Koikkalainen: Puhemies Maria Lohela lähtee, sopeutumiseläkkeet juoksevat

Jaa kaverilleTilaa Seura
Maria Lohelan jäljellä oleva puhemiesaika ei enää riitä korjaamaan suurta epäkohtaa, kansalaisten oikeustajua koettelevaa kansanedustajien sopeutumiseläkettä.

Kyllä piristi. Edes yksi keskitalven päivä oli auringonpaisteinen. Koikkalaisen hyvin kansoitettu lintulautakin tuntui olevan sitä ennen päivätolkulla lähes tyhjä. Oli niin märkää ja pimeää, ettei tinteille ja muille siivekkäille maistunut auringonkukansiemen sen paremmin kuin pähkinäkään.

Toisin oli sunnuntain pirteässä pakkasessa. Kuhina kävi, kun valoa riitti.

Rapakon takana on kohistu Michael Wolffin Donald Trump -kirjasta. Koska siitä on jo kirjoitettu kaikki, Koikkalainen ei asiaan sen kummemmin puutu.

Yksi lainaus kirjoittajan kertomasta jäi kuitenkin mieleen. Wolffin mukaan lähipiiri on kuvannut presidentti Donald Trumpia lapseksi. ”Se tarkoittaa, että hänet täytyy pitää koko ajan tyytyväisenä. Kaikki pyörii hänen ympärillään.”

Tämä on tietysti vain yksi lainaus. Ympäristöstään irrotettu yksityiskohta. Aika paljon yksityiskohdat kuitenkin paljastavat myös suuremmista kokonaisuuksista.

Mitä Valkoisessa talossa tapahtuu? Mitä tapahtuu Kremlissä? Millaisia ihmisiä niissä tallustelee?

Monissa asioissa helpottaa kummasti, että ei yksinkertaisesti tiedä. On ehkä parempi, että meillä ei esimerkiksi ole todellista ja tarkkaa kuvaa USA:n ja Venäjän ylimmästä johdosta ja sen arkipäivästä, teoista, toimista, ajattelusta tai siitä, mihin heidän ratkaisunsa pohjimmaltaan perustuvat.

Hyvä, ettemme tiedä. Kun tietää, nukkuu huonosti. Huonosti nukkunut ihminen on äreä.

Lintulaudalla on vilkasta, mutta talitiaisen odotettua kevätlaulua ei vielä ole kuulunut. Valo kuitenkin herätti jo toivon keväästä ja kesästä. Viime kesähän meni harakoille: sitä ei kunnolla edes tullut. Talvi taas on ollut kuin huono kesä, kaljamoineen kaikkineen.

Ehkä nyt. Ehkä viimeinkin tärppää.

Täydestä tuntemattomuudesta tasavallan hierarkian huipulle noussut eduskunnan puhemies Maria Lohela siirtyy pian takaisin takariviin. Seuraajasta ei ole tietoa, mutta huhut kertovat, että ratkaisun teko ei ole helppoa kokoomuksen puheenjohtajalle, valtiovarainministeri Petteri Orpolle.

Puhemiehen paikka on loistohomma. Ei mikään pääministerin paskaduuni. Hyvä palkka, hyvät edut, arvostettu asema ja työ ristiriidatonta mekaanista työskentelyä, koska puhemiehen edellytetään pysyvän tiukan päivänpolitiikan ulkopuolella.

Maria Lohela katoaa siniseen hämärään

Tunkua on. Puhemiehen postia kyttäävät muun muassa Orpon läheinen tukija, eduskunnan suurta valiokuntaa johtava Anne-Mari Virolainen, Suomen historian pitkäaikaisin kansanedustaja Ilkka Kanerva, sisäministeri Paula Risikko ja eduskunnan nykyinen toinen varapuhemies Arto Satonen.

Ehdokkaista kahdella, Virolaisella ja Kanervalla, on yksi huono puoli, Varsinais-Suomen vaalipiiri. Haitta on maantieteellinen. Turkulaisia on liikaa huippupaikoilla. Virolainen on nainen ja suhteellisen tuore ja kulumaton kasvo, Kanervalla taas on laarissaan lihava ja sitkeä rotta, tekstiviestimenneisyys. Tekstiviestittely kyseenalaisti hänen arvostelukykynsä ja kaatoi ulkoministeriuran.

Maria Lohela katoaa siniseen hämärään. Jäljellä oleva puhemiesaika ei enää riitä korjaamaan suurta epäkohtaa, kansalaisten oikeustajua koettelevaa kansanedustajien sopeutumiseläkettä. Lohela on pitänyt asiaa näkyvästi esillä jo viime vuoden kesästä saakka.

Konkreettiset tulokset puuttuvat. Muhkeat eläke-edut jatkuvat. Eduskunnan takarivistäkin voi onneksi vaikuttaa.

Lue myös: 

Virosta ostettu olut on liian kallista virolaisille

Mitä oli elämä ennen etkoja ja applikaatioita?

X