vuoden ajan Finnkinon nimissä lähetetyissä valesähköposteissa.

Näissä tietojenkalasteluissa luottokorteilta veloitettiin 89 euroa kuussa, muka viihdepalvelutilauksesta jota ei ole tietenkään olemassa.

Kortin kuolettaminen ja uuden tilaaminen maksaa noin kymmenen euroa. Lisäksi uutta korttia joutuu odottamaan pankista useita päiviä,

Jos kortilta on ehtinyt mennä rahaa, Finnkino suosittelee tekemään rikosilmoituksen poliisille.

Viestejä tulee yhä

Myös Finnkino on tehnyt identiteettivarkaudesta rikosilmoituksen, mutta huijausviestien lähettelyä ei ole pystytty lopettamaan. Viestien lähettäjätaho on paikannettu  ulkomaille, mutta toistaiseksi poliisi ei ole tehnyt asiasta kansainvälistä virka-apupyyntöä.

Tämä tarkoittaa sitä, että rikos on vähäisyytensä takia ainakin toistaiseksi jätetty selvittämättä, ja ihmisiä vain varoitellaan uudentyyppisistä huijauksista.

”On ikävää, että ihmiset joutuvat tällaisen uhreiksi. Tietojenkalastelua ei huomaa kovin helposti, sillä tekstiviesti on identifioitu näyttämään Finnkinon tekstiviestiltä, vaikka se ei tule meidän puhelimesta. Kannattaa varoa, jos tarjous tuntuu liian hyvältä ollakseen totta”, turvallisuuspäällikkö Henri Kurki sanoo.

X