Tyylituomari Sami Sykkö: Katri Helena – isoäidin uudet kuteet

Tyylituomari Sami Sykkö ruotii tällä kertaa Suomi-iskelmän ikonin Katri Helenan tyyliä.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Sami Sykkö löysi Katri Helenan tyylistä sekä huteja että osumia. Kuva: Pekka Nieminen/Skoy

Tyylituomari Sami Sykkö ruotii tällä kertaa Suomi-iskelmän ikonin Katri Helenan tyyliä.
Teksti:
Sami Sykkö

”Hei, olen Katri Helena”, sanoi Katri Helena ja ojensi kätensä. Hän oli tullut laulamaan viikoksi Linnanmäen Peacock-teatteriin.

Olin 14-vuotias ja ensi kertaa kesätöissä näyttämöpoikana. Sinä kesänä olin tavannut monta suomalaista viihdemaailman tähteä, mutta kukaan muu ei ollut tullut esittelemään itseään. Katri Helena oli ja on toista maata: diiva kohtuuden rajoissa. Kansa rakastaa laulajaansa, ja laulaja antaa kansalle sitä, mitä se rakastaa. Varmaankin siksi Katri Helena pukeutuu kuin kuka tahansa suomalainen nainen, hiukan vaatimattomasti mutta tilaisuuteen sopivasti.

Tyylin ydin on ollut tämä: Tähden eleganssia on voinut ihailla, mutta sitä ei ole tarvinnut kadehtia. Television ääressä tai konserttisalissa istuvilla naisilla on voinut olla ihan samanlainen tyyli, ja tukka. Katri Helena ei ole ollut tavoittamaton millään mittarilla – loistava strategia, jolla on myyty jo yli puolitoista miljoonaa levyä. Ja tällä tyylillä on voinut myös jatkaa pitkään: tänä vuonna laulaja viettää 50-vuotistaiteilijajuhliaan.

Katri Helena on joskus vitsaillut, ettei enää suostu samaan valokuvaan koivun kanssa. Se kuva on otettu niin monta kertaa.

Mutta mikä ihme tuo on, kun laulajan värit sopivat täydellisesti juhannuskoivun kaveriksi: tukka on kuin poutapilvi ja silmämeikki sininen kuin järven pinta keskikesällä.

Vaatteetkin ovat tuosta samasta maisemasta. Katri Helenan värikartassa on hiekan ja sinisen sävyjä, höysteenä luonnonvalkoista.

Harva taiteilija on tiennyt jo uransa alkupuolella yhtä tarkkaan, mikä hänelle sopii. Toisaalta liikkumatilaakaan ei sitten ole juuri jäänyt. Katri Helenan kuvaan eivät kuulu esimerkiksi syntinen musta, seksikkyys tai viettelevyys. Tai eivät ole kuuluneet.

Muutama vuosi sitten laulaja pisti päälle uuden vaihteen: hänen ylleen alkoi ilmestyä erittäin lyhyitä hameita ja mikrosortseja, liian pitkävartisia saappaita, ja jopa hiukan hassuja futuristisia asuja. Yhtäkin tuubimaista hopeanväristä kiertuemekkoa taidettiin kutsua uuniperunaksi vai oliko se folioksi?

Viime aikoina yllä on ollut pillifarkkua ja niittitakkia – yritystä ja ylilyöntejä, huteja ja osumia.
Muutos alkoi jo ennen kuin kainaloon ilmestyi uusi nuori ”kalakaveri”, Tommi Liimatainen.

Äänen lisäksi Katri Helenan imagoon on tullut säröä ja säpinää. Aivan kuin tämä 67-vuotias isoäiti eläisi uutta nuoruutta, kun rouvamaiset pystykauluksetkin ovat jääneet sivuun.

***

Hyvä! Katri Helena on taas vauhdissa, ja se antaa toivoa hänen ikätovereilleenkin: ei eläkeikäisen tarvitse jäähdytellä, vaan hän voi – jos sattuu huvittamaan – revitellä.

Samaan aikaan Katri Helena on osannut pitää kiinni linjastaan. Monen muun viihdetähden tyyli karkaa jossain vaiheessa omille teilleen ja kosketus muotiin tai tavallisten ihmisten pukeutumiseen katoaa. Katri Helena sen sijaan käyttää lavan ulkopuolella toppaliivejä ja poolopaitoja, joihin voisi pukeutua kuka tahansa nuorekas vanhempi rouva.

Toppavaatteissakin Katri Helena on toki aina hyvin huoliteltu. Meikki ja tukka ovat kunnossa, ja hän näyttää säteilevältä ja kansainväliseltä. Voisi lyödä vetoa, että kävelisipä Katri Helena hienoimpaan hotelliin missä tahansa maailman metropolissa, hän saisi heti parasta palvelua. Vaikkei henkilökunnalla olisi aavistustakaan siitä, että hän on tähti täällä meillä päin.

***

Katri Helena pystyy vääntämään niin nuorisovaatteista kuin rokkibiiseistä uskottavia, koskettavia ja omiaan, kuten Vain elämää -televisio-ohjelma osoitti. Vaikka Katri Helena pisti televisiossa ylleen esimerkiksi ihan kummallisen farkkutakin, jonka kaulusta ja etumusta kiersi helmien nauha, sekin näytti ihmeellisen hyvältä – ja Katri Helenalta.

[nggallery id=49]

X