Esko Valtaoja: Tuoko edistys merkitystä elämään?

”Se, tuovatko menestys ja edistysaskeleet merkitystä kunkin yksilön elämään, on kiinni jostain aivan muusta kuin onnistumisten suuruusluokasta”, Esko Valtaoja kirjoittaa.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Esko Valtaoja on avaruustähtitieteen emeritusprofessori ja tieteen kansantajuistaja, joka on julkaissut useita teoksia.

"Se, tuovatko menestys ja edistysaskeleet merkitystä kunkin yksilön elämään, on kiinni jostain aivan muusta kuin onnistumisten suuruusluokasta", Esko Valtaoja kirjoittaa.
Teksti:
Esko Valtaoja

Kaksi 50 vuotta sitten -uutista alkoi mietityttää aamun lehteä lukiessani. Ensimmäisessä 75-vuotias legenda Paavo Nurmi on katkera:

”Olen elänyt turhaan, en ole saanut aikaan mitään. Tiedotusvälineiden tekemä nimi, jolla ei ole merkitystä.”

Niin kuittaa koko elämänsä mies, jonka urheilusaavutukset hakevat yhä edelleen vertaistaan.

Toinen vuoden 1972 uutinen kertoo, että Suomeen on tilattu harvinainen radioteleskooppi. Sitä käytettäisiin Kirkkonummen Metsähovissa tekokuiden puhelin- ja televisioliikenteeseen, säätieteeseen ja tähtitieteeseen.

Nykyrahassa kolme miljoonaa euroa maksanutta laitetta, lempinimeltään Kurpitsa, alettiin sittemmin käyttää yhä enemmän tähtitieteeseen, ennen kaikkea mustien aukkojen tutkimiseen.

Juutuin pohtimaan, mikä tuo merkitystä ihmisen elämään. Onhan yhden kirjani nimikin Elämän merkityksen jäljillä. (Ei tosin kannata rynnätä ostamaan, ei se vastaus sieltäkään löydy.)

Uskontojen tarjoama kaikille yhteinen elämän merkitys on korvautunut joukolla kunkin ihmisen omia, henkilökohtaisia merkityksiä.

Ja jos ei itse pysty luomaan merkitystä elämälleen, ei sitä kukaan muukaan voi lautasella antaa.

Edelläkävijöinä

Merkitystä ei voi antaa, mutta sen löytämisessä voi auttaa.

Tuo radioteleskooppi auttoi yhä uusia opiskelijoita ja tutkijoita löytämään merkitystä elämälleen. ”Luodaan kerrankin erinomaiset tutkimusmahdollisuudet eikä kuljeta muitten maitten jäljessä kuten tavallisesti”, julisti Kurpitsan isä, professori Martti Tiuri.

Me tartuimme tuohon mahdollisuuteen. Mustien aukkojen ympäristöjen tiiraileminen ja muu tutkimus tuotti satoja tieteellisiä tutkimuksia, joiden turvin opiskelija toisensa jälkeen kasvatti kansainvälistä arvostustaan, väitteli tohtoriksi, ja eteni urallaan.

Saimme kulkea edellä emmekä tieteen jälkijunassa, ja saimme vielä palkkaakin siitä. Ja aina välillä remusimme sydämemme pohjasta legendaarisen pomomme, professori Seppo Urpon, järjestämillä kevätkoulutusristeilyillä tai Metsähovin olympialaisissa.

Tietysti niissäkin aina juhlien loppupuolella tuli jollekulle suru puseroon, mutta enpä muista yhdenkään tutkijan itkeneen elämänsä merkityksettömyyttä.

Tieto ja koulutus, kiinnostus maailmaa kohtaan, ovat hyviä teitä merkitykselliseen elämään. Vähiten koulutetut kärsivät muita useammin merkityksettömyyden tunteesta.

Merkityksen merkitys

Viisikymmentä vuotta myöhemmin Kurpitsa on yhä voimissaan, tarjoaa yhä uutta merkitystä elämälle toisensa jälkeen.

Kuukausi sitten kansainvälinen tutkijaryhmä julkaisi ensimmäisen kuvan oman Linnunratamme keskustassa olevasta jättiläismäisestä mustasta aukosta. Porukassa oli kolme Kurpitsan kasvattia.

Mitä merkitystä on kuvalla mustasta aukosta? Mitä merkitystä on olympiakullalla? Mitä merkitystä on tieteellä, urheilulla, taiteella, maailmalla, elämällä? Vain se, minkä meistä kukin suostuu itse niille antamaan.

Lue kaikki Esko Valtaojan kolumnit tästä!

X