Tämän takia Venäjä valehtelee eikä voi puhua totta Ukrainan joukkomurhista – Kansakaan ei uskoisi omien kykenevän raakuuksiin

Venäjän edustajien valehtelu Ukrainassa paljastuneista siviilien joukkomurhista pöyristyttää. Miksi ulkoministeri Sergei Lavrovkin kehtaa väittää Ukrainan murhia lavastetuiksi, vaikka varmasti tietää totuuden?

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Venäläisjoukkojen vetäytymisen jälkeen Ukrainan kylien kaduilla lojuu siviilien ruumiita.

Venäjän edustajien valehtelu Ukrainassa paljastuneista siviilien joukkomurhista pöyristyttää. Miksi ulkoministeri Sergei Lavrovkin kehtaa väittää Ukrainan murhia lavastetuiksi, vaikka varmasti tietää totuuden?
Teksti:
Petri Korhonen

Ukrainan sodan kauheudet pahenevat: taistelujen keskeltä on paljastunut huhtikuun alkupäivistä asti yhä uusia, järkyttäviä sotarikoksia.

Kun venäläisjoukot nyt sekasortoisesti vetäytyivät helmi-maaliskuussa miehittämiltään alueilta, muun muassa Butšan kylästä löytyi satoja surmattuja siviilejä, vanhuksia, naisia ja lapsia.

Monet ruumiit olivat satelliittikuvien perusteella lojuneet kaduilla jo viikkojen ajan, miehityksen keskellä.

Vainajista on löytynyt kidutusten jälkiä. Silminnäkijäkertomusten mukaan ihmisten koteja on ryöstelty, karjaa ja lemmikkieläimiä tapettu summittaisesti, alaikäisiäkin raiskattu.

Virallinen Venäjä ilmoitti ensin kylmästi, että teot ovat “ukrainalaisten provokaatiota”, ja heti perään ristiriitaisesti julisti alueelta tulleiden videoiden ja kuvien olevan väärennettyjä.

Oudoin puolustelijoiden selitys oli, että kaduilta löytyvät ruumiit ovat voineet olla vaikka liikenneonnettomuuksien uhreja.

Venäjän kanta on, että omat joukot poistuivat alueilta suunnitellusti, hyvässä järjestyksessä ja Butšan kyläkin jäi heiltä suurin piirtein uutta vastaavaan kuntoon.

Tätä samaa kiiston ja vaihtoehtoisten salaliittoteorioiden yhdistelmää Venäjä käytti hyvin tuloksin jo vuonna 2014, kun malesialainen matkustajalento MH17 ammuttiin alas Itä-Ukrainan taivaalta Venäjän ohjuksella.

Tuolloinkin Kreml väitti samaan aikaan että koneen pudotti Ukrainan hävittäjä, Ukrainan ampuma BUK-ohjus tai että koneeseen oli asetettu pommi – ja koneessa olevat matkustajat olivat jo valmiiksi pakastettuja vainajia.

Ukrainan tapahtumat ovat varmasti tiedossa – miksi Lavrovkin valitsi seinäkiiston?

Jopa Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov, joka varmasti tietää sotilasraporttienkin perusteella missä maan omat sotilaat ovat olleet ja mitä tehneet, vähätteli murhatietoja ministeriönsä julkaisemalla videolla.

Hän sanoi lännen vain yrittävän lietsoa hysteriaa näillä “keksityillä syytöksillä.”

Lavrovin mukaan väärennettyjen joukkomurhauutisten tarkoituksena on vahingoittaa osapuolten rauhanneuvotteluita, ja Venäjä aikoo jatkaa yhä ”Ukrainan vapauttamista natseista”.

Me länsimaiset ihmiset tuijotamme näitä esiintymisiä epäuskoisina: miten joku voi valehdella noin härskisti rikoksista ihmisyyttä vastaan?

“Lavrovin kommentit tuovat tietenkin mieleen holokaustin kiistäjien väitteet siitä, ettei holokaustia oikeasti tapahtunut, vaan se olisi ollut liittoutuneiden monimutkainen juoni natsi-Saksan mustamaalaamiseksi”, sanoo Tampereen yliopiston dosentti, filosofi Olli-Pekka Moisio.

Hän epäilee, että Lavrovin motiivina palturin puhumiseen ei kuitenkaan ole fasismin kannattamiseen verrattava ideologinen halu, vaan pelkkä reaalipolitiikka.

Todennäköisesti Venäjän koneisto pelkää, että pientenkin omien väärinkäytösten myöntäminen heikentäisi kansalaisten uskoa Ukrainan-operaation oikeutukseen.

Näinhän kävi amerikkalaisille 1960-luvulla Vietnamissakin. Tiedot omien sotilaiden tekemistä raakuuksista lisäsivät sodan vastustusta kansan parissa. Venäjällä kansan mielipiteellä ei ole päättäjiin niin suurta vaikutusta kuin demokraattisissa maissa, mutta sen kanssa ei voi kuitenkaan ottaa riskejä.

Venäjä valehtelee, koska Ukrainan totuuden kertojaa ei välttämättä uskottaisi

Samaa arvelee Helsingin yliopiston venäjänkielen professori Arto Mustajoki: Sergei Lavrov ei olisi tässä tilanteessa voinut kertoa mitään muuta kuin mitä hän kertoi.

“Muunlainen informaatio olisi ollut täysin vastoin sitä systemaattista harhaanjohtavaa narratiivia, mitä venäläisille on syötetty sodan aikana ja oikeastaan jo ennen sitä”, hän sanoo.

Entä jos Sergei Lavrov yllättäisi jossain suorassa TV-lähetyksessä ja kertoisi totuuden sodasta? Todennäköisesti enemmistö kansalaisista tyrmistyisi tai arvelisi ministerin seonneen.

Luultavasti Lavrov kokeneena Kremlin ammattilaisena tietää, että tuollainen irtiotto vaikuttaisi hyvin vähän – paitsi tietenkin henkilökohtaisesti tuomalla hankaluuksia hänelle itselleen.

“Suurin osa venäläisistä ei olisi kuitenkaan uskonut todeksi väitteitä venäläissotilaiden tekemistä raakuuksista. Useilla venäläisillä on vankka käsitys siitä, että he ovat rauhaa rakastava kansa”, sanoo Arto Mustajoki.

Lue myös: Kirjallisuus avaa Venäjän toimintaa – Listasimme tietokirjat: Nämä ovat Venäjän ja Ukrainan suhteen taustoista kiinnostavimmat teokset

X