Tyylituomari Sami Sykkö pääsi irti: Ministeri osaa meikata

Sami Sykkö on muotikommentaattori, jonka sydämen eleganssi saa sykkimään. Tässä blogissa hän tuulettaa tunnettujen ihmisten vaatekaappeja. Tasavallan huipulta se alkaa.

Jaa artikkeliLähetä vinkki
Sami Sykkö on muotikommentaattori, jonka sydämen eleganssi saa sykkimään. Tässä blogissa hän tuulettaa tunnettujen ihmisten vaatekaappeja. Tasavallan huipulta se alkaa.
Teksti:
Sami Sykkö

Mahtaako Jutta Urpilainen päästä koskaan eroon verkkosukkahousuista? Kun hänestä hakee kuvia internetistä, ensimmäiseksi pomppaavat esiinpinkki mekko ja verkkosukat. Muistattehan sen asun, jossa Urpilainen vietteli äänestäjiä Iltalehden aukeamalla neljä vuotta sitten?

Kuvista syntyi sukkahousu-gate, arviolta 40 denierin paksuinen skandaali, joka kertoo siitä, miten monimutkaista naispuolisen poliitikon pukeutuminen on.

Juuri vähän aiemmin Urpilaista oli arvosteltu jäykäksi ja hänen imagoonsa oli kaivattu rentoutta. Kun hän päätti repäistä uudenvuoden kunniaksi, sukkahousujen silmukat olivat joillekin suomalaisille – varmaankin lähinnä omalle puolueelle – liian suuria. Esimerkiksi entinen kansanedustaja Arja Alho halusi välttämättä esiintyä pukeutumisenkin asiantuntijana ja ilmoitti, että asu sopi paremmin kristallilamppujen kuin politiikan maailmaan.

* * *

Neljä vuotta myöhemmin Jutta Urpilaisesta, Sdp:n puheenjohtajasta, on tullut valtionvarainministeri ja yksi Suomen kuvatuimmista naisista. Nykyisen elämänsä lähes jokaisena päivänä hänen pitäisi olla kuvauskunnossa. Ja hän myös on.

Ministeri on aina huoliteltu ja edustava, vaikka häntä tsuumaisi millä linssillä. Itse tehdyt kiharat ovat kunnossa ja ne pysyvät paikoillaan. Nuttura ja reipas poninhäntä tuovat vaihtelua. Meikki on moitteeton, ja tyylikkään sävyiset luomivärit kohdillaan. Ministerinuransa alussa hän palkkasikin yhden Suomen parhaista meikkaajista opettamaan itselleen mekin tekoa – entisenä luokanopettajana hän varmaankin uskoo koulutukseen ja harjoitteluun.

Stylistillekin on kuulemma ollut töitä, mutta olisi lisääkin. Pitkänä ja upeana naisena Urpilainen on selkeä ja väliin näyttäväkin pukeutuja, mutta useimmiten hiukan tätimäinen. Jakut eivät aina istu ihan oikeista paikoista ja kaunis vyötärö piilotetaan turhaan.

Urpilaisella on upeat mittasuhteet, mutta hän ei yritä mitenkään keventää olemustaan vaatteilla. Ehkä ministeri ajattelee, että se lisää painoa myös hänen puhumalleen asialle.

Sellainen tyyli saattaa jonkun mielestä sopia ministerille ja puoluejohtajalle, jonka pitää olemuksellaan viestiä asiallisuutta. Mutta eivät tyylikkyys ja uskottavuus ole vastakohtia.

Korutkin näyttävät tuottavan haasteita. Voisiko esimerkiksi professori Björn Weckström antaa sillä saralla muutaman oppitunnin? Korusuunnittelija ja kuvanveistäjä tuntee ihmiskehon muodot ja korunkäytön salat, ja lisäksi hän tiettävästi osaa antaa arvoa naiskauneudelle.

Suomalainen korumuotoilu oikein huutaa päästä Urpilaisen korviin ja kaulalle siellä nykyisin roikkuvan vaatimattoman ristin seuraksi tai paikalle. Samalla hoituisi vienninedistäminenkin.

Vaatteissa ministeri suosii kirkkaita perusvärejä tai tylsää harmaata, vaikka hänen asemaansa, silmiinsä ja ihoonsa sopisivat hienostuneemmatkin värit. Kuvitelkaa silmienne eteen Euroopan sydämessä lausuntoja jakava Urpilainen, jolla olisi yllään huippulaadukkaita materiaaleja ja kauniita murrettuja sävyjä. Toki hyvin toimii myös oman puolueen vahva punainen. Se erottaa Urpilaisen mistä tahansa taustasta.

Tyyliä kannattasi vielä hioa, sillä raamit ovat kunnossa. Missä muualla maailmassa on Urpilaisen näköisiä valtiovarainministereitä! Tylsien ikäukkojen rinnalla nuori Urpilainen loistaa kuin pohjoisen pallonpuoliskon kuumin jääkuningatar.

Ehkäpä kylmänkaunista imagoa kannattaisi entisestään korostaa? Eivät uskaltaisi veloissaan vellovat Etelä-Euroopan ministerit panna rahaneuvotteluissa senkään verran vastaan.

[nggallery id=6]

X