Tyylituomari: Bettina Sågbom – Tukholmassa karisi maalaisuus

Joku oli saanut ajatuksen. Kiikutetaan suomenruotsalainen televisiotähti Bettina Sågbom Tukholmaan, vuokrataan vanhasta kaupungista kattoasunto ja kuvataan, kun Bettina haastattelee ihmisiä. Punaisena lankana oli vieraiden side Suomeen – heikompi tai vahvempi.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Aika Tukholmassa on jättänyt Bettina Sågbomiin jälkiä, koska hän pukeutuu Pasilassakin nyt tyylikkäämmin. Kuva: Ari Heinonen/Kuvaryhmä/SKOY.

Joku oli saanut ajatuksen. Kiikutetaan suomenruotsalainen televisiotähti Bettina Sågbom Tukholmaan, vuokrataan vanhasta kaupungista kattoasunto ja kuvataan, kun Bettina haastattelee ihmisiä. Punaisena lankana oli vieraiden side Suomeen – heikompi tai vahvempi.
Teksti:
Sami Sykkö

Kun ohjelma alkoi syksyllä 2011, ja ensimmäinen haastateltava saapui Bettinan kuvausasuntoon, kävi heti kättelyssä ilmi, mitä uutta sarja toi juontajan vuosikausia kestäneeseen talk show -uraan.

Tyylin.

Pukeutuminen oli niin olennainen osa juonta, että se oli jopa osa käsikirjoitusta. Bettinan tervehtiessä vierasta häntä itseään vielä puettiin ja kammattiin, minkä kamerat tallensivat.

Tukholma kuorrutti ohjelmaa uudenlaisella loistolla ja kiiltävällä pinnalla. Stailisti oli ilmeisesti päättänyt kumittaa juontajasta pois periferian ja maalaismaisen suomalaisuuden, mikä tarkoitti vahvempaa meikkiä ja viimeistellympiä kampauksia mutta myös kansainvälisempiä ja hauskempia puvustuksia.

Bettina itse vaikutti asuissaan ja korkeissa muotikoroissaan ajoittain vähäsen vaivaantuneelta, mutta katsoja nautti: harvoin on mahdollisuus nähdä tutun tv-kasvon uudet kasvot.

* * *

Tällä kaudella Bettina on palannut kotimaahan, tuttuun studioon Pasilaan. Mutta jälleen hän on keksinyt uutta. Nyt Bettina on kutsunut studioonsa myös suomenkielisiä vieraita.

Vaikka hän vaikuttaa hetkittäin purjehtivan suomeksi hitusen vierailla vesillä, niin hyvinhän se on sujunut, kuten nyt asiat yleensä tapaavat mennä Strömsössä.

Bettina on myös siitä erikoinen toimittaja, että hän voi kysyä vierailtaan suoraan melkein mitä tahansa ilman, että kenenkään tarvitsee vaivaantua – vieraan tai katsojan. Hän on kuin hyväntahtoinen naapurin rouva, jota kiinnostavat muiden asiat, ja jolle niistä myös mielellään kertoo.

* * *

Ja nyt naapurin rouva pukeutuu Pasilassakin entistä kiinnostavammin – aika Tukholmassa on selvästi jättänyt jälkiä. Yleisradion ohjelmien stailaus kulkee ylipäätään hyvään suuntaan, sillä uutisankkurit näyttävät entistä tyylikkäämmiltä, ja esimerkiksi Uuden Musiikin Kilpailu oli visuaalisesti komea. Hyvä, että Ylellä uskalletaan vihdoin ajatella, ettei ruutukasvojen tyylikkyys vähennä heidän uskottavuuttaan.

Bettinan tv-pukeutumisen ydin näyttäisivät olevan vahvan väriset jakut ja housupuvut. Niihin yhdistellään kukkakuosia ja leveää punttia.

Vaikka studio on tasapaksusti valaistu, juontaja näyttää silti hyvältä. Bettinaa onkin helppo pukea, sillä hän sattuu olemaan sitä suomenruotsalaista rotua, jonka geeneihin on kulkeutunut aikoinaan Ruotsin puolelta pitkät jalat ja kädet, kapeat uumat sekä vaaleat hiukset.

Bettinan julkinen persoona on sitä paitsi sen kaltainen, että hän voi juontaa gaalan iltapuku yllään ja mennä seuraavana aamuna palmikkoneuleessa lampolaan keritsemään karitsoja. Eikä pidä unohtaa pellenenää, joka päässään Bettina on myös esiintynyt edukseen.

Kun Suomenkin televisiossa alkaa näkyä yhä enemmän kohotettuja, kiristettyjä ja kuohkeutettuja tähtösiä muovisine rintoineen ja hiuksineen, Bettina voisi näyttää muille naisille esimerkkiä vanhenemalla ruudussa luonnollisesti. Hänellä riittää siihen pokkaa, substanssia ja suosiota. Sitä paitsi rypyt ja kulumat melkein kuuluvat maalla asuvaan Bettinaan, ihan niin kuin meren ahavoittamaan maisemaan.

[nggallery id=82]

X