Teksti:
Seura

Suomen Kuvalehti kertoi toukokuun lopussa, että perussuomalaisten maahanmuuttovastaisella puheenjohtajaehdokkaalla Jussi Halla-Aholla on avioton lapsi. Moni piti uutista juoruiluna. Ylen entinen toimitusjohtaja Mikael Jungner ilmoitti somessa olevansa ”surullinen” uutisoinnista. Moni huomautti, että tiedon julkituleminen ei ole lapsen etu. Ehkä näin – tosin juuri kukaanhan ei tiedä, kuka tuo lapsi on, joten vahinkoa ei ainakaan vielä ole tapahtunut. Lapsen äidin nimeä ei ole kerrottu, mikä oikein onkin. Siitäkin muistutettiin, että eihän Halla-aho ole tehnyt mitään laitonta tai edes tavatonta. Onhan poliitikoilla syrjähyppynsä. Miksi media vaahtoaa?

Tätä suhtautumista uutisiin näkee usein. Ajatellaan, että toimittajat ja toimitukset haluavat moralisoida ja tuomita ihmisiä tai tahoja. Että uutisoinnin kriteeri olisi nimenomaan se, että Halla-aho on nyt toiminut liian väärin. Näin ei ole, ja tästä harhaluulosta sikiää ärtymystä. Kun esimerkiksi kerrotaan, että vallanpitäjällä on veroparatiisiyhtiö verojen välttelemiseksi, joku aina muistaa muistuttaa, että veroparatiisiyhtiöthän ovat laillisia. Näin varmasti on. Uutinen se voi silti olla, jos joku välttelee veroja.

Uutisointi on asioiden kertomista. Uutinen on aika usein kokeiluheitto yleisölle, testi siitä, onko vallakkaan tahon toiminta ok vai ei.

Uutinen ei halunnut sanoa, että Jussi Halla-aho on toiminut liian moraalittomasti, mutta se ehkä nosti esiin kysymyksen siitä, onko näin. Arvion tekee yleisö – jokainen lukija mielensä sisällä. Tärkeät asiat kerrotaan, ja moraali on tietysti tärkeä asia. Kaikilla on suhde moraaliin, ja tämä suhde kertoo ihmisestä. Merkittävän poliitikon moraalista selvyyteen pääseminen vaatii joskus sitä, että kerrotaan melko yksityisiäkin asioita.

Jos kaikki uutisen lukeneet ihmiset ovat nyt sitä mieltä, että Halla-ahon kahdeksan vuoden avioliiton ulkopuolinen suhde ja siitä syntynyt lapsi olivat melko lailla ok, sittenhän asian kertomisesta ei ollut mitään haittaa: kukaan ei pahastunut, eikä Halla-ahokaan voinut kärsiä.

Uutinen Halla-ahon viidennestä lapsesta piti mielestäni kertoa. Kyseessä on merkittävä poliitikko, europarlamentaarikko ja yhden Suomen hallituspuolueen keskeisen siiven johtohahmo. Hän pyrkii politiikan raskaaseen sarjaan, puolueen puheenjohtajaksi, ja hänellä on siihen jonkinlaiset mahdollisuudetkin. Tässä asemassa olevasta henkilöstä tarvitaan tietoa. Vähimmillään median on pidettävä huoli siitä, että kaikki tuon tason poliitikkoa koskeva julkinen tieto on totta.

Halla-aho on aiemmin toistuvasti tuonut esiin, että hänellä on neljä lasta. Väärä tieto oli syytä oikaista, ja kiihkoton uutinen teki sen hyvin.

X