Kummola ulos

Olen lätkäfani. Kun Suomi voitti maailmanmestaruuden 1995, kiipesin hämeenlinnalaisen irkkupubin pöydälle huutamaan. 2011-mestaruuskeväänä huusin olohuoneessani.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Olen lätkäfani. Kun Suomi voitti maailmanmestaruuden 1995, kiipesin hämeenlinnalaisen irkkupubin pöydälle huutamaan. 2011-mestaruuskeväänä huusin olohuoneessani.
Teksti:
Juha Kauppinen

Siksi voi pitää melkoisena suorituksena, että Suomen Jääkiekkoliitto (=Kalervo Kummola) ja Kansainvälinen jääkiekkoliitto (=Kalervo Kummola) ovat onnistuneet kitkemään tämän lätkäinnon minusta: tämän kevään Valko-Venäjän MM-kisoja en ole katsonut edes yhtä täyttä erää.

On mennyt maku Kummolaan.

Suomalaisten suhde sananvapauteen on tavallista vankempi. Me vain emme huomaa sitä, koska sananvapaus on meille itsestäänselvyys.

Vuosittain julkaistaan lista sananvapauden tilasta eri maissa. Listalla on 180 maata. Suomi on ykkönen: meillä saa kertoa asioita, jos ne ovat totta tai jos on perusteltu syy olettaa, että ne ovat totta.

Meillä saa kertoa mielipiteitä vaikutusvaltaisista ihmisistä julkisesti, kunhan ei syyllisty herjaukseen.

Valko-Venäjä on mainitun listan sijalla 157. Siellä näitä oikeuksia ei ole. Valko-Venäjällä ei ole sananvapautta. Siellä vangitaan ihmisiä, jos nämä uskaltavat olla eri mieltä vallanpitäjien kanssa julkisesti.

Tällaiselle maalle ei saisi antaa tilaisuutta paistatella positiivisessa julkisuudessa. Tällaiselle maalle pitäisi sanoa: saatte lätkäkisat, mutta vasta kun teillä on sananvapaus ja edes jotain, mitä voi kutsua ihmisoikeuksiksi.

Kummola olisi voinut nämä asiat sanoa Kansainvälisen jääkiekkoliiton varapuheenjohtajana. Mutta hän ei sanonut, vaan valitsi toisin.

Vielä 2011 Kalervo Kummola lupasi

Suomen Kuvalehdessä, että Valko-Venäjän kisat otetaan uuteen harkintaan, jos opposition vainoaminen ei lopu. Sittemmin hän on sanonut, että ei niitä nyt enää voi perua.

Olen koettanut miettiä, mihin vertaisin tällaista selkärangattomuutta, mutta en ole keksinyt mitään, mikä ei täyttäisi herjauksen tunnusmerkistöä.

Myös kotimaan Jääkiekkoliiton Kummola on saanut ryhdistäytymään sananvapauden polkemisessa. Hän ja liitto yrittävät estää Kummolasta kertovan kirjan julkaisun – vaikka he eivät julkisuudessa olleiden tietojen mukaan ole lukeneet kirjaa, eivätkä tiedä, onko siellä esimerkiksi virheitä.

Tämä on sananvapautta nakertavaa puuhastelua, joka tulee päättymään huonosti. Jos liitto ja Kummola jostain syystä onnistuisivat kirjan julkaisun estämisessä, mitä ei Suomessa voi tapahtua, se aiheuttaisi mittaamattoman vakavan särön sananvapaudelle ja sitä kautta koko demokratiallemme.

Ottaisimme aimo harppauksen Valko-Venäjän suuntaan.

Onneksi meillä vielä on sananvapaus. Onneksi saan rauhassa sanoa: minusta Kalervo Kummola pitäisi erottaa kaikista päättävistä tehtävistä, joihin hänet on valittu. Tilalle tarvitaan ihmisiä, jotka ymmärtävät, mitä demokratia on ja kuinka tärkeätä se on meidän jokapäiväiselle elämällemme.

X