Ukrainan pahamaineinen Oikea sektori -puolue saa avustuksia sodan varjolla Suomesta – Mihin nämä rahat menevät?

Ukrainan äärioikeistolainen Oikea sektori -puolue on saanut jo vuosia tukea Suomesta. Puolueen toimintaa avustanut suomalaisryhmä kerää nyt humanitääristä apua Ukrainan sotaan - eikä halua kertoa, rahoitetaanko tällä äärioikeiston sotureita.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Oikea sektori on saanut Suomesta tukea 2014-22.

Ukrainan äärioikeistolainen Oikea sektori -puolue on saanut jo vuosia tukea Suomesta. Puolueen toimintaa avustanut suomalaisryhmä kerää nyt humanitääristä apua Ukrainan sotaan - eikä halua kertoa, rahoitetaanko tällä äärioikeiston sotureita.
Teksti:
Petri Jääskeläinen

Humanitääristä apua Venäjän hyökkäyssodan runtelemalle Ukrainalle keräävä Suomen ukrainalaisten yhdistys vaikuttaa ylläpitäneen vuosien ajan yhteyttä Ukrainan Oikea sektori -äärioikeistopuolueeseen.

Vuosien 2014–2022 välisenä aikana suomalaisyhdistyksen yhteydessä toimiva Muurahaiset-ryhmä on kerännyt varoja ja tarvikkeita Oikean sektorin aseellisille vapaaehtoisjoukoille Venäjän miehittämässä Donbassissa.

Samalla Oikean sektorin aktivistit ovat puolestaan myös tehneet yhteistyötä suomalaisten uusnatsien kielletyn Pohjoismaisen vastarintaliikkeen kanssa.

Mikä Oikea sektori on, ja miksi suomalainen vapaaehtoisyhdistys välittää sille varoja?

Oikea sektori hellii äärioikeistolaisia perinteitä: uhkaillut Pride-marssijoitakin

Kiihkokansallisen Oikea sektori -puolueen tausta on vuosien 2013–2014 ukrainalaisten puolisotilaallisten äärioikeistojärjestöjen yhteenliittymässä. Puolue rekisteröitiin vuonna 2014, mutta se ei ole saanut lainkaan merkittävää parlamentaarista valtaa.

Sen alla toimivalla aseellisella siivellä on kuitenkin ollut keskeinen rooli puolustaessaan Donbassin aluetta Venäjän miehitykseltä.

Puolueen aatemaailmaa on luonnehdittu äärioikeistolaiseksi ja uusnatsistiseksi ja se muistuttaa julkisuudessakin usein käsiteltyä Azov-pataljoonaa. Nykyisin Azov toimii osana Ukrainan asevoimia ja sen rivejä on pyritty siistimään pahimmista äärioikeistoaktiiveista.

Oikea sektorikaan ei pidä itseään äärioikeistolaisena vaan ”nationalistisena”. Sen suhtautuminen vähemmistöihin on silti linjassa monien äärioikeistojärjestöjen kanssa.

Oikea sektori on esimerkiksi uhannut hyökätä Kiovan pride-paraatiin vuonna 2015. Kotisivujensa perusteella Oikean sektorin jäsenet myös ovat osoittaneet tukeaan Pohjoismaisen vastarintaliikkeen suomalaisaktivisteille. Sen sivuilla seurattiin tiiviisti PVL:n kieltoon johtaneita tapahtumia.

Oikea sektori on tukenut kiellettyä Pohjoismaista Vastarintaliikettä. © Kuvakaappaus

Venäjä on käyttänyt Oikeaa sektoria ja muita maan äärioikeistoryhmiä propagandassaan oikeuttaakseen ”Ukrainan puhdistamisen natseista”.

Vaikka nämä ryhmät edustavat Ukrainan politiikassa hyvin pientä vähemmistöä, Venäjän valehtelukoneistolle ne ovat taivaan lahja.

Ukrainalaisten yhdistys ei kommentoi, päätyvätkö suomalaiset rahoittamaan äärioikeistoa

Helmikuussa 2022 Suomen ukrainalaisten yhdistys aloitti keräyksen, jossa tietyllä viitenumerolla välitettiin rahaa Oikean sektorin vapaaehtoistaistelijoille.

Muurahaiset-ryhmä mainittiin ukrainalaisten yhdistyksen rahankeräyksessä. © Kuvakaappaus

Päivitykset keräyksen käynnistämisestä poistettiin kuitenkin pian sosiaalisesta mediasta ja yhdistyksen verkkosivuilta. Päivityksessä oli mainittu Muurahaiset-ryhmä.

Suomessa asuvia ukrainalaisia on liittynyt Oikean sektorin aseellisiin joukkoihin taistelemaan Venäjää vastaan.

Yksi Suomessa asuneista vapaaehtoisista taistelijoista kertoo puolueen sivuilla, että Suomen ukrainalaisten yhdistyksen alle perustettiin jo vuonna 2014 Muurahaiset-niminen alaryhmä.

Jutun perusteella nimenomaan tämä Muurahaiset on suorassa yhteistyössä puolueen vapaaehtoistaistelijoiden kanssa. Se on kerännyt ja lähettänyt sekä varoja että tarvikkeita taistelijoille koko olemassaolonsa ajan.

Oikean sektorin tukeminen mainittiin yhdistyksen YouTube-kanavalla. © Kuvakaappaus

Tänä keväänä Suomen ukrainalaisten yhdistys on järjestänyt keräyksiä, joissa se hankkii varoja ja tarpeistoa auttaakseen sotaa pakenevia ukrainalaisia sekä ostaa erilaisia sotatarvikkeita lähettääkseen niitä Ukrainaan.

Olennainen kysymys onkin, onko suomalaisten humanitääriseen avustukseen lahjoitettuja rahoja välitetty myös Oikean sektorin taistelijoille.

Seura tavoitti Suomen ukrainalaisten yhdistyksen edustajan kommentoimaan yhdistyksen yhteydenpitoa Oikeaan sektoriin.

Toista viikkoa kestäneen viestittelyn jälkeen yhdistys lopulta ilmoitti, ettei heillä ole ”resursseja keskittyä aiheeseen”.

Yhdistys jätti kertomatta, mihin Muurahaisille annetut suomalaisrahat päätyvät.

X